facebook
twitter

Наблюдател

За едни прокуратурата е майка, за други - мащеха

Държавното обвинение активно се зае с журналистите от "Биволъ", а пасува за проверките за съмнителни имотни сделки на хората от властта
1 705
 Фейсбук:
След разследването си за новата вила на Сотир Цацаров до Пловдив журналистите от "Биволъ" попаднаха под ударите на прокуратурата.

Кога една прокуратура е независима и непредубедена? Наивен въпрос с простичък отговор - когато подхожда еднакво към всяко съмнение за злоупотреба или престъпление, независимо кой е заподозреният. Така е на теория. В България обаче или не говорим за непредубедена прокуратура, или в това понятие се влага някакъв различен смисъл.

Преди дни под ударите на прокуратурата попаднаха разследващите журналисти от сайта "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Атаката дойде след серия от публикации за имотите на главния прокурор Сотир Цацаров. Срещу Чобанов и Йорданов започна проверка след сигнал, уж подаден от гражданско сдружение "Боец", което категорично отрече да има нещо общо с него. Поводът е анонимна публикация в "Труд", в която се твърди, че Чобанов и Йорданов са купували имоти на занижени цени. "След изборите има кампания не само срещу „Биволъ“. Тя тече по един и същи начин - публикация в медия на Пеевски и след това удар от институциите. Има офанзива на диктатурата. Такова нещо не може да стане без поръчка от хора, които са във властта. Или е с тяхната благословия", коментира Асен Йорданов.

В случая проверката срещу двамата се води от Върховната касационна прокуратура като орган от най-висша инстанция, без да е ясно

 

на какво основание тя е иззела компетентността

 

на районната или окръжната прокуратура. Обект на разследването са няколко сделки на журналистите за покупка на имоти. В публикацията на "Труд" се твърди, че през 2015 г. фирма, представлявана от Асен Йорданов, е придобила един декар гора за 100 лв. до гр. Малко Търново. Той е купил още два съседни парцела в неизвестно габровско село за 2500 лв., което само с малко надхвърляло данъчната оценка. Атанас Чобанов пък станал собственик през 2001 г. на къща с декар и половина двор във Варвара за 0 лева. Впоследствие обаче журналистът публикува във Фейсбук нотариалния акт за собствеността, от който става ясно, че платената сума е 8 хил. лв. - няколко пъти над данъчната оценка.

Действията на прокуратурата можеше и да бъдат адмирирани (все пак всички са равни пред закона), ако тя подхождаше с еднаква страст към всеки подобен сигнал.

 

Някои обаче се радват на необясним комфорт

 

Като зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев например, който си е купил апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". Той остава единственият участник в "Апартаментгейт", срещу когото не се води никакво разследване. Нещо повече - за разлика от журналистите от "Биволъ", които не разполагат с държавна власт, той в момента ръководи КПКОНПИ и дори проверява останалите замесени в "Апартаментгейт". 

 

А какво се случва с проверките по "Апартаментгейт"?

 

Вече 3 месеца прокуратурата не може да констатира има или няма данни за някакво нарушение на закона, след като се оказа, че редица държавни чиновници са си накупили апартаменти и тераси на силно занижени цени. Проверки са образувани срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившия зам. спортен министър Ваня Колева, шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и още куп бивши и настоящи управляващи. Не е известно те да са викани на разпит за разлика от журналистите. Асен Йорданов например е разпитван 3 часа за сделките си на обща стойност 2600 лв. А при всички останали говорим за стотици хиляди левове разминаване между платена цена и пазарна оценка на имота. И за поправки в закона, които са внесени от купувачите на жилища и от които се е възползвала фирмата продавач на имотите.

Поради това не е изненада, че журналистическата гилдия възприе действията на прокуратурата срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов като тормоз. От международната организация "Репортери без граница", която за пореден път ни класира на 111-о място по свобода на словото, също поискаха отговори за абсурдното съдебно разследване. Едно е ясно - с подобни атаки на държавата срещу разследващи журналисти и разпъването на чадър над хора с власт България няма как да се причисли към либералните демокрации от европейската общност.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китай отчита 90% ръст на съдебните дела за корупция

26.05.2020

279 13
Шерифът на народа с кураж на мишелов

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7147 9
Делото за корупция срещу премиера Нетаняху започва утре

Коментари

mick

Прокуратурата трябва да е зависима и да отговаря пред някоя институция. Независима прокуратура - това значи да е зависима само от приятелите, роднините и парите. Щото те винаги съществуват.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×