Медия без
политическа реклама

Убийци от ГРУ ползват за прикритие рали "Пътят на коприната"

Състезанието служи като инфраструктура за руски шпиони и за политически натиск в Централна Азия

25 Апр. 2023
Руският президент Владимир Путин нееднократно е посещавал рали "Пътят на коприната" и е поздравявал участниците. В случая се снима с отбора на КАМАЗ, който спечели при камионите през 2016 г.

Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия контролира международното автомобилно рали "Пътят на коприната", което използва като инфраструктура за своите резиденти и за установяване на политически контакти. За това свидетелстват документи, придобити при съвместно разследване на The Insider, Bellingcat, Der Spiegel и Le Monde. Оказва се, че директорът на ралито е бил в постоянен контакт с офицери от поделение 29155 на ГРУ, което се занимава с взривове на военни складове и отравяния чрез химическо оръжие.

-----

"Добре е, когато наградата намира своя герой. С указ на президента на Русия, за заслуги в укрепване на отбранителната способност на страната и за успешно решаване на специални задачи, с орден "Александър Невски" е награден Булат Ахатович Янборисов", тържествено декламира облеченият в парадна униформа зам.-началник на ГРУ ген. Владимир Алексеев.

Награждаването бе в офиса на асоциация Silkway Rally, която организира международното многоетапно авторали. Шефът ѝ Булат Янборисов с гордост прие наградата, веднага натопи ордена в чаша водка и я изпи на екс пред генерала.

"Александър Невски" е военна награда, която се връчва за храброст и бойни заслуги. Какво отношение може да има към нея ръководителят на спортно състезание Булат Янборисов, който има руско и кипърско гражданство и половината от годината прекарва във Франция? И за какви "специални задачи" говори зам.-шефът на ГРУ?

 

Рали със специално предназначение

"Пътят на коприната" е ежегодно многоетапно рали, основано през 2009 г., и първо се провежда от Казан до столицата на Туркменистан Ашхабад. През 2016-а вече е от Москва до Пекин, а на следващата година бе удължено до Сиан - началната точка на древния Път на коприната. Организаторите привлякоха големи имена в рали спорта. Директор бе Владимир Чагин, наречен Царят на "Дакар", защото има рекорден брой победи с камион в легендарното рали "Дакар". Негов заместник бе бившият шеф на франчайза "Дакар" Фредерик Лекиен. Ралито спомогна за популяризиране на камионите КАМАЗ, които бяха и основен спонсор, както и да се укрепят отношенията с Китай, където минаваше голяма част от машрута.

А целите на "меката сила" на ралито са ясно изложени в ред вътрешни документи. В един от тях, наречен "Комуникационна платформа на "Пътят на коприната" (датиран, според метаданните от 9.XII.2021 г.), се казва, че проектът е насочен към "реализиране на потенциала на меката сила и народната демокрация в рамките на международното сътрудничество". Освен всичко друго ралито трябва (не се уточнява как) да съдейства на проекта Siberian Power 2 (за сътрудничество между "Газпром" и китайската CNPC за доставки на руски газ в Китай) и даже да осигури политическа стабилност в Монголия.

Друг вътрешен документ представя компанията Silkway Rally (SWR) като "универсална платформа за народна дипломация", основана на идеята за "меката сила на Русия", насочена към сближаване на Русия, Китай, Иран, Катар, Афганистан, Сирия, Туркменистан и Таджикистан.

В него се съобщава и за планове за строителство на "логистични терминали" във всяка от тези страни, които да включват не само складови помещения, но и мрежа за свръзка на базата на 5G. 

Разкрива се и план за нов гигантски маршрут на ралито, който трябваше да се измине в края на 2022 г. - от Доха в Катар, през страните от Централна Азия и Турция, и завършвайки в Дамаск (Сирия). В същия документ ясно са изложени и геополитическите цели на проекта:

- укрепване на позициите на Русия в региона чрез ролята на посредник в отношенията с Катар, Иран и Турция;

- влияние върху Саудитска Арабия;

- влияние върху Турция по всички интересуващи Русия въпроси, включително Азербайджан, Армения, Крим и Сирия;

- предлагане на талибаните на пътна карта към международно легитимиране в замяна на признаването на Крим за руска територия.

По този начин проектът вече изглежда не просто спортно мероприятие, а гигантска логистическа инфраструктура. Но организаторите не спират до тези наполеоновски планове - в техните глави съзрява проект от наистина континентален мащаб, както е видно от третия документ. Той има гриф "Строго секретно/Да не се копира" и е доклад на шефа на ралито Булат Янборисов до министъра на отбраната Сергей Шойгу от 12.XI.2021 г.

В него, покрай различните инфраструктурни и енергийни планове, се разглеждат и цели от военен характер:

- възможности за създаване на военно-политически съюзи;

- увеличаване на военното присъствие на Русия в Централна Азия и в Изтока с цел "недопускане на дестабилизиране на региона";

- контрол над въоръженията в региона;

- възможност за изнасяне на продукцията на руския военно-промишлен комплекс на нови пазари, с които "бяха проведени преговори за подкрепа на платформата Silkway".

В този доклад се споменават престолонаследникът на Катар; вицепремиерът, министрите на отбраната и външните работи на Китай; представител на отбранителното министерство на Турция, описан също и като собственик на правата на франчайза за Формула 1 в Турция; а също емирът на Абу-Даби - шейх Халифа.

Впрочем, засега ГРУ-ралито е далеч от установяване на световно господство в моторните спортове. Може би единственият му международен успех е излизането на анимационния филм Rally Road Racers, озвучен от звезди като Джон Клийз от "Монти Пайтън" и американския актьор Джей Кей Симънс. Героите в него се състезават в рали, наречено Silk Road (официално филмът не е свързан със SWR, но няма други ралита с подобно име).

