Медия без
политическа реклама

Стадион "Маракана" се прекръства на "Краля Пеле"

10 Март 2021
През 1969 г. Пеле вкарва своят гол №1000 именно на "Маракана" - в мача на неговия "Сантос" срещу "Вашку да Гама" пред 125 000 зрители
ЕПА/БГНЕС
През 1969 г. Пеле вкарва своят гол №1000 именно на "Маракана" - в мача на неговия "Сантос" срещу "Вашку да Гама" пред 125 000 зрители

Легендарният стадион "Маракана" в Рио де Жанейро ще бъде преименуван на името на Краля на футбола Пеле, съобщи най-голямата бразилска телевизия "О Глобо".

Съответният законопроект е бил гласуван вчера от законодателното събрание на щата Рио де Жанийро и предстои само да бъде подписан от и.д. губернатор Клаудио Пастро.

Официалното название на "Маракана" е "Журналишта Марио Фильо" - на името известния до средата на ХХ век бразилски спортен журналист и писател Марио Фильо (1908-1966 г.). Официалното преименуване на стадиона става, след като Фильо умира от инфаркт през 1966 г.

Сега проектът е "Маракана", както стадионът е популярен по цял свят да се нарича "Едсон Арантес до Насименто - Краля Пеле" (Edson Arantes do Nascimento - Rei Pele).

Интересно е, че това няма да е първият стадион, наречен на името на бразилския футболен крал. Стадион "Краля Пеле" има и в град Масейо. Той е построен през 1970 г. и веднага е наречен на Пеле, а популярното му прозвище е "Трапичао".

80-годишният в момента Пеле е единственият футболист на планетата, който е ставал три пъти световен шампион - 1958, 1962, 1970 г. В кариерата си той има общо 694 мача на клубно ниво (638 за "Сантос" и 56 за нюйоркския "Космос"), в които е реализирал общо над 1000 гола (впоследствие международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) признава едва 650 от тях, като счита, че другите не са отбелязани в официални мачове). За националния отбор на Бразилия Пеле е играл 92 пъти, като е вкарал 77 гола. 

"Пеле е най-великия футболист за всички времена на планетата. Той представяше и представя Бразилия. Не се съмнявам, че "Маракана", както и преди ще бъде наричан от хората "Маракана", но официалното му наименование ще е в чест на Краля - каза авторът на законопроекта - депутатът Андре Сисилиану. - Целият останал спортен комплекс ще остане на името на Марио Фильо, защото всички ние знаем как той се е борил за построяването на съоръжението".

Единствените, които са били против законопроекта са били представителите на Партията на социализма и свободата (PSOL). "Журналистът Марио Фильо бе не само привърженик на демокрацията, но и необикновено активен в спортната сфера", заяви при дебатите депутатът от PSOL Флавио Серафини.

 

"Маракана"

Общинският стадион на Рио де Жанейро е открит през 1950 г., за световното първенство по футбол. На него се играе последният мач от финалната група, в който на 16 юли Бразилия губи сензационно с 1:2 от Уругвай.

В онези години е имал внушителния капацитет от 210 000 места по трибуните и е бил най-големият в света. Този капацитет никога не е изпълван до край, но на въпросния финал Бразилия - Уругвай през 1950 г. е поставен световният рекорд по посещаемост на футболен мач - 199 854 зрители.

След световното "Маракана" се използва от големите клубове в Рио де Жанейро – "Ботафого", "Фламенго", "Флуминензе" и "Вашку да Гама". На него се провеждат и множество концерти и други спортни и развлекателни събития.

През 1990 година капацитетът на стадиона е намален на 73 916 седящи места. За световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 . "Маракана" е реконструиран генерално и капацитетът му е фиксиран на 78 838 места, с което той остава най-големия стадион в Южна Америка.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пеле, Маракана