Медия без
политическа реклама

Раци разграждат пластмасата

21 Авг. 2020

Ирландски учени откриха, че един вид малки сладководни раци са в състояние да разграждат микропластиката само за няколко дни, което е много по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това всъщност е тревожна новина - това означава, че пластмасовите частици с микроскопични размери достигат хранителната верига по неизвестен начин.

Досега се смяташе, че разлагането на пластмаса в моретата се извършва главно чрез много бавни процеси - с механичното действие на вълните или при продължително излагане на слънце.

Учените от Коркския университет в Ирландия обаче са открили, че малките раци амфиподи, които живеят в сладководни екосистеми, са в състояние да разграждат малките пластмасови частици много бързо - превръщайки парчета с размери по-малки от 5 милиметра в нанопластика за по-малко от 100 часа - до частици по-малки от една микрометър.

Въпреки че този вид раци - Gammarus duebeni, живее в ирландски потоци, той принадлежи към по-голямо семейство от безгръбначни, които обитават сладководни екосистеми и океани по целия свят, така че тази констатация е много важна за разбирането на въздействието на микропластиците върху околната среда.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

раци, пластмаса

Още по темата