facebook
twitter

Спорт

Китайци придобиха "Атомик" и "Саломон" в сделка за €4,6 млрд.

Продажбата на "Амер Спортс" засяга пряко и фабриката за ски в Чепеларе
1038
ЕПА/БГНЕС архив
Неизменните носители на Кристалния глобус в алпийските дисциплини на ските през последните три години - Микаела Шифрин и Марсел Хиршер, са двамата топсъстезатели на "Атомик".

Консорциум, оглавяван от китайския лидер в производството на спортна екипировка "Анта Спортс Продъктс", купи финландската фирма "Амер Спортс" и така придоби две от водещите марки в ски оборудването - "Атомик" и "Саломон". Стойността на сделката е €4,6 млрд. ($5,2 млрд.), като в обезпечаването ѝ участва и китайският интернет гигант "Тенсент". И двете компании са сред местните спонсори на зимните олимпийски игри в Пекин `22, а освен тях в консорциума "Маскот Бидко Ой" се включват азиатският инвестиционен фонд "Фаунтин Вест Партнърс" и компанията "Анамеред Инвестмънтс", собственост на канадския милиардер Чип Уилсън.

Офертата бе предложена от "Анта Спортс" миналия септември и бе приета единодушно от акционерите на "Амер Спортс" през декември. Сега от финландската фирма обявиха в официално съобщение, че сделката е финализирана и китайската бизнес група е получила контрол върху 94% от акциите на компанията.

Концернът "Анта Спортс", който беше генерален спонсор на китайския олимпийски отбор за летните игри в Рио `16 и за зимните в ПьонгЧанг `18, се оценяваше на около $12,5 млрд. преди придобиването на "Амер Спортс". Базираният в югоизточния град Дзиндзян китайски гигант е основан през 1994 г., а това е поредната му агресивна стъпка в изкупуването на международно утвърдени спортни брандове. През 2009 г. компанията купи правата за Китай върху стоките на италианския производител "Фила" и в момента марката има 600 магазина в най-многолюдната страна.

"Амер Спортс" пък е основана през 1950 г. и понастоящем е сред най-големите спортни фирми в света и безспорен лидер в производството на ски. Състезателите, използващи дъщерната ѝ марка "Атомик", постигнаха най-големи успехи на световното първенство в алпийските дисциплини в Оре (Шв) миналия месец, като спечелиха общо три златни, три сребърни и три бронзови медала. Сред звездните клиенти са и двамата най-титулувани скиори през последните години - носителите на Световната купа при мъжете и при жените Марсел Хиршер (Ав) и Микаела Шифрин (САЩ).

 

БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА

Сделката между "Анта Спортс" и "Амер Спортс" пряко засяга и България, тъй като основната част от производството на ски от марките "Атомик" и "Саломон" е концентрирана във фабриката в Чепеларе. Заводът в родопския град бе купен от финландската компания през 2008 г. и оттогава се управлява от подразделението "Амер Спортс България".

"Сега" направи опит да проучи дали предстоят някакви промени в мениджмънта на предприятието и какви са перспективите за развитие при новия собственик. От офиса на дружеството в Чепеларе обаче отказаха коментар със странни аргументи. "Сделката все още не е финализирана, така че няма да даваме никаква информация. Фабриката в момента се управлява от вицепрезидента по ски екипировката, ще намерите името му в Търговския регистър. Сега съм в среща и няма да говоря повече", лаконична бе секретарката по телефона.

Справка в Търговския регистър показва, че преди по-малко от седмица е направена промяна в ръководството на "Амер Спортс България". На 6 март 2019 г. от управлението е изваден дългогодишният изп. директор Йордан Ламбрев, заемал поста от края на 2012 г. В момента като представляващи дружеството са записани само две чуждестранни лица - австриецът Щефан Лебербауер и германецът Михаел Абсмайер, назначени през 2017 г. за съуправители заедно с Ламбрев.

По данни от НОИ в ски фабриката в Чепеларе целогодишно работят над 570 души, а през летния сезон броят на персонала надхвърля 660 служители. Това означава, че "Амер Спортс България" е работодател на 1/7 от населението на града, което наброява около 4000 души.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиршер решава бъдещето си до 48 часа

20.03.2019

35
Алберт Попов: Обичам стръмни и заледени писти

20.03.2019

30
Алберт Попов завърши 21-ви за Световната купа в слалома

18.03.2019

41

Коментари

циникЪтхедонист

Тик-так.

:) 

peniko

От 25 г карам само Атомик, цялата фамилия включая големите внуци е също е "атомизирана". Само госпожата се цепи от колектива, че Атомикът и бил ......много корав. 😌. Както е тръгнало, скоро ще трябва да заместим вилиците с клечки ......но аз на китайски ски нема да се кача. Имам си 2 чифта, ще изкарат дорде съвсем ми омекнат амортисьорите.

А, любопитна подробност: Миналата година търсех нови ски на най-големия внук, щото расте със скоростта на бамбука. Бях командировка в Канада и там случайно попаднах точно на това което търсех (естествено Атомик). Невероятно голяма и приятна изненада беше когато видях на ските надпис "Произведено в България - Чепеларе". Като се върнах казвам на внука "Купих ти български ски", а той "Дядо, ти пак се шегуваш". На, викам му, чети какво пише тук. .... На 1вото ни каране след това го чух да се хвали на другите деца (ние ходим група от 3-4 семейства с деца, внуци и пр.): мойте ски са чисто нови, от България!  😃

Влез или се регистрирай за да коментираш

×