Медия без
политическа реклама

Националите ще играят срещу Танзания и Азербайджан

БФС е поканен за дебютното издание на FIFA Series, където ще играе и тимът на Монголия

22 Яну. 2024
Третият и четвъртият мач на Илиан Илиев като национален селекционер ще са срещу екзотични съперници.
ЕПА/БГНЕС
Третият и четвъртият мач на Илиан Илиев като национален селекционер ще са срещу екзотични съперници.

Неочаквани и доста екзотични съперници и ще има в следващите си приятелски мачове българският национален отбор по футбол.

От БФС съобщиха, че е получена официална покана от ФИФА България да се включи в дебютното издание на новия проект на световната централа - FIFA Series. Надпреварата има за цел да противопоставя отбори от различни конфедерации по света в приятелски мини турнири. ФИФА възнамерява да превърне FIFA Series в регулярни събития, чрез които да се дава възможност на отбори от цялата планета да мерят сили в официални мачове.

Първите FIFA Series ще се проведат в Баку между 19 и 26 март, а четирите участващи отбора са на България, на домакина Азербайджан, а също Танзания и Монголия. Според обявлението селекцията на треньора Илиан Илиев ще играе срещу африканците на 22 март, а три дни по-късно и с Азербайджан (не се съобщава за мач с Монголия).

На минитурнира в Баку домакините всъщност са най-високо класираният отбор в световната ранглиста на ФИФА - 68-о място. България е на 81-во, докато останалите два състава са много надолу: Танзания е №121, а Монголия №190.

От четирите отбора обаче единствено Танзания успя да се класира за своето континентално първенство. В момента тимът играе за Купата на африканските нации в Кот д`Ивоар. Там съставът с треньор алжиреца Адел Амуш загуби от Мароко с 0:3 и направи 1:1 със Замбия, като преди последния си мач в гр.F - срещу ДР Конго в сряда, е на последното място с 1 т.

В исторически план България никога не е играла срещу Танзания. С Узбекистан пък имаме общо пет официални мача в периода 2000-2015 г. В тях са постигнати 4 победи (2:1, 3:0, 2:1, 2:0) и едно равенство (0:0).

Както е известно, националите ни имат и друга насрочена контрола - срещу Румъния в Букурещ на 4 юни, като част от подготовката на домакините за участие на Евро 2024.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата