Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отиде си великият рали шампион Илия Чубриков

07 Дек. 2020
архив

След тежко боледуване на 85-годишна възраст почина легендата на българския автомобилизъм и мотоциклетизъм Илия Чубриков. Роденият на 8 януари 1935 г. в Габрово дългогодишен състезател, треньор и конструктор беше най-уважаваното българско име в моторните спортове в чужбина.

Чубриков е активен пилот от 1956 до 1990 г., един от едва трима в историята шампиони с мотоциклет и автомобил. Той е българинът с най-много победи извън страната. Има участия в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни състезания. Печели 19 международни победи и има над 30 подиума в различните дисциплини на четири колела - рали, писта и планинско.

Шест пъти е балкански шампион по мотоциклетизъм. Той е първият българин с победа в кръг от световния шампионат по мотокрос - през 1956 г. в Германия, след което има златен медал и в Латвия през 1957 г. Треньор е на националния отбор по мотоциклетизъм в продължение на 10 години (1957-1967).

Илия Чубриков участва в създаването на българския мотоциклет "Балкан" и отговаря за производството на състезателните машини, които се продават у нас и в чужбина. Лидер е на заводския отбор "Балкан" в международните състезания. Под неговото ръководство като треньор и пилот "Балкан" успява да победи чехословашкия тим "Ява".

От 1988 до 1990 г. участва в 19 кръга от европейския шампионат по планинско рали в група В, като печели титлата на Стария континент през 1990-а.

Носител е на два призови плакета от международната федерация по автомобилизъм (FIA) за мястото си в Топ 3 през 1989 и 1990 г. Първият българин с приоритет А (20-те най-добри в света) в световния рали шампионат (WRC). Победител е в рали "Трансбалкания" през 1967 г., което е първата победа за произведен в България автомобил в генерално класиране на международно - "Булгаррено 8".

Печели първото рали "Златни пясъци" през 1971 г.  с "Булгаралпин" и в продължение на 36 г. е единственият българин с подобно постижение в състезанието, преименувано впоследствие на рали "България". В състезателната си кариера взима общо над 400 купи. Илия Чубриков беше почетен гражданин на Габрово, заслужил майстор на спорта и почетен член на СБА.

Поклон пред паметта му!

Още по темата