Quantcast

Медия без
политическа реклама

Три наши клуба спряха 8 африкански национали заради COVID-19

17 Март 2021
БГНЕС
Мавис Чибота (вляво) и Абел Анисе (вдясно) са сред футболистите, които не бяха пуснати от "Лудогорец" в националните си отбори.

Клубовете от Ефбет лига започнаха един по един да забраняват на свои африкански футболисти да пътуват за лагерите на националните си отбори. Причината е, че играчите след завръщането си трябва да изкарат задължителна 10-дневна карантина. Според ново правило на ФИФА футболните клубове имат право на подобно решение в условията на пандемията от COVID-19, ако карантината, която трябва да изкара след това футболистът е по-дълга от 5 дни. А преди дни здравното министерство задължи всички пристигащи в България от Африка - независимо от гражданството им, да преминат през задължителна 10-дневна карантина, която не се отменя дори и при отрицателен PCR тест.

Затова пръв "Берое" се възползва и не пусна Ибрахима Конте (Гвинея), Гаюс Макута (Конго), Стив Фуртадо (Кабо Верде) и Илиас Хасани (Алжир). Веднага след това и "Лудогорец" обяви, че задържа в България Оливие Вердон (Бенин), Мавис Чибота (Конго) и Абел Анисе (Мадагаскар). Последва ги и "Локомотив" (Пд), чийто защитникът Давид Малембана имаше покана за тима на Мозамбик.

Вероятно и още два наши клуба ще последват този пример. Повиквателна за националния тим на Конго има Брадли Мазику ("ЦСКА-София"), а Давид Кики от "Монтана" - за отбора на Бенин.

Още по темата