Медия без
политическа реклама

Рециклираната пластмаса навлиза масово в автоиндустрията

Целта е намаляване на вредните емисии и съкращаване на разходите

19 Март 2023
Седалките в автомобилите на Volkswagen от серията I.D. са от тъкан, направена от пластмасови бутилки
Седалките в автомобилите на Volkswagen от серията I.D. са от тъкан, направена от пластмасови бутилки

Рециклираните материали, най-вече пластмаса, все по-сериозно се настаняват в автомобилната индустрия. Това до голяма степен се дължи на стимулите и разпоредбите, които предвиждат постепенно увеличаване на такива материали в нови превозни средства.

Изхождайки от тази необходимост, за производителите на автомобили стана почти навик да свързват името си с кампании за почистване на океаните и естествената среда от пластмасови отпадъци, които освен че осигуряват суровината, допринасят и за зеления имидж на продуктите. И с увеличаването на търсенето изглежда, че възможностите за оползотворяване на отпадъци също се увеличават.

 

Спестява се COи се намаляват разходите

Постепенното елиминиране на продукти на животинска основа от производството на някои модели превозни средство не се основава само на "етичен" избор, а преди всичко има практически ползи. Естествената кожа, например, която все още е страничен продукт от хранително-вкусовата промишленост, вече беше отхвърлена от някои автопроизводители, които предпочитат да използват напълно рециклирани синтетични тъкани.

Volkswagen, например, наскоро разшири цялото семейство електрически модели I.D. В техния салон се поставя тъкан, наречена Seaqual, направена от пластмасови бутилки, изхвърлени в морето. Според представител на компанията при процеса за добиване на материала се генерират над 30% по-малко вредни емисии в сравнение с традиционните тъкани и тапицерии.

Същото важи и за други марки като Seat, Skoda и Dacia. Последната е част от Groupe Renault, която вече обяви, че при следващото поколение на Duster възнамерява да увеличи рециклираната пластмаса от сегашните 12% на 20% и че този процес ще спомогне за запазването на ролята и позиционирането на марката като производител на достъпни автомобили, тоест ще се намалят не само вредните емисии на въглероден диоксид (CO2), но и разходите.

Hyundai пък участва от няколко години в програмата Healthy Seas, която организира експедиции с доброволци водолази за почистване на цели участъци от бреговата линия и морското дъно от стари изоставени рибарски мрежи. След това от тези мрежи се прави суровина за синтетични прежди, които да се използват върху покритията на някои модели, като електрическия Ioniq.

 

Не всяка пластмаса е добра

Досега по-голямата част от рециклирането се отнасяше главно за един специфичен вид пластмаса, т.нар. PET. Това е много често срещан полиестер, подходящ за употреба в храни и използван за бутилки и други контейнери. Не всички опаковки обаче са направени от него, а останалите пластмаси имат различен състав и досега тяхното рециклиране беше доста трудно.

Публикувана наскоро статия в Innovation News Network цитира редица от текущи изследвания, в които се посочва, че дори най-сложната пластмаса може да бъде възстановена. За тези с ниско качество има химически процеси, които извличат биогаз и превръщат останалото в основен строителен материал за асфалт и въобще за пътни настилки. Съществуват обаче и методи за извличане на материали за многократна употреба от пластмаси, които не са съвместими с настоящите процеси на рециклиране.

Университетът на щата Айова разработва технология, финансирана с $2,5 млн. от министерството на енергетиката на САЩ, за базиран на плазма процес, с който да се разграждат и правят възстановими някои пластмаси.

Тази технология се основава на електрическо поле за зареждане на електрони и използването им като "снаряди" за прекъсване на химични връзки между основните материали. Това спомага за последващи процеси, които трансформират пластмасата за еднократна употреба (торби, опаковки и контейнери за храна) в биоразградим материал за индустриална употреба с икономии на разходи и емисии на CO2.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пластмаса, рециклиране

Още по темата