facebook
twitter

Наблюдател

Защо Южна Америка потъна в мрак?

Енергосистемата е остаряла и в окаяно състояние заради липсата на инвестиции, като към това се прибавят човешки грешки и катаклизми
 EПА/БГНЕС
Аржентински гласоподаватели търсят имената в изборните списъци с фенерчета, тъй като в неделя в някои райони се проведоха избори за губернатори.

Защо 50 милиона жители на Южна Америка останаха на тъмно часове наред и всичко замря в очакване да бъде възстановено електричеството? Този въпрос си задават от неделя насам не само засегнатите от безпрецедентното спиране на електроподаването жители на Аржентина, Уругвай, Парагвай, но и целият свят. И вече трети ден официално обяснение на мистериозния инцидент няма, а само предположения и догадки, които правят държавни чиновници и служители на компании, осигуряващи доставка на ток. Електрозахранването вече е възстановено, но властите продължават да са на "тъмно" за причините, довели до срив на общата за Аржентина и Уругвай електрическата мрежа, която се основава на съвместно експлоатираната електроцентрала "Салто Гранде".

Президентът на Аржентина, която беше най-сериозно засегната от спирането на тока, Маурисио Макри, обеща да се проведе пълно разследване на определеното от него като „безпрецедентно“ прекъсване на тока. Енергетиците пък се ангажираха в следващите 10-15 дни да могат официално да представят резултатите от проверката, която вече е в ход. Министърът на енергетиката Густаво Лопетеги обяви, че

 

системата се е изключила автоматично,

 

като е регистрирала много голям проблем в напрежението. "Важно е да изясним, че изключването на цялата елсистема стана автоматично. Управляващите компютри са я изключили, когато са установили дисбаланс, който потенциално може да нанесе огромни щети. За да се предпази, цялата система е спряла за милисекунди", обясни Лопетеги на пресконференция. "Категорично не е имало човешка намеса", допълни той. Енергийният министър на Аржентина обясни също, че „това е извънредна ситуация, каквато никога досега не сме имали". Според него положението е много сериозно. Обяснението на енергийната компания "Едесур",  която работи в Аржентина, е същото - сривът е предизвикан от механизми за сигурност, които са били активирани, за да защитят електроцентралите. Но тоталният срив на електроснабдяването няма как да се приеме за нормален, тъй като температурите в неделния ден не са били високи и мрежата е разполагала с 20% резерви, отбелязва "Дойче веле". Все пак бе благоприятно, че аварията се случи в неделя, а не в делничен ден - в противен случай колапсът щеше да доведе Аржентина до истинска катастрофа, а страната и така е в тежка икономическа и финансова криза. Аржентинците са изпълнени с гняв и към президента Макри, който четири часа след спирането на тока така и не бе направил още никакво изявление.

Експертът по електромрежи Алисън Силвърстейн казва пред в. "Файненшъл таймс", че елсистемите са проектирани с автоматични релета и схеми, които отчитат условията и бързо изключват част от мрежата или пренасочват електричеството, за да осигурят безопасност, ако нивата на мощност не отговарят на предварително зададените настройки. Силвърстейн, която работи като независим консултант в американския град Остин, щата  Тексас, обяснява, че най-честите причини за проблемите при функционирането на елмрежите са

 

неточни или остарели мрежови модели,

 

неправилно разпознаване на условията в реално време и непредвидени грешки.

Аржентинският енергиен министър Лопетеги не изключи възможността грандиозният проблем да е в резултат на кибератака, но призна, че подобно нещо е малко вероятно. Доста по-достоверно звучи предположението, че инцидентът може да се дължи и на продължителните валежи и крайбрежните бури около електроцентралата "Салто Гранде" и електроцентралата "Ясирета", която се намира между Аржентина и Парагвай. Местните медии написаха, че между двата язовира е имало авария часове преди спирането на тока, но не й било обърнато необходимото внимание. Точно този проблем вероятно е довел до цялостния срив на електромрежата. Не е напълно изключено влияние да е оказало и слабо земетресение, разлюляло северните части на Аржентина в събота.

Прекъсването на тока постави и въпроси дали аржентинските власти са готови да реагират адекватно при подобни непредвидени ситуации, както и за състоянието на енергийната инфраструктура, в която от години не са правени сериозни инвестиции. Служителите в сектора защитават електропреносната система, като заявяват, че тя е "изправна". Независими експерти обаче са на другия полюс и според тях електрическата мрежа има сериозни проблеми, подстанциите и кабелите са остарели и често възникват локални аварии. Известно е, че инфраструктурата на Аржентина като цяло е в окаяно състояние, но да такъв безпрецедентен срив досега не се беше стигало. Инвестиции в елмрежата не се правят, тъй като страната преживява дълбока финансова и икономическа криза с нарастващата инфлация, обезценяване на местната валута и са в сила мерки за строги финансови икономии, въведени от президента Макри.

Енергийният експерт Раул Бертеро, който оглавява аржентинския неправителствен Център за изучаване на енергийните регулации, каза пред Си Ен Ен, че зад срива на елмрежата стоят грешки в проектирането и използването й. "Подобен проблем не е непознат, има технологии и проучвания за избягването или ограничаването му в рамките на определена територия." Подобни сривове на елмрежи са се случвали в САЩ, Канада, но заемащата територия от 2 780 000 кв. км Аржентина не е преживявала нещо подобно.

Безпрецедентният срив на тока показва за пореден път недостатъците на елмрежата в целия регион, където периодично няма ток. Сега обаче Бразилия беше пощадена, но най-голямата страна в региона се сблъска с подобен проблем през 2009 г., когато над 60 милиона души останаха на тъмно. Тогава властите се опитваха да повишат доверието в инфраструктурата си преди Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. Преди три месеца и затъналата във финансова, икономическа и политическа криза Венецуела също остана без ток, като тези сривове продължават периодично.

