facebook
twitter

Спорт

Томас Бах принуди кувейтски шейх да се оттегли

174
ЕПА/БГНЕС
Доскоро Ахмад ал Фахад ал Сабах и Томас Бах бяха много близки.

Президентът на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК) - шейх Ахмад ал Фахад ал Сабах, се оттегля временно от поста. Това съобщи пресслужбата на МОК, позовавайки се на писмо, изпратено от кувейтеца до шефката на етичната комисия на МОК Пакерет Жирар Дзапели. В него шейхът уверява, че всичко ще бъде официализирано в първия ден на конгреса на АНОК (29 ноември), а функциите му ще поеме вицепрезидентът на асоциацията Робин Мичел от Фиджи. Същевременно планираният избор за нов президент (Ал Сабах е единственият кандидат) ще бъде отложен за неизвестен период от време.

Решението е резултат от разговор по телефона между кувейтеца и президента на МОК Томас Бах, който поиска от Ал Сабах да се оттегли временно, защото срещу него има обвинения в шантаж на политическо ниво. Шейх Ахмад е заподозрян, че е създал компрометиращи видеоклипове в рамките на заговор против кувейтски правителствени служители. По-рано заради тези обвинения той бе принуден да се откаже от индивидуалното си членство в МОК и да напусне поста председател на Комисията по олимпийска солидарност до окончателното приключване на разследването. Според статута на членовете на МОК подобни деяния са недопустими за хора с висок пост в олимпийската организация.

Високопоставеният член на кувейтската кралска фамилия беше близък с Бах и бе един от поддръжниците му на изборите през 2013 г. Той бе член на МОК от 1992 г., а също така бивш генерален секретар на организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Близо десетилетие той бе един от големите световни футболни брокери, но през 2017 г. трябваше да се оттегли от това поприще, след като Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване срещу корупцията във ФИФА.

Ключови думи:

Томас Бах, МОК
Все още няма коментари

Още

МОК: Боксът остава на олимпиадата, но без федерация

27.06.2019

105
Сърфингът на игрите в Париж 2024 - в Карибите или Полинезия

27.06.2019

22
МОК ще отделя по над $1.5 млрд. годишно за спорта по света

26.06.2019

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

×