Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Ювентус" получи ново обвинение за финансови измами

Този път са установени машинации със заплатите по време на пандемията от COVID-19

20 Май 2023
figc

Италианската футболна федерация (FIGC) повдигна нови обвинения срещу "Ювентус". Този път 36-кратният шампион на страната е заподозрян в машинации със заплатите, на основание на материали, предадени в прокуратурата на Торино, съобщава официалният сайт на FIGC.

Става въпрос за манипулиране на ведомостите, с цел изкуствено занижаване на загубите в годишните баланси по време на пандемията от COVID-19. Клубът е обвинен, че официално е обявил няколко месеца неизплащане на заплати, но всъщност в това време е провел частни преговори с футболистите за плащания на следващата година. Освен това "Ювентус" е заподозрян в "поверителни споразумения" с други италиански клубове по време на трансферни кампании.

В съобщението на футболната федерация се отбелязва, че за новите машинации обвинени са Андреа Аниели (по онова време председател на борда на директорите), Павел Недвед (тогава зам.-председател на борда на директорите), Фабио Паратичи (главен футболен директор), Федерико Керубини (технически шеф), Джовани Мана (отговорик за младежкия тим до 23 г.), Паоло Морганти (шеф по футболнитете операции) и Стефано Брагин (тогава директор на Младежкия сектор в клуба).

Те са обвинени "в счетоводни измами със заплатите за сезон 2019/20, за сезон 2020/21 и да "поверителни партньорства с други клубове, като се посочват 131 документа, актове, доклади, договори и имейл кореспонденция, които са от значение за целите на разследването". В списъка са изредени имената на 21 футболисти на тима по онова време, с които е договорена шашмата със заплатите.

Що се отнася до "поверителните партньорства", те са били със "Сампдория", "Аталанта", "Сасуоло", "Удинезе", "Болоня" и "Каляри", с които са сключени "поверителни споразумения относно пазарни транзакции свързани със закупуване и/или трансфер и/или обратно изкупуване на играчи, без подаване на съответните федерални формуляри в Lega di Serie A".

През януари FIGC отне 15 точки от актива на "Юве" заради изкуствено завишени трансферни суми, с цел увеличаване на ръста на капитала, като същевременно отстрани от футбола изредените по-горе клубни функционери. Впоследствие в апелационният орган на футболната централа имаше изслушвания, за да се възобнови делото за измама. 

"Ювентус" подаде жалба и през април комитетът на спортните гаранти към националния олимпийски комитет на Италия (CONI) я уважи, но отнесе производството до Федералния апелативен съд на FIGC, който трябва да преразгледа наказанието. Затова, докато делото бъде решено, отнетите 15 точки на тима бяха възстановени и в момента той е на второ място в класирането.

Ключови думи:

Ювентус

Още по темата