 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Петкова: Няма да има мораториум за битовите сметки

16.03.2020

2804 20
Еколози сезираха Еврокомисията заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

12.03.2020

2860 30
От 1 юли 3000 богаташки къщи ще купуват ток на борсата

25.02.2020

1518

Коментари

Slava
снимка на Slava

гласоподаватели търсят имената в изборните списъци с фенерчета

 

Не са фенерчета, а телефони.

kaily
снимка на kaily

Управляващите компютри са я изключили

аха

ИИ, както и предположих. Бъдещето дойде, добре дошли в света на изкуствения интелект.

mamut

 тая не знам какъв специалист е в тенеси, но мержите се управялват по стойноста  на честотата за съответната мрежа, в Европа 50 hZ, а в САЩ и Япония 60hZ.Широкото интегриране на електрическите системи в Южна Америка е възпрепятствано от различни номинални честоти на отделните държави: 50 и 60 Hz. Има две DC вложки. Една от тях с капацитет 50 MW между мрежите на Парагвай и Бразилия, а другата с капацитет от 2000 MW между мрежите на Бразилия и Аржентина, последващото е регулиране  по напрежение - за определена област, има първично, вторично и третично регулиране в което участват различни участници от енергийната система-това е работа на преносния оператор. Явно някъде по трасето са изключили релейните защити на голями подстанции или генерации, меже и единична ,зависи от системата , след което  системата се активирала  и започва да разтоварва, получава се ефект на доминото. На много места операторите се доверяват много на автоматиката и компютрите и когато трябва да се мине на ръчен режим на управление - няма кой.  Специално във Венецуела всичкото управление  включителното Скадата е на GENERAL ELEKTRIC, така че по скоро там имаме атака отвън, просто системата е хакната, не случайно по НАТО преносната  мрежа е обявена за критична инфрастурктура.

Скитник-1

?       Едно време когато нямаше компютри и токът във вечерния пик беше кът, стигахме и до 47 Hz, но това при ръчно управление. Сега подобно нещо не може да се случи със сегашните средства за контрол.

Дежурния

 тая не знам какъв специалист е в тенеси

В Тенеси са специалисти основно по журналистика. Почти очевидно е какво се е случило, с малки вариации. В неделя, малък товар, сигурно един голям генератор. Ако линията до този генератор е изключила, или е била претоварена или е имало прехвърляне към линия с по-малък капацитет все едно, генераторът претоварва и автоматиката го изключва. От там нататък, като ветрило или домино започват да изключват останалите части на мрежата.  За да се изключи обаче територия като Аржентина и Уругвай, доста текила трябва да са изпили диспечерите и настройките на автоматиката трябва да са правени от пълни малоумници в състояние на жесток махмурлук.

F1

Не текилата, лошото джудже Вова е виновно. Пуснало е вирягата и се кефи.

brejnev19

Статията е писана от лаик, неспециалист в областта на енергетиката. Това, че СЕГА са я копирали показва, че някой има интерес да се раздуха проблема.

 

Когато енергийната система на една държава се управлява от компютри - означава, че е високо технологична. Ако за такава система СЕГА или друг журналист говори като за остаряла, това означава, че Българската енергийна система е направо в каменната ера. Едва преди десетина години започна автоматизирането й. И въпреки това тя се управлява от хора и човешкия фактор за грешки е много висок.

 

За да остане цяла държава без електрозахранване, означава, че системата е колабирала. Нарича се "Люлеене" на системата и разпадане, ако това "Люлеене" не се овладее в рамките на 5-10 минути. За това може да има няколко причини:

1. Отпадане на голям източник на захранване, поради повреда (късо съединение) в апаратурата на захранващата централа. Това може да се случи и в България при внезапна повреда в 5/6 блок на АЕЦ Козлодуй и отпадане на 1000 МВт от системата ни от 5-6 МВт работеща мощност.

2. При включване на голям източник (Блок генератор-трансформатор в АЕЦ или ТЕЦ). Тук има няколко параметра, които се следят да са еднакви, за да може трансформатора да се включи паралено в енергийната система. При дебаланс само на един от параметрите, енергийната система може да се разпадне.

Енергийната система на Аржентина е една от най-модерните в света, трета по големина в Южна Америка и се управлява от автоматизирани системи следящи параметрите (ток, напрежение, Честота). При дебаланс на честотата и не възможност да бъде овладян (а и няма как ако няма човешка намеса) енергийната система колабира и се разпада.

Такова "Люлеене" и разпадане на Българската енергийна система имаше през 80-те години на 20 век, при отпадане от повреда на 1000 МВт от АЕЦ Козлодуй. Но поради факта, че системата беше стара и се управляваше от хора, тя беше възстановена в рамките на няколко часа.

kaily
снимка на kaily

Когато енергийната система на една държава се управлява от компютри - означава, че е високо технологична. Ако за такава система СЕГА или друг журналист говори като за остаряла, това означава, че Българската енергийна система е направо в каменната ера.

Не, това означава, че цивилизацията зависи от изкуствен интелект, а никой човек вече не знае как мисли изкуственият интелект. Освен това значи, че едно по-мощно слънчево изригване ще затрие цивилизацията, щото ще заминат компютрите.

Щото ония от каменната ера са се крили из пещерите, а ти със соларните панелки на покрива просто ще бъдеш изпържен моментално.

mi6osp.

Интересно, защо не се обсъжда най-вероятната версия- хакване на компютрите, които управляват енергийната система?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×