facebook
twitter

Наблюдател

Забравете за филията на Борисов и дипломата на Цачева

Това са лични данни, заради които ще си платите скъпо
Христо Комарницки

"Казал съм го още лани - в Павел баня няма бани", гласеше епиграма на ветерана от БТА Георги Ведроденски, посветена на бай Коста Тайната - служителя в БТА за опазване на държавната тайна при социализма. По онова време нямаше официална цензура, но всички знаеха, че тя функционира по партийна и държавна линия. Нейното могъщо влияние водеше до автоцензура и всеки журналист се самоконтролираше какво може и какво не може да съобщава в явните бюлетини (имаше и поверителни бюлетини, където свободата бе по-голяма).

Държавната тайна бе една от сферите, където властите не се доверяваха само на рефлекса на журналистите и назначаваха официални контрольори, чието присъствие в редакциите бе дискретно. Те четяха всяка новина и изхвърляха от нея всичко попадащо в обсега на подробните списъци с държавни тайни, които сами по себе си бяха поверителни. Ръцете им бяха дълги

 

и един ден ме спипаха чак в далечен Индокитай,

 

където бях кореспондент в началото на 80-те години. През пролетта на 1982 г. получих строго предупреждение да престана да издавам държавни тайни, но без обяснение, за да не се разкрие по явните канали за връзка какво в България представлява държавна тайна. Когато се върнах през лятото в отпуск, разбрах за какво става дума. Бай Коста Тайната, който работеше в тандем с бай Георги Тайната (пенсионирани офицери), цензурирал моя информация как български градинари учат виетнамците да отглеждат разни сортове домати и чушки. В информацията бях вложил обичайния за тогава социалистически патос, че братското сътрудничество прави мост между Америка, Европа и Далечния изток за развитие на тези сортове. Двете Тайни решили, че става дума за крадени американски сортове, и за да не бъде разобличена България от посолството на САЩ в София и съответно да не бъде принудена да плаща лицензи, трябвало това да се запази в тайна. В действителност смисълът на информацията бе, че доматите и чушките произхождат от американския континент и че България със своя градинарски опит участва в разпространението им по света.

Държавният чиновник обаче работи без патос и ограничава въображението си до строго формулирани норми. Сетих се за тази история, защото

 

предстои да се повтори в неизмерими мащаби

 

В днешна демократична България също няма официална цензура, но скоро ще бъде въведена и за целта ще се използва съществуващ държавен орган - Комисията за защита на личните данни. Това ще стане чрез измененията на Закона за защита на личните данни, приети в четвъртък практически без дебати от Народното събрание. Много хора не подозират какво се задава, защото заглавието на закона звучи невинно, а освен това текстовете, които въвеждат новите нормативи, са толкова обемисти, че едва ли някой ще ги чете, ако няма други причини освен любопитство. Измененията са предложени на  Народното събрание с подписа лично на министър-председателя Бойко Борисов, което означава, че би трябвало да е наясно за какво става дума. 

"Политиката по защита на личните данни има изключително хоризонтален характер, като засяга почти всички сфери от живота и бизнес сектори", пише той. Това означава, че се отваря поле за тотален контрол в държавата. Той ще се упражнява от Комисията за защита на личните данни, която формално се определя като независим орган. В действителност тя се избира от Народното събрание (управляващото мнозинство) с мандат от 5 години по предложение на правителството, излъчено от същото управляващо мнозинство. Пряката връзка управляващи - инструмент за контрол, е достатъчно видима, за да се приеме, че

 

твърдението за независимост е само украса

 

Сегашната комисия, която приключва мандата си и има право на още един, е избрана през април 2014 г. от правителството на Пламен Орешарски - същото, което избра и Делян Пеевски за председател на ДАНС, днешния медиен император и вносител на закони за регулиране на свободата на словото. За да заслужи нов мандат, комисията трябва да получи благословия вече от сегашното правителство, т.е. от Бойко Борисов. И тя се старае. Нейният председател Венцислав Караджов призна в петък пред в. "Труд", че неговият екип е "дописал" Общия регламент на ЕС за защита на личните данни, върху чиято основа са приети измененията в българския закон. Той е въвел 10 критерия, които не съществуват в европейския документ, отнасящи се специално до медиите. Докато в Общия регламент се казва, че "за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, държавите членки предвиждат изключения или дерогации" и се изброяват седем глави, където трябва да се направят такива изключения, нашите инициатори и законотворци са се изхитрили да напишат критерии, които да им позволяват във всеки конкретен случай да решават дали една публикация е допустима по закона, или не.

