Quantcast
Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов

Българите започнаха да плащат с живота си за безумното и престъпно управление, казва Арман Бабикян
5 434

- Г-н Бабикян, обявихте, че организирате комитети из страната. Какво представляват те? Названието им препраща към комитетите на Васил Левски.

- Прекалено нахално би било от наша страна да се сравняваме с Васил Левски. Делото му не може да се сравнява с каквото и с когото и да е. Иначе наистина правим комитети – 12 града сме обиколили. Събираме хората, които са се записали за доброволци при нас, както и онези, които сега са решили да дойдат и да се срещнат с нас.

Решихме да бъдем организирани, тъй като се налага да предприемем организирани действия. В края на краищата протестите бяха едно спонтанно действие на хора, които имат общи виждания и общи проблеми с начина, по който се упражнява властта в България. Уви, върви се в посока, която изисква