Медия без
политическа реклама

Португалия залага на соларните централи

24 Май 2020

Пощадена размерите на вирусната атака в съседна Испания, Португалия има доста голяма цел - да стартира серия от проекти за чиста енергия, които биха могли да донесат до 5,5 милиарда евро европейски инвестиции.
Нова соларна централа ще има в близост до пристанището на Синеш, тя ще е част от „зелен“ водноелектрически проект, при който ще се генерира електричество чрез електролиза. През 2023 от централата ще идва мощност от 1 гигават.
"Нашата визия е след коронавируса е да създадем богатство от проекти, които ще намалят въглеродните емисии и ще насърчат енергийния преход и устойчивата мобилност", заяви министърът на околната среда и енергийния преход Матос Фернандес. Португалски и холандски енергийни компании проявяват интерес към водноелектрическата централа.
Търговете за този проект трябваше да стартират през април, но бяха отложени заради пандемията. 
Всъщност, страната планира в южните региони Алгарве и Алентео да бъдат построени 16 малки слънчеви централи, които да осигурят около 700 мегавата.
Преди единадесет години Португалия генерира повече CO2 от Бангладеш. През 2016 г. 28% от националната енергия идва от възобновяеми източници. Сега плановете на страната са през 2030 г. да произвежда 7000 мегаватчаса чиста енергия.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата