Медия без
политическа реклама

"Ювентус" се прости с ШЛ след отнемане на 10 точки в края на сезона

Новото наказание праща тима от Торино от второ на седмо място в Серия А

22 Май 2023
Новото наказание ще секне устрема на "Ювентус" след отменянето на първоначалната санкция от -15 точки.
ЕПА/БГНЕС
Новото наказание ще секне устрема на "Ювентус" след отменянето на първоначалната санкция от -15 точки.

Сезонът за "Ювентус" ще приключи по неприятен начин и тимът ще се прости с надеждите си за участие в Шампионската лига, след като на клуба бяха отнети 10 точки от актива.

Това е окончателно решение на Апелативният съд към италианската федерация по делото за фалшификации на счетоводните документи (изкуствено завишаване на цените на трансферите и нереално отчетени заплати на футболисти) с цел занижаване на загубите по време на пандемията от COVID-19.

Първоначално през януари "Ювентус" бе наказан с отнемане на 15 точки за същия този случай, но през април санкцията бе отменена.

Сезонът на "Ювентус" се преобърна в положителна посока, след като решението за отнемане на 15 точки от актива на клуба беше отменено.

Сега последва разглеждане пред най-висшата инстанция на футболната федерация на страната, която постанови на "Ювентус" да бъдат отнети 10 точки, въпреки че прокурорът настояваше за 11 т.

"Юве" има още един шанс - да обжалва пред Апелативния съд към Италианския олимпийски комитет, но това ще отнеме време и при всички случай решение ще има след края на сезона в Серия А (4 юни).

След днешното решение "Ювентус" се свлече от второ на седмо място и в момента е с 59 т. Така в оставащите два кръга тимът ще се опита да се пребори за място в турнира Лига Европа или поне Лига на конференцията, като за целта трябва да измести съответно "Аталанта" (61 т.) или "Рома" (60 т.). Но Шампионската лига се отдалечи неимоверно, като отборът на четвърто място (б.ред. - последното възможно за квота) - "Милан", в момента е с 64 т. Искрицата надежда е, че "Юве" е с мач по-малко, но пък вече трябва да разчита на грешка на конкурентите си

Това обаче не е всичко. По същия казус УЕФА също води свое разследване и може да извади клуба от Торино от евротурнирите, дори и да се класира за тях.

Италианската футболна федерация (FIGC) повдигна нови обвинения срещу "Ювентус". Този път 36-кратният шампион на страната е заподозрян в машинации със заплатите, на основание на материали, предадени в прокуратурата на Торино, съобщава официалният сайт на FIGC.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ювентус, Серия А

Още по темата