Медия без
политическа реклама

Непознати микроби откриха на космическата станция

27 Март 2021
Pixabay

Учени от САЩ и Индия, в сътрудничество с НАСА, откриха четири щама на бактерии в Международната космическа станция, три от които са напълно непознати за науката. Изследването им е публикувано в списание Frontiers in Microbiology.

Три от четирите щама са бактерии, изолирани през 2015 и 2016 г. Единият е открит на горната плоча на МКС, втори в купола и трети - на повърхността на маса. Четвъртият щам е открит в стар филтър, който е върнат на Земята през 2011 г.

И четирите щама принадлежат към семейството на бактерии, намиращи се в почвата и сладките води, които помагат на растенията да растат и да елиминират патогените. Ако се чудите какво търсят бактерии на МКС, отговорът е, че астронавтите отглеждат част от храната си от години и не е изненадващо, че там да попаднат и микроби, пише Science Alert.

Намерените във филтъра бактерии принадлежат на добре познатия щам Methylorubrum rhodesianum. След секвениране на останалите три щама обаче е установено, че всички те принадлежат към един и същ, неидентифициран досега вид. Тези щамове са наречени ​​IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 и IIF4SW-B5.

Суати Бейлани, генетик от Университета на Южна Калифорния, и колегите му предлагат този нов вид бактерии да бъде наречен Methylobacterium ajmalii на името на Аймел Хан, известен индийски учен.

Учените са доволни от откритието. „Отглеждането на растения на екстремни места с минимални ресурси изисква изолиране на нови микроби, които помагат на растенията да растат в стресови условия“, обясниха генетиците Кастури Ванкатесварен и Нитин Кумар Сингх от НАСА.


 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

микроби, Космос, станция, МКС

Още по темата