Quantcast

Медия без
политическа реклама

Apple стана първата компания в света за над 3 трилиона долара

04 Яну. 2022
Pixabay

Технологичният гигант Apple надхвърли пазарната стойност от 3 трилиона долара в понеделник, което превърна производителя на iPhone в първата публично търгувана компания, която е стигала тази цена, предаде Си Ен Ен.

Акциите на Apple за кратко се повишиха с около 3% до рекордните 182,88 долара за акция. По-късно цената се смъкна от това ниво. Пазарната стойност на Apple за първи път прехвърли прага от 1 трилион долара през август 2018 г. и надхвърли 2 трилиона долара през август 2020 г. Акциите на Apple се повишиха с близо 35% през 2021 г. Компанията се възползва от завишеното търсене на новия модел iPhone 13 и други по-стари модели, както и от абонаментни услуги като Apple Music, Apple TV+, iCloud и популярния App Store.

В скоро време до Apple могат да се наредят и други компании. Microsoft сега струва около 2,5 трилиона долара, а пазарната стойност на собственика на Google Alphabet е около 2 трилиона долара. Също технологични гиганти за много пари, но по-назад с класацията са Amazon, чиято пазарна капитализация е 1,7 трилиона долара, и Tesla на стойност около 1,2 трилиона долара.

Ключови думи:

Apple, технологии