Само че Булат Янборисов бе награден с орден от ГРУ не заради филма. Както бе установено, той има други заслуги пред разузнавателното управление.

 

На служба при диверсантите

Източници от SilkwayRally твърдят, че нямат  представа с какво се е занимавал Янборисов в компанията и имал ли е някакво отношение към организацията на гонките. И това е разбираемо, доколкото, съдейки по всичко, той е имал много по-отговорни задачи.

Само през 2022 г. Янборисов над 60 пъти е говорил по телефона с ген. Алексеев. Генералът е звънил и писал на Янборисов на три различни номера, а също така е говорил с по-големя му син Амир Янборисов, който също е включен в проекта SWR и който, според метаданните, е изготвял доклади до министъра на отбраната Шойгу.

Контактите между Янборисов-старши и ген.Алексеев са били особено интензивни малко преди и в първите два месеца след военната инвазия на Русия в Украйна (по данни от нашите източници Алексеев е изиграл най-активната роля в организирането на първата фаза на нахлуването, което, впрочем, завърши не както бе планирано).

С Янборисов е общувал не само Алексеев, но и поне 11 други сътрудници на ГРУ, трима от които са офицери от поделение 29155, участвало в отравянето на Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев с "новичок" и във взривовете във военни складове в Чехия и България. След разследването на The Insider и Bellingcat частта бе разформирована, но някои нейни офицери продължиха да работят в ГРУ и участваха в диверсионна дейност в Украйна.

Един от честите събеседници на Янборисов е бил Рустам Джафаров (род.1972 г.), служил в 29155 и в периода 2010-13 г. пътешествал из европейските страни с паспорт на името на Рустам Джамалов. Този паспорт е с номер, различен само с една цифра от номерата на паспортите на отровителите на Скрипал "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига) и "Александър Петров" (Александър Мишкин). През 2011 г. "Рустам Джамалов" е летял заедно с "Руслан Боширов" до град в Централна Европа, близо до който няколко дни по-късно се взриви склад с боеприпаси (този инцидент все още се разследва от The Insider и Bellingcat).

От открити източници е видно, че Джафаров се е числил под истинското си име през 2021 г. като сътрудник на компанията Silkway Rally Directorate. Дотогава диверсантът от ГРУ е бил в президентската администрация и представител на президента в Далекоизточния окръг на Русия (както успяхме да установим, представители на президента в разни руски региони са станали много от офицерите от поделение 29155, чиято работа зад граница е станала невъзможна, след като бяха осветени от разследванията на The Insider и Bellingcat).

Сред другите контакти на Янборисов е Олег Мартянов, бивш командващ руските сили за специални операции (ССО) и специалист по работата с частни военни компании. С такива компании са свързани и някои от другите контакти на Янборисов, например съратника на Евгений Пригожин (основателя на ЧВК "Вагнер") - Валерий Чекалов, на чието име са записани много от фирмите на Пригожин. Янборисов е имал връзка и с минимум други двама съратници на Пригожин.

 

Безвизов режим за ГРУ

Военното нахлуване в Украйна, организирано с активното участие на ГРУ и конкретно на ген. Алексеев, рязко ограничи възможностите на руснаците да пътуват по света: отмяна на туристически визи, прекратяване на авиовръзките, отказ на разрешителни за дългосрочно пребиваване в чужбина... Но не и за подопечните на ген. Алексеев, които нямат такива проблеми.

Булат Янборисов след февруари 2022 г. е продължил да пътешества активно из Европа и Азия, като само за кратко се е връщал в Русия. В Париж той има апартамент на ул. "Прони" в богат район. Отчитайки контактите му с екипа убийци от поделение 29155, може да се предположи, че е използван като явочна квартира на ГРУ (във всеки случай по полетите е видно, че членове на екипа редовно са били в Париж).

В България пък Янборисов притежава шикозно имение край Созопол (на снимката). По детайлизацията на телефона на Денис Сергеев (познат и като Сергей Федотов) - ръководител на групата от ГРУ, отровила с "новичок" българина Емилиян Гебрев, е видно, че преди отровителството той е пребивавал близо до Созопол.

Апартаментите и фирмите на Янборисов са не по-малко ценен актив за ГРУ, отколкото инфраструктурата за ралито. Но, ако последната служи като предлог за пътувания на резиденти из страните в Централна Азия и Китай, другото позволява на ГРУ да има легален предлог за използване на недвижимости и пари в Европа. Освен това, за разлика от резидентите на ГРУ, работещи под дипломатическо прикритие и намиращи се под постоянно наблюдение от местните специални служби, Янборисов и синът му могат да пътуват из Европа без да привличат излишно внимание.

В разговор с The Insider Булат Янборисов призна, че рали "Пътят на коприната" е замислено не само като спортно състезание, но и като площадка за "народна дипломация". И добави, че не е имал никакви връзки с ГРУ, а ордена от ген.Алексеев е получил за помощта си при доставки от Китай за Министерството на отбраната на медицинско оборудване срещу коронавируса. Също така обясни, че е общувал с Рустам Джафаров само във връзка с това, че той е негов роднина (съпруг на братовчедка му).

Янборисов заяви също така, че след началото на т.нар. в Русия "специална военна операция" в Украйна, не е контактувал нито с ген.Алексеев, нито с други представители на Министерството наотбраната. Освен това не помнел да е контактувал с някого от 11-те открити от The Insider служители на ГРУ, макар това да се опровергава от метаданните на неговите телефонни връзки. Колкото до излезлия анимационен филм шефът на ралито твърди, че е разбрал за него едва от въпросите на The Insider.

Ключови думи:

ГРУ, Bellingcat, руски шпиони

Още по темата