Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" ще внесе до дни 20 млн. лв. за стадиона

Треньорът Стамен Белчев получи доверие от новото ръководство, но засега само до края на сезона

Изпълнителните директори на "ЦСКА-София" Филип Филипов (вляво) и Стоян Орманджиев демонстрираха добър синхрон не само при пристигането за пресконференцията, но и в изказванията, а и увериха взаимно в чудесното си взаимодействие.
БГНЕС
Изпълнителните директори на "ЦСКА-София" Филип Филипов (вляво) и Стоян Орманджиев демонстрираха добър синхрон не само при пристигането за пресконференцията, но и в изказванията, а и увериха взаимно в чудесното си взаимодействие.

"Искам да успокоя цялата армейска общност. Стадионът ще бъде построен". С тези думи изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Стоян Орманджиев започна първата среща с медиите след смяната на собствеността на клуба. Той бе провокиран от думи на главния архитект на София Здравко Здравков пред "Капитал", че все още няма издадено разрешително за строеж на ст. "Българска армия", тъй като има висяща жалба.

"Самият факт, че сме напреднали с демонтажа не е случаен. Имаме недоброжелател, Николай Веселинов, който е жалбоподател. Имаме решение в наша полза. Не може да знаем какви са доводите му. Жалбата е висяща, тъй като той не идва да си вземе решението от съда. Той е незаинтересована страна в случая. Заинтересованите страни сме ние и държавата. Неговото обжалване е абсолютно недопустимо и се надявам, че съдът ще вземе мерки, за да можем да работим спокойно. В момента работим на предварително издадено решение, което ни дава възможност за демонтаж и да довършваме работата по проекта на стадиона. Когато му дойде времето, ще се премине към тоталната реконструкция на стадиона", обясни Орманджиев.

Другият изпълнителен директор на клуба - Филип Филипов, допълни, че още следващата седмица "ЦСКА-София" ще изплати пълната сума от 28 млн. лв., с която влиза като пълноправна страна в "Спортни имоти Българска армия" АД. Другата страна в дружеството - "Сердика спортни имоти" ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, участва с терена. "Крайният срок за довнасяне на сумата в капитала на дружеството е февруари следващата година, но тази сума от 20 милиона ще бъде внесена следващата седмица. Сами виждате какви намерения имат собственика. До момента са внесени малко над 7 милиона лева", обясни Филипов.

Няколко дни, след като фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука" придоби 100% от акциите, все още няма големи новини. Орманджиев и Филипов остават изпълнителни директори, като първият ще отговаря за административната част, а вторият - за спортно-техническите въпроси.

"Ще вкараме някои неща, ще ги подредим. Първо искаме ЦСКА да има своята футболна философия. Отборът да има изявен стил на игра - атакуващ, доминиращ футбол. Това ще бъде изискване от клуба към треньора на отбора, към втория отбор и школата. Това ще искаме да променим. В селекцията ще работим по-плавно и по-последователно. Ще има визия и стратегия в селекцията. Някой, ако очаква, че идва нов собственик и ще се изсипят милиони, не няма да е така. Ще изградим отбор. Ще искаме да имаме футболните аргументи да станем шампиони и да имаме ниво в Европа", обясни Филипов.

И още - вторият отбор ще играе вече не в Трета, а във Втора лига. Не бе обяснено обаче по какъв път ще стане това - чрез разширяване на втората дивизия от страна на БФС или на мястото на "Литекс", което също е опция. Детско-юношеската школа ще има своя база, за която вече е избран терен, но през следващите две години отборите ще тренират на игрища под наем. На базата в Панчарево ще тренира само първият отбор, като идеята е там да играе и мачовете си дублиращият тим. Там остава да се изгради ресторант и още един тренировъчен терен.

За момента не са обсъждани и нови назначения. Твърде вероятно е да бъде привлечен на работа бившият национал Михаил Александров, който за последно бе в екипа на Димитър Бербатов в битката му за изборите в БФС. Орманджиев уклончиво заяви, че нито потвърждава, нито отрича за Александров.

Изказани бяха благодарности на семейство Ганчеви, че безвъзмездно са прехвърлили своите акции. От думите на Стоян Орманджиев се подразбра, че също така са опростени и кредитите от фирмите на Ганчеви, отпуснати за издръжка на футболния клуб. Също така вече напълно са изчистени всички задължения към НАП.

Интересното е, че Орманджиев бе категоричен, че Христо Стоичков остава акционер в клуба. "Към днешна дата всички акции ще бъдат в "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука", а Христо Стоичков запазва останалите си акции. Христо Стоичков със сигурност запазва своето процентно съотношение в клуба", каза той. До момента от клуба твърдяха, че Стоичков притежава 20% от дяловете в клуба, но в търговския регистър бе записано, че 50% от собствеността е на Данаил Христов Илиев, който е шеф на въпросната фондация, но и директор в основния спонсор на клуба - букмейкърската компания "Уинбет". Останалите 50% бяха на Данаил Ганчев, а никъде не фигурираше трето име. Сега, при 100% владение на дяловете от фондацията, би трябвало да последва някакво прехвърляне към Стоичков, за да може той да присъства на книга като акционер, ако тази идея остане.

Що се отнася до треньорския пост, засега Стамен Белчев се ползва с пълно доверие от всички в ръководството. Така ще е поне до края на сезона, като има поставена цел пред него. Ако я изпълни - той ще остане начело на тима и през следващия сезон. Филип Филипов поясни: "Ако Стамен Белчев си постигне целта, няма проблем да остане на работа. Затова сме му гласували това доверие. Класиране в Лига Европа (б.ред. - Филипов бърка, тъй като Лига на конференцията е единственият възможен турнир, за който "ЦСКА-София" може да се класира). Само респект към него, защото той пое отбора в деликатна и сложна ситуация, след смяната на Ел Маестро."

Водени са и преговори с голяма част от футболистите с изтичащи договори, като им е предложено да останат. Сред тях са Густаво Бусато, Иван Турицов, Юрген Матей, Енес Махмутович, Мено Кох, Фернандо Каранга и Данило Асприля. Дори Бусато се е просълзил, когато чул офертата и е заявил, че иска да стане шампион с отбора.

Повечето конкретни въпроси за бъдещето на "ЦСКА-София" при новото ръководство обаче не намериха отговори, като Стоян Орманджиев неколкократно повтори, че клубът има твърде много недоброжелатели.

Още по темата