Quantcast

Медия без
политическа реклама

MWC23: Телеком секторът атакува мрежовата неутралност

Pixabay

Започналото току що в Барселона изложение Световен мобилен конгрес е на път да се превърне в битка за т.нар. мрежова неутралност в Европа. За незапознатите – зад този термин стои един от основополагащите принципи на достъпа до интернет в наши дни, а именно че операторите са длъжни да предоставят достъп до всички сайтове в мрежата при равни условия (например с една и съща скорост).

Този принцип на отворен достъп е наложен още от „бащите на интернет“ като Тим Бърнърс – Лий и ако днес не съществуваше, вероятно щяхме да получаваме от телекомите достъп до пакети от уебсайтове, а не отворена мрежа и възможност да отворим всяка една уеб страница по света. Мислете си за нещо подобно на абонамента за кабелна телевизия.

През годините секторът на телеком операторите неведнъж се е опитвал да издейства малки промени в ущърб на неутралността на мрежата. Например, възможност да предоставя достъп до определени ресурси с по-висока скорост (срещу заплащане) или да получава пари от някои големи онлайн услуги за това, че дава на потребители достъп до тях.

От другата страна на барикадата са Big Tech гиганти като Google, Facebook и Amazon, но също и огромна екосистема от стартъпи и милиони малки бизнеси, зависещи от интернет. Затова и темата е толкова комплексна. Същевременно битката има и географски аспект, защото повечето телекоми, атакуващи мрежовата неутралност, са европейски, докато онлайн услугите, които я защитават, в голямата си част са американски. Косвени жертви обаче могат да станат и множество по-малки онлайн проекти от Европа.

А поредният опит на телеком сектора започна току що. В навечерието на тазгодишния мобилен конгрес в Барселона, организиран от GSMA – асоциацията на телеком операторите по света – беше дадено началото на обсъждане за въвеждане на т.нар. „fair share” или такса „справедлив дял“ за споделяне на приходите на Big Tech компаниите с операторите. Въпреки че е насочена към големите технологични бегемоти от САЩ, които печелят милиарди, на този етап не е известно как подобна регулация би повлияла на по-малките онлайн услуги и на иновациите в онлайн пространството като цяло.

Това развитие съвсем логично насочи прожекторите към речта на еврокомисаря по вътрешния пазар в ЕС Тиери Бретон в самото начало на Световния мобилен конгрес. Той вече защити 12-седмичната консултация за въвеждане на “fair share” таксата, стартирана преди седмица. „За мен предизвикателството е да се уверя, че до 2030 г. нашите съграждани и бизнесът в целия Европейски съюз, включително и тук в Барселона, имат достъп до бърза, надеждна и интензивна гигабитова свързаност“ - заяви политикът пред аудиторията на форума. Той обаче все пак посочи, че не взема страна в сблъсъка между онлайн и телеком секторите. Дискусията, в която взе участие, беше наречена „Визия за отворено бъдеще“, но според някои анализатори, тя по-скоро засегна теми за по-затвореното развитие на телеком мрежите.

Все още се очаква реакцията на големите онлайн гиганти, чиито представители също са на мобилното шоу в Барселона. Холандският министър на икономиката Мики Адриансенс обаче вече разкритикува идеята за такса „справедлив дял“ и последиците, които тя би могла да има за потребителите, иновациите и интернет екосистемата. Редица организации и технологични изионери също са против предложението. От организацията на европейските регулатори на електронните съобщения BEREC публикуваха предварителен анализ, в който се посочва, че липсва икономическа обосновка за подобна регулаторна намеса и също предупредиха, че тя може да нанесе „значителна вреда на интернет екосистемата“.

Още по темата