Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивша звезда на Италия: Пиехме много хапчета, кажете ни опасни ли са!

Дино Баджо призова за разследване на добавките във футбола след смъртта на Виали и Михайлович

18 Яну. 2023
Гадзета дело Спорт
Джанлука Виали, Андреа Фортунато и Дино Баджо (от ляво на дясно) - една великолепна тройка на "Ювентус" през 90-те години. Фортунато почина от левкемия още през 1995 г., а Виали - от рак на панкреаса на 6 януари т. г.

Бившият италиански национал (60 мача, 7 гола) Дино Баджо взриви страстите след смъртта в рамките на месец на две от футболните звезди от неговото поколение - Джанлука Виали и Синиша Михайлович. Първият си отиде на 58 г. от рак на панкреаса, а вторият почина на 53 г. от левкемия.

51-годишният бивш халф на "Ювентус", "Парма" и "Лацио" преди дни заяви пред венецианската Tv7: "Винаги е имало допинг, но никога не са се приемали странни неща. Все пак трябва да видим дали някои добавки са били добри за нас или не."

Думите му, мултиплицирани от социалните мрежи предизвикаха десетки хиляди коментари и Баджо се видя принуден да даде интервю за най-големия спортен всекидневник в Европа "Гадзета дело Спорт". В него той казва, че е бил разбран грешно за допинга, но все така продължава да смята, че трябва да се направи цялостна проверка на това какви вещества са били давани на футболистите през 90-те години на ХХ век, тъй като те може да са причина за раковите заболявания.

Ето и цялото интервю на Дино Баджо пред италианския спортен всекидневник:

- Видяхте ли шума, след като заявихте, че по ваше време във футбола "винаги е имало допинг"?

- Моя грешка. Извинявам се на всички. Имах предвид "антидопинг", а не "допинг". Всъщност добавих, че никога не сме вземали странни неща, защото не беше възможно: имаше контроли. Това е грешка, която произтича от навика. Ние, футболистите, когато отивахме да дадем тест в стаята до съблекалнята, казахме: "Пак трябва да взема допинг..." И така стана объркването сега.

- Но съдържанието на дискусията остава. Можете ли да ни го обясните?

- Разсъжденията ми са резултат от болката, която нося в себе си от кончината на Виали, когото винаги съм смятал за приятел и който ми помогна толкова много, на Михайлович и на други момчета, които като мен играеха футбол през 90-те години. Има много, твърде много, които ни напуснаха. Мисля, че е необходимо да се изследват фармакологичните вещества, приемани в тези периоди. Може би те нямат нищо общо с това, може би ще се открие нещо.

- Винаги е ставало дума за законни вещества, нали?

- Да, добавки, в по-голямата си част. Представете си, ако лекарите ни дадяха допинг - та ние имахме прегледи на всеки три или четири дни. Не, просто бих искал да знам от учените дали добавките, които приемахме, може да създадат проблеми в телата ни в дългосрочен план.

- За какви добавки говорите?

- Обикновените, тези, които и сега се продават в аптеките. Вещества, които помагат за физическото възстановяване след натоварване. От друга страна, не можехме без тях: играехме по 60-70 мача на година. Да си помагаш с добавки беше естествено и необходимо. Сега обаче бих искал да знам дали тези добавки могат да причинят дългосрочна вреда.

- Но нали са добавки, които и днес се продават в аптеките...

 - Разбира се, но нормален човек приема по една или две на седмица, докато ние приемахме значително количество всеки ден. Има малка разлика.

- Слагаха ви и инжекции, нали?

- Да, но това се случва и днес.

- Какви бяха тези инжекции?

- Никога не съм знаел точно. Със сигурност не допинг, защото не съм давал положителна проба никога. Но бяха лекарства, различни от естествените вещества, които може би се използват днес. Тези лекарства, приемани дълго време, все още ли са в тялото ми, в тъканите ми? Кой знае? Иска ми се някой да може да ми отговори.

- Страхувате ли се?

- Притеснявам се, признавам си. Толкова смъртни случаи - на хора, които са още млади, не са нормални. Трябва да се направи сериозно разследване.

- Казахте също и за тревата на терена.

- О, да. Знаете ли - миризмата, която усещахме, когато влезехме на терена през 90-те? Беше остра миризма, понякога дори досадна. По това време, за да се поддържа почвата в ред, се използваха продукти, които съдържаха вещества, които днес вече не са разрешени. Сега, за щастие, всичко е различно. Но тези вещества, които вдишвах и влизаха в тялото ми... ще ми навредят ли? Имам ли право да зная, или не?

- За какво точно настоявате?

- Бих искал науката да може да даде отговори за веществата, които ни даваха, за да се възстановим от контузия или да си възвърнем енергията. И също така бих искал целият свят на футбола да търси истината, която не е задължително да бъде негативна. Това просто би било една операция за повече прозрачност.

Още по темата