Медия без
политическа реклама

И съдът обвини "Барса" в подкупване на шеф на реферите

Това може да доведе до изваждане на каталунския гранд от Ла Лига

28 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Според обвинението съдийският шеф е пращал предварително на "Барселона" профил и анализ на всеки съдия, назначен да свири мач на отбора

Върховният съд на Каталуния обвини футболния гранд "Барселона" в даване на подкуп. Това стана в рамките на делото за получаване на пари от председателя на техническата комисия на реферите в Кралската испанска футболна федерация (RFEF) Хосе Мария Енрикес Негерйра.

"Беше решено да бъдат обвинени всички лица, включително футболен клуб "Барселона", в престъплението "подкуп“, се казва в прессъобщението на съда. Отбелязва се още, че "Барса" е „плащал чрез посреднически фирми на един от тримата заместник-председатели на техническата съдийска комисия“, което е било потвърдено документално.

Освен това Върховният съд разпорежда да се извърши обиск в централата на техническата комисия на RFEF, която се намира в Мадрид. 

В началото на март стана известно, че прокуратурата е обвинила "Барселона" в корупция по дело за съмнителни парични преводи към Негрейра. А на 15 март съдът прие да разгледа представените от прокурора жалби срещу двама бивши президенти на "Барса" -  Джосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, срещу самия клуб и срещу Негрейра.

Разследването бе възбудено след разкрития на испански медии, че в периода 2001-2018 г. бившият реферски шеф е получил около 7 млн. евро от "Барселона" за предполагаеми консултации, свързани с работата на арбитрите. Според в. "Ел Паис" фирмата на Негрейра е предавала в офиса на клуба пликове всеки път, когато на "Барса" е предстоял мач от Ла Лига или за Купата на краля. В пликовете е имало писмени отчети и видео с анализ на профила на рефера, назначен да свири съответния двубой.

Испанската прокуратура предяви на "Барселона" обвинение в корупция по дело за парични преводи към бившия вицепрезидент на съдийската комисия към футболната федерация (RFEF) Хосе Мария Енрикес Негрейра.

ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ПРОБЛЕМИТЕ ЗА "БАРСА"

Само ден преди решението на Върховния съд на Каталуния шефът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас обяви, че е готов да подкрепи евентуално решение за изхвърляне на "Барселона" от елитното първенство, ако клубът бъде признат за виновен по случая "Негрейра".

„Пътят до съдебно решение по този случай е дълъг, но определени поведения не са обяснени. Все още се разследва и клубът може да бъде признат за виновен, както и директорите. Абсолютно всичко е възможно - коментира Тебас. - Достатъчно смел ли съм да изхвърля "Барселона" от Ла Лига? Ако съдът реши така, тогава да. Всичко е в ръцете на съда, какъвто беше случаят с "Елче" преди няколко години. Санкциите не са моя отговорност".

Освен това Тебас обвини "Барса", че нарушава и финансовите правила.

"Барселона" „наранява“ Ла Лига заради финансовата си ситуация. Не може клуб да дължи 700 млн. евро на държавата и 100 млн. евро на футболистите, както беше досега. "Барса" свърши добра работа с намаляването на заплатите, но има още много за вършене."

Ключови думи:

Барселона, подкуп

Още по темата