Да бяха истински критерии, можеше и да се разсъждава за тяхната основателност. Но те са изключително субективни, което означава, че

 

развързват ръцете на кандидатите за цензори да вилнеят из медиите

 

Ще отбележа само последния критерий, който обобщава тяхната философия при какви обстоятелства могат да се намесват: "Други обстоятелства, относими към конкретния случай." Какви други? По тяхна преценка. Като се има предвид, че под "лични данни" се разбира всичко, което идентифицира лицето, като се започне от името, можете да си представите какъв простор за цензура се отваря.

Още в първи курс студентите по журналистика изучават, че всяка информация трябва да отговаря на няколко основни въпроса, за да бъде пълна и завършена: Кой, какво, кога, къде, как и защо (5 "К" и едно "З"). Ако отпадне въпросът "Кой?", какво ще научава обществото? По времето на масовите протести срещу правителството на Орешарски доминиращият въпрос беше "Кой?" (Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?). Орешарски мълча до последно, ала назначената по негова инициатива Комисия за защита на личните данни сигурно си е взела поука, щом се е амбицирала да изтрие сега този въпрос от журналистическите публикации, когато звучат неудобно. Вярно е, че законът признава "по-занижената защита на личната неприкосновеност" на публичните лица, каквато е практиката в Европейския съд за правата на човека. Но това не е достатъчно, защото бъдещите цензори са си запазили правото да преценяват по свое усмотрение колко да бъде занижена защитата им.

 

Да вземем за пример дипломата

 

за висше образование на бившата кандидатка за президент Цецка Цачева (настояща министърка на правосъдието). Журналистите от в. "Сега" искаха преди две години и половина да се уверят в нейната истинност (истинските дипломи са напечатани), а нейната бе написана на ръка, като получат достъп до главната книга на Софийския университет "Климент Охридски". Цачева даде съгласие, знаейки, че разрешение за достъп може да издаде само ректорът. Той обаче се запъна, защото това били лични данни, и като техен администратор имаше право да откаже. С това журналистическото разследване приключи, а обществото остана да се чуди тази висша юристка има ли действително завършено висше юридическо образование. При новия закон такива разследвания просто ще бъдат недопустими, защото медиите ще бъдат отблъснати не само с отказ, но и

 

със заплаха от 20 млн. евро глоба (40 млн. лв.)

 

Такава е тарифата според европейския регламент, който по принцип е написан да регулира поведението на държавни служби и фирми, а не на медии, чийто финансов потенциал е доста по-нисък.

Нашите законотворци успокояват, че това е таван на глобата, но не е вярно - това е минимумът. Защото се предвижда, че ако 4% от оборота на провинения е повече от 20 млн. евро, тези проценти ще бъдат долната граница. Коя българска медия има оборот от поне 500 млн. евро (1 млрд. лева) годишно, че да се отнася до нея подобна възможност за глоба? Всички медии да се съберат, пак няма да направят толкова. Това означава, че със закон се въвежда заплаха не просто за санкция, а за убийство на българските медии, а с това и въобще на свободата на словото в България.

Има и още нещо. Тъй като всеки ще може да се оплаче пред комисията, че медии са посегнали на личните му данни, като са съобщили името му, няма да му се налага да прибягва до съд. Дори прокуратурата ще може да бездейства в случаите на жалби за клевета. Вместо от прокуратура и съд работата ще се върши направо от екзекутор. Журналистически организации незабавно реагираха и вече призоваха президента да наложи вето на чудовищното недомислие. Ако законодателите не се опомнят, ще забият държавата на дъното на всички световни класации по свобода на словото. А ние пък ще се лишим от такива важни за обществото информации, като например как Бойко Борисов като дете е ял с едната ръка филия с мас, а с другата ритал топка, защото това са строго лични данни. А за къщи в Барцелона и дума няма да става.

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Снимките на публична личност от публично събитие станаха лични данни

28.02.2019

Доротея Дачкова

2756 1
Русия залага на затворен интернет плюс цензура
КЗП предлага глобите да зависят от оборота на фирмите

20.03.2019

Румяна Гочева

132

Коментари

вила

Ако е тайна,то Бонев...

https://sputnik.bg/bogomil-bonev-zakopa-tsacheva-p...

Manrico
снимка на Manrico

 Журналистите от в. "Сега" искаха преди две години и половина да се уверят в нейната истинност (истинските дипломи са напечатани), а нейната бе написана на ръка

Току-що си погледнах моята диплома от СУ от 80-те години. Написана е на ръка, а е истинска. Което показва, че такива журналисти като някои от българските, които толкова нагло лъжат и манипулират, наистина трябва да бъдат контролирани изкъсо.

вила

А две еднакви с две различни имена имаш ли?

Su38

И номерът ли е написан на ръка?

Е, Манрико, Манрикоооо...

потребител_07
снимка на потребител_07

Ако дипломата ти е редовна, не вярвам номерът да е писан на ръка.

Пусни я да я видим! 📷

редник

 

Става дума за номера на дипломата - нормално е отпечатан...

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Дори прокуратурата ще може да бездейства в случаите на жалби за клевета. 

Хич няма да е лошо "д-р" Терзиев първо да попрочете, а после да пише...или поне да чете какво е написал... Клеветата и преди обсъжданите в статията промени, и сега е престъпление от частен характер /с такива прокуратурарата не се занимава, 'щото законът предвижда друг ред за преследването им/, ама...е важно да се намести някъде думичка като "бездействие"...по-"докторски" е някак... 

потребител_07
снимка на потребител_07

''Журналистите от в. "Сега" искаха преди две години и половина да се уверят в нейната истинност (истинските дипломи са напечатани), а нейната бе написана на ръка, като получат достъп до главната книга на Софийския университет "Климент Охридски".

 

Цачева даде съгласие, знаейки, че разрешение за достъп може да издаде само ректорът. Той обаче се запъна, защото това били лични данни, и като техен администратор имаше право да откаже. С това журналистическото разследване приключи, а обществото остана да се чуди тази висша юристка има ли действително завършено висше юридическо образование."

 

Аз не се чудя, а съм сигурен, че тя няма действително завършено редовно висше  юридическо образование  през въпросната 1983 година.

Гледал съм десетки дипломи от 80-те години за завършено висше образование.  Всяка една диплома си идва само с един единствен рег. номер и той е напечатан. През 80-те години беше невъзможно да съществува редовна диплома с рег. номер, който да е написан на ръка.

--

--

"При новия закон такива разследвания просто ще бъдат недопустими, защото медиите ще бъдат отблъснати не само с отказ, но и със заплаха от 20 млн. евро глоба (40 млн. лв.)...

Това означава, че със закон се въвежда заплаха не просто за санкция, а за убийство на българските медии, а с това и въобще на свободата на словото в България."

 

Още едно основание да не се гласува за ГЕРБ!

 

генек

Личните данни в коя точно диплома на лелката са?

А кастратните може да са и те с някои орязани неща. Моята е от 1978 година - никакво писане на ръка, освен подписът...

Впрочем, лични данни са убийството на дете, дарение на жилище, квартируване в чуждо, брой притежавани апартаменти, сума на подкупите...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Дежурния

Не е много добре да се коментират неща, които не са четени. 20 милиона евро или 4% от оборота за година е горна граница, не долна. Долната за по-дребни нарушения започва от 1000 лева. Дали става въпрос за незнание или умишлена заблуда не е съвсем ясно.

Прословутите критерии май също се коментират по разкази на хора, твърдящи, че са ги чели.

Чл. -- (1) Когато при упражняването на правото на свобода на изразяване и информация, включително за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, се обработват лични данни на физически лица, администраторът на лични данни прави преценка за законосъобразността на обработването във всеки конкретен случай. Решението на администратора не може непропорционално да ограничава свободата на изразяване и информация. 

(2) При преценката по ал. 1 администраторът взема предвид съвкупността от следните критерии:

1. естеството на личните данни;

2. влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния живот на субекта на данни и неговото добро име;

3. обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на администратора;

4. характера и естеството на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал.1;

5. значението на разкриването на лични данни или общественото им оповестяване за изясняването на въпрос от обществен интерес;

6. отчитане дали субектът на данни е лице, което заема длъжност по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности или е лице, което поради естеството на своята дейност или ролята му в обществения живот е с по-занижена защита на личната си неприкосновеност или чиито действия имат влияние върху обществото;

7. отчитане дали субектът на данни с действията си е допринесъл за разкриване на свои лични данни и/или информация за личния си и семеен живот;

8. целта, съдържанието, формата и последиците от изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1;

9. съответствието на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1 с основните права на гражданите;

10. други обстоятелства, относими към конкретния случай.

Очевидно критериите не са пречка нито за обсъждане дипломата на Цецка Цачева, нито за филията с мас на Бойко Борисов. Не е хубаво да се преиначават неща в 21 век, разчитайки, че читателите няма да натиснат два-три пъти мишката и да прочетат, дали това което се твърди е така, както се твърди. Исканията за възможности за безнаказано омаскаряване и за правене на журналистика без кавички са доста различни неща.

Mitnicharъ

"Цачева не ми е приятел, но Истината е по-важна".

 

Познавам се добре с бивши състуденти на Цачева, коментирали са я пред мен,  завършила е право съвсем редовно, и дори с нелош успех. Сега, защо документът - дипломата й  - изглежда нередовен, е друга тема...

вила

Какво   значи ИЗГЛЕЖДА НЕРЕДОВНО? Вижте в пост 1,моля.На едната "диплома" името е Цеца,на другата е Цецка и всичко друго е копирано.Не изглежда ,а е...

Mrx

влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния живот на субекта на данни и неговото добро име;

 

Въпросът за дипломата на Цецка  е данна, която би оказало върху . ..........нейото добро име, т.е., може да се окаже, че е лъгала. Капиш?

Mrx

Познавам се добре с бивши състуденти на Цачева, коментирали са я пред мен,  завършила е право съвсем редовно, и дори с нелош успех. Сега, защо документът - дипломата й  - изглежда нередовен, е друга тема...

 

Абе ако е влязла завършила е. Аз знаех само няколко вечни студенти,, които бяха студенти по 10-15 години. Те познаваха основно студентския живот и се въртяха в Студентския к;уб, който беше в Софийския университет.  

Shaaban_bin_Robert

Абе ако е влязла завършила е.

Не е задължително. Може да е завършила семестриално и да не се е дипломирала.

И за да не бъда обвинен в пристрасност, н.а.Стефан Данаилов (Ламбо) също не се беше дипломирал, въпреки "На всеки киломитър" и десетки роли в театъра и киното. Прочее, голямата и незабравима Невена Коканова също не беше дипломирана актриса.

LEFT

Чакай, чакай, Невена Коканова не е била министър, шеф на нар.събрание и кандидат за президент, а АКТРИСА с главна буква! Същото се отнася и за Ст.Данаилов.

Антей

Тюх.

Така и няма да разберем 

основното образование

на Цветков - фейк ли е или е истина.

Ако изобщо има такава диплома.

....

 

И целия български народ ЩЕ ПЛАЩА заплатата на

"иновативния" автор Венци Караджов

за 10-те "йезуитски" критерия! 

И на комисията му.

 

Плащай народе, плащай, за да ... не знаеш!

!

Памфуций
снимка на Памфуций

Заяждането с образованието на Цачева беше, според мен, напълно излишно и неоснователно. Но пък различни други калинки през годините бяха разобличени, така че Терзиев има известно основание

Амене Менема

Манрико и Бонго отново рамо до рамо на полесражението!

И двамата страстно любят Цецка (дали издавам техни лични данни с това?) и пъчат рицарска гръд в защита на цецкината правна дипломираност. Кой с каквото намери за добре. Вярно, нефелна защита, но пасивността тук би била непростима.

vvatkov

  Наложи ми се да прегледам някои изисквания на закона за личните данни. Според него например нямаш право да си защитиш пристранството пред апартамента с видеонаблюдение, а трябва да поискаш съгласието на другите живущи във входа. Злосторникът, дето вече 4-ти път ми реже кабела за WiFi може да продължи да го правим защото аз нямам право да монтирам камера, та да докажа кой е. Този закон в случая защитава престъпник.  

Буболечо
снимка на Буболечо

Въпросното място е предназначено за обществено ползване, следователно не е нужно съгласието на съседите.

Но камерата трябва да е монтирана така, че да не може да вижда вътре в апартаментите им при отворена врата.

Памфуций
снимка на Памфуций

Без никакво съмнение  Цецка Цачева е учила и е завършила ЮФ на Софийския университет. Има предостатъчно свидетели и доказателства, да не говорим, че е немислима работата и на юрисконсулт в местната власт на Плевен по времето на стария режим без юридическо образование.

 

СУ официално обясни, че на Цачева е издадена диплома за висше образование от СУ с № 097348 от 12.05.1983 г. Била е приета за редовен студент на общо основание със състезателен бал 33.75 през учебната 1978/1979. Средният и успех е 5.12 от следването и 4,66 от държавните изпити - гражданско право и процес - мн. добър 5.00, наказателно право и процес - добър 4.00, марксизъм-ленинизъм - мн. добър 5.00.Така че да се повторя:

Заяждането с образованието на Цачева беше, според мен, напълно излишно и неоснователно.

 

потребител_07
снимка на потребител_07

https://www.youtube.com/watch?v=tWeV0x8uaP8

След дъжд качулка! След сватба булка!

 

Pondek

Дипломите едва сега са печатани.По-рано бяха на ръка. Във ВФСИ преподавател Гаврилов пишеше дипломите, тъй като имаше чудесен почерк. И моята е на ръка писана от ВИНС-а. Но кой точно ги пишеше тогава, не знам пък и не е чак толкова важно кой е бил. На ръка писани дипломи мъчно може да се фалшифицират, поради факта, че всеки си има индивидуален свой почерк. Всяка експертиза може да устнанови разликата, ако има съмнения в достоверността на вписаните оценки. Но като че ли, все повече ми се струва в този ред на мисли, до власт не бива да се допускат поне 45 години имащи дипломи писани на печатна машина или на компютър.Бая са съмнителни. Всяка година има публикувани бисери от писмени работи за кандидатстване, които несъмнено ни подтикват да се съмняваме в зрелостта на кандидатите.  Ето ви и пример РАМБО СИЛЕК. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×