Quantcast

Медия без
политическа реклама

Георги Кабаков е футболен рефер №1 у нас за пети път

При жените наградата получи Кристина Георгиева, която свири на Евро 2023 за девойки до 17 г.

07 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Георги Кабаков е и единственият български рефер, който получава наряди за мачове от Шампионската лига през този и предишните няколко сезона.

Асоциацията на футболните съдии в България посочи Георги Кабаков за най-добър рефер за 2023 г. Негови подгласници останаха Драгомир Драганов и Радослав Гидженов.

Кабаков получи традиционната награда - Мечът на победителя, от председателя на Съдийската комисия към БФС Давид Фернандес Борбалан. За 37-годишния пловдивчанин това е пето отличие след 2015, 2019, 2020 и 2021 г. Георги Кабаков е с най-висок рейтинг от българските арбитри в европейските ранглисти на съдиите. Той е в Категория 1 на ФИФА и амбицията му е през тази година да влезе в Категория Елит, откъдето се избират реферите за световните и европейски първенства по футбол.

При жените пък №1 стана Кристина Георгиева, която бе ръководещ рефер на Евро 2023 за девойки до 17 г. За първи път беше връчена награда за най-добър VAR-съдия - за Ивайло Стоянов. За "Най-проспериращ млад български съдия" бяха отличени Кристиян Колев при мъжете и Валерия Петрова при жените.

По-рано днес Кабаков участва в пресконференция на футболните рефери преди подновяването на първенството. "Ролята на съдиите трябва да е никаква за това кой ще стане шампион. Лично за мене не е важно дали свиря мач от Първа лига, от Втора лига или от Европа. Нашето ниво на подготовка и начин на мислене е същото като на съдиите от големите държави. Ние се стараем да даваме еднакви условия на всички отбори. Ролята на съдиите за това кой ще стане шампион, трябва да е нулева", заяви той пред медиите.

Още по темата