Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-смъртоносната писта взе пет жертви за 10 дни

Вече 265 души са загинали на мотоциклетните състезания на о-в Ман, но това не пречи те да продължават

02 Юли 2022
Туитър
35-годишният англичанин Питър Хикман държи рекорда за най-голяма средна скорост на обиколка на ТТ в клас Superbike - 207.773 км/ч.

"38 мили на ужаса."

"Най-смъртоносната писта."

"Адското трасе."

С тези определения са известни мотоциклетните състезания на о-в Ман, коронно владение на Великобритания. Там досега са загинали 265 души, като само в рамките на 10 дни тази година жертвите бяха пет. Състезанието Isle of Man TT (често наричано просто TT - Tourist Trophy) се проведе в периода 29 май - 10 юни (първите 6 дни квалификации, след това състезания 4 пъти през ден).

Остров Ман се намира в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Трасето минава предимно по обществените пътища и има повече от 200 завоя, общата му дължина е 60.7 км (38 мили), а денивелацията - 396 м. Екстремно обстоятелство също така е много високата средна скорост на обиколка - над 200 км/ч. Същевременно край криволичещата писта се редуват къщи, каменни огради, телеграфни стълбове и дървета.

А форматът е каране за време - състезателите стартират един след друг през 10 секунди, като целта е да преминат дистанцията максимално бързо. При малките интервали на тръгване често има и изпреварвания, понякога много опасни.

През ХХ век ТТ бе местено от една мотоциклетна серия в друга, а сега не се числи към никой шампионат. Вече е самостоятелно мероприятие, но все така събира много смелчаци и любители на екстремните изживявания.

Надпреварата е в пет класа (Superbike, Supersport, Superstock, Supertwin, Sidecar). Първите четири се отличават основно по характеристиките на машините. Същевременно всеки има свой регламент и се правят различен брой обиколки.

Например в Superbike използват двигатели с работен обем 1000 куб. см, задължително с мощност 200 к.с. и се карат шест обиколки. В Supersport моторът е или 4-цилиндров с обем 600 куб. см, или 3-цилиндров с 675 куб. см, като гонката е в три обиколки.

 

Най-интересният клас е Sidecar

 

- т.е. мотори с кош (платформа), приличащ на болид. Те могат да бъдат снабдени с три типа двигатели. Първите два са аналогични на Supersport, а последният е паралелно сдвоен мотор с работен обем 900 куб. см.

В сайдкарите са двама души - пилотът е на мотоциклета, а на платформата (коша) е балансьорът, който се мести по завоите и се наклонява навън, като с тежестта си създава правилно изместване на центъра на тежестта на возилото и то има по-добро сцепление, не се преобръща и не поднася. Балансьорът има и друга функция - следи и за състоянието на двигателя, който е разположен точно зад гърба на пилота, т.е. извън неговата зона на видимост.

To learn more, please visit the YouTube Help Center: https://www.youtube.com/help

Съчетанието на опасно трасе и аматьорски статут на повечето от участниците обаче е превърнало ТТ в едно от най-жестоките състезания на планетата. 

В черната статистика са вече 265 жертви - участници, зрители и технически лица. За този голям брой загинали допринася и дългата история на ТТ, която започва още през 1907 г. - това е най-старата мотоциклетна гонка в света. Тя се провежда ежегодно, с изключение само на прекъсвания по време на Първата и Втората световна война и при епидемиите във Великобритания от шап (2001 г.) и коронавирус (2020-2021 г.). Същевременно 

 

от 1937 г. само едно състезание е минало без жертва

 

За съжаление, и тази година не бе изключение от това правило. След двегодишно прекъсване ТТ се завърна максимално обновено. Организаторите съобщиха, че са работили сериозно над безопасността - бяха увеличили медицинския персонал около трасето, обновено и допълнено бе и медицинското оборудване (включително и вертолети) и дори беше въведена електронна система за червени флагове, която закупиха от доставчика на такава техника във Формула 1 и MotoGP.

Това мащабно обновление бе свързано и с първата в историята транслация на състезанието. Тази година на официалния сайт на ТТ за първи път можеше онлайн да се гледат гонките, затова желанието на организаторите бе да се сведат до минимум жестоките сцени. Не стана...

Първата жертва стана 29-годишният Марк Пърслоу - уелсецът се разби по време на една от първите тренировки. Следващата авария с летален изход бе в първата гонка на сайдкарите - тя се оказа толкова ужасяваща, че медиците не успяха веднага да определят кой е загиналият. Те обявиха, че това е балансьорът Оливие Лаворел, но после се изясни, че всъщност е пилотът Семар Шанал. А Оливие бе откаран в болницата в критично състояние.

В състезанието на клас Supersport се разби суперопитният Дейви Морган, който стартира за 80-и път на о-в Ман. А последната авария бе във финалния ден - във втората гонка на сайдкарите загинаха баща и син Роджър и Брадли Стоктън. Роджър участваше на смъртоносното трасе за 20-и път, а за 21-годишния му син това бе дебют.

 

Пет смъртни случая за седмица е прекалено много

 

дори и за Isle of Man TT. Не че не е имало и по-черни години - през 2005-а например на "Адското трасе" загинаха девет души. Но поредният цикъл от трагедии разгневи някои фенове и те критикуваха много остро организаторите и дори настояха състезанието да бъде прекратено за в бъдеще.

Всъщност организаторите на ТТ отдавна се сблъскват с подобни реакции - затова и тази година взеха мерки за подобряване на безопасността. Същевременно обаче попаднаха и под критиките на любителите на екстрийма, които твърдят, че зрелището си е струвало. Наложи им се да отговорят и на двете страни.

"Разбира се, винаги има някаква съпротива - заяви шефът на Isle of Man TT Пол Филипс. - Особено когато става дума за безопасност и риск. Но ето, някои казват: "Организаторите не трябва да се занимават с подобни неща [безопасността], защото пилотите са наясно с рисковете". Не мога да приема подобни разправии в нашия спорт. Това са рискове, които може да бъдат избегнати и които може само да се управляват. Но това не променя същността на ТТ и съпътстващия риск, който е част от развлечението. Всичко това означава, че сме една способна и отговорна организация."

Накратко - Isle of Man TT ще се провежда и в бъдеще, което си бе очевидно. Всъщност организаторите се измъкнаха много ловко - за да успокоят борците за по-голяма безопасност, обновиха всички системи на и около трасето, а за любителите на екстремните преживявания напомниха за постоянния риск, който поемат участници, зрители и технически персонал.