Quantcast

Медия без
политическа реклама

Висшата лига дарява 20 млн. паунда на здравни служители

Клубовете ще поискат от футболистите да се съгласят с намаление на заплатите с 30%

03 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Капитанът на "Ливърпул" Джордан Хендерсън (вляво) и един от лидерите в тима Джеймс Милнър са започнали да организират фонд, в който футболисти от Висшата лига ще даряват пари за здравни служители.

Клубовете от английската Висша лига ще дарят 20 млн. паунда на Националната здравна служба (NHS) във Великобритания и нейните служители, които се грижат за болни от коронавирус. Това стана ясно след среща между ръководството на лигата и представители на 20-те клуба. 

"Лигата, клубовете, играчите и мениджърите изказват огромната си признателност към героичните усилия на служителите на NHS, които продължат да работят в тези толкова трудни обстоятелства. Висшата лига ще дари 20 млн. в подкрепа на NHS, служители, семейства и и уязвими групи по време на пандемията от COVID-19", се казва в съобщението. От Висшата лига допълват, че ще има допълнителни фондове в помощ на здравните служби.

По-рано днес стана ясно, че футболисти от клубове във Висшата лига ще организират отделен фонд, в който ще даряват пари за битката с коронавируса. Капитаните на отборите са обсъдили как точно ще бъде организирана кампанията, а инициативата е дошла от капитана на "Ливърпул" Джордан Хендерсън и един от лидерите на "червените" Джеймс Милнър. 

Висшата лига ще направи отделно дарение от 125 млн. паунда за клубовете от долните дивизии, които имат по-сериозни финансови проблеми заради спирането на футбола. Част от парите ще отидат и за аматьорските клубове, чийто сезон вече бе спрян.

В съобщението от Висшата лига се казва още, че клубовете ще поискат от футболистите да се съгласят с намаление на заплатите с 30%, докато първенството е спряно заради пандемията. Очаква се да има допълнителна среща с асоциацията на професионалните футболисти (PFA) и представители на играчите. 

Заплатите във Висшата лига са основна тема в последните дни. Здравният министър на Великобритания Мат Хенкок призова футболистите да намалят възнагражденията си, за да помогнат на клубовете си.

"Много хора правят саможертви, а първото нещо, което трябва да направят футболистите във Висшата лига, е да дадат своя принос и да намалят заплатите си", каза Хенкок. 

Четири клуба във Висшата лига - "Тотнъм", "Нюкасъл", "Борнемут" и "Норич", освободиха всички служители, с изключение на футболистите и треньорите, за да спестят разходи по време на кризата. Феновете на "Тотнъм" призоваха играчите от първия отбор да намалят заплатите си, за да може останалите служители също да получават възнаграждения.

Хенкок обаче бе критикуван от бивши и настоящи футболисти. Легендата на "Манчестър Юнайтед" Гари Невил написа в "Туитър": "Играчите работят върху предложение да помогнат на клубовете, служителите и на здравните служби. Отнема повече от две седмици, за да се организира. Мат Хенкок да ги призовава да правят нещо, когато не е осигурил тестове за коронавирус за служителите на NHS е ши**но нахалство!"

Крилото на "Кристъл Палас" Андрос Таунсенд също критикува министъра: "Футболът се опитва да върши много добрини. Да се събудя и да видя как футболистите са описвани като злодеи беше изненадващо. Здравният министър се опитва да отклони вниманието и да го насочи към футболистите, а това не е правилно. Неговата работа е да се грижи за здравните служители, които получават прекалено малко пари от години."

На срещата днес клубовете очаквано се разбраха да отложат още веднъж подновяването на сезона. Висшата лига бе спряна до 30 април заради пандемията, но няма да бъде подновена в началото на май. В съобщението се казва още, че клубовете искат сезонът да бъде завършен и да се изиграят всички оставащи мачове.

"Висшата лига няма да започне отново в началото на май. Сезонът ще бъде подновен, само когато е безопасно и подходящо да го направим. Висшата лига търси решение и работи заедно с правителството и публичните власти. Има обща цел да бъдат изиграни всички оставащи мачове от първенството и купата, за да се запази честността на всеки турнир. Но всяко подновяване на футбола ще е само с пълна подкрепа на правителството и следвайки медицинските съвети", се казва още в съобщението.

Още по темата