Медия без
политическа реклама

Пеле стана прилагателно за "несравним" в португалския език

Името на Краля на футбола бе включено в правописния речник Michaelis в Бразилия

27 Апр. 2023

Най-популярният правописен речник в Бразилия включи името Пеле в португалския език като прилагателно, което описва някого като "изключителен, несравним, уникален". Решението на издателите на речника Michaelis е крайният резултат от кампания за почитане на паметта на Краля на футбола, събрала над 125 000 подписа.

Единственият трикратен световен шампион почина на 29 декември 2022 г. на 82-годишна възраст от рак на дебелото черво.

В статията за новия синоним Pelé се посочва: "Такъв, който е необикновен или поради своите качества, стойност или превъзходство не може да бъде съпоставим с нищо или никого, точно като Пеле - псевдонима на Едсон Арантес до Нашименто (1940-2022), смятан за най-добрия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: той е Пеле на баскетбола; тя е Пеле на тениса; той е Пеле на бразилския театър; тя е Пеле на музиката."

Фондация "Пеле", футболен клуб "Сантос", където Краля игра през по-голямата част от кариерата си, както и хиляди бразилци, отпразнуваха решението на издателите на речника.

"Изразът, който отдавна се използва повсеместно, когато се говори за най-добрите, вече е увековечен. Заедно сътворихме история и включихме името на Краля на футбола в речника на португалския език. Пеле означава "най-добрият", се изтъква в съобщение на страницата на Пеле в "Инстаграм".

Едсон Арантес до Нашименто е световен шампион от 1958, 1962 и 1970 г. За националния отбор на Бразилия иконата на футбола има общо 77 гола в 92 мача (1957-1971 г.), като този рекорд бе изравнен от Неймар на Мондиал 2022.

На клубно ниво Пеле игра за бразилския "Сантос", с който два пъти спечели "Копа Либертадорес" и Междуконтиненталната купа (1962, 1963 г.), а също така и в американския "Ню Йорк Космос".

Краля бе избран за най-добър футболист на ХХ век от футболната комисия на ФИФА, а също така и за най-добър спортист на ХХ век от Международния олимпийски комитет (МОК). В допитване през 2020 г., проведено от Би Би Си, Пеле бе посочен за най-добър футболист в историята, пред Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Диего Марадона и Йохан Кройф.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пеле