Медия без
политическа реклама

"Ювентус" се откупи със 718 000 евро срещу ново отнемане на точки

Над клуба обаче продължава да виси угрозата от тежко наказание от УЕФА

30 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Футболистите на "Ювентус" бяха преди около седмица на второ място в класирането, но сега са на седмо и най-вероятно ще трябва да се задоволят с участие в турнира Лига на конференцията, вместо Шампионската лига.

От актива на "Ювентус" няма да бъдат отнемани повече точки, след като клубът постигна споразумение с италианската прокуратура. То включва плащане на глоба от страна на футболния клуб в размер на 718 000 евро и отказ от обжалване на съдебните решения.

Това е изходът по второто дело срещу "Юве", по което клубът е обвинен в неправомерно плащане на заплатите на футболистите по време на пандемията от COVID-19. Властите разследваха клуба, че през сезон 2019/20 публично бе обявено, че футболистите са се отказали от три месечни заплати, за да бъде облекчен бюджетът на клуба в пандемичната обстановка, но всъщност парите са били раздадени.

Първоначално изслушването по това дело бе насрочено за 15 юни, но от "Ювентус" настояха да го преместят за днес, за да бъде решен случаят преди завършването на сезона в Серия А.

Така отборът от Торино остана с отнети 10 точки по делото за фалшификации на счетоводни документи (изкуственото завишаване на трансферните суми на определени футболисти) и няма опасност да бъде лишен от още.

При това положение "Ювентус", който приключва сезона в неделя с гостуване срещу "Удинезе", ще завърши в най-лошия случай на седмо място в Серия А, което дава право на участие в Лига на конференцията. При евентуални загуби на "Аталанта" и "Рома" има шанс и за квота за втория по сила турнир - Лига Европа, но този вариант е по-скоро теоретичен.

Съществува обаче и друга опасност за "Ювентус" - да бъде наказан от УЕФА, тъй като европейската футболна централа продължава да разследва злоупотребите със счетоводните документи на италианския клуб. А санкцията може да е много тежка - изваждане от 1 до 3 години от евротурнирите.

Сезонът за "Ювентус" ще приключи по неприятен начин и тимът ще се прости с надеждите си за участие в Шампионската лига, след като на клуба бяха отнети 10 точки от актива.

 

Ключови думи:

Ювентус, Серия А

Още по темата