Quantcast
В Делауеър превръщат пластмасата в гориво | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

В Делауеър превръщат пластмасата в гориво

659
 Pixabay

Индустрията за рециклиране на пластмаси не работи много добре - само 9% от тези отпадъци се рециклират. Други 12 процента от пластмасите се изгарят, но това не помага на екологията. А останалите 79 процента все още са в домовете ни или в околната среда.

Учени от цял свят се опитват да превърнат една от най-често срещаните видове пластмаси, полиолефинът, в гориво. „Пластмасата за еднократна употреба представлява огромна заплаха за околната среда и нейното рециклиране се оказва истинско предизвикателство, особено за полиолефина“, пишат учени от университета в Делауеър в ново проучване. „Открихме директен метод за селективно превръщане на полиолефин в течни горива, включително дизелови и бензинови въглеводороди“, добавиха те.

Това не е първият път, когато учените успяват да превърнат пластмасата в гориво, но целта е това да става масово и с възможно по-малко ресурси и разходи.

В Делауеър са успели - използват 50 процента по-малко енергия от подобни методи, процесът изисква температури не по-високи от тези на кухненските печки и не отделя въглероден диоксид в атмосферата, пише Science Alert.

Учените са използвали процедура на химически хидрокрекинг за разграждане на въглеродните връзки в пластмасата. Те използват катализатор, състоящ се от минерала зеолит и смес от оксиди.

„Индивидуално няма голяма полза от тези два катализатора. „Но в комбинация те стават вълшебни, топят пластмасата и не оставят пластмасови отпадъци зад себе си“, казва Дион Влахос, инженер от университета в Делауеър.

Ключови думи:

пластмаса, гориво

Още

Бензинът ви е скъп? Тогава карайте умно

12.08.2022

516
Откриха наркотик в кръвта на обвинения за смъртта на двете млади жени

15.07.2022

Обновена

3171
Евтиният бензин в Гърция най-често е разреден

12.07.2022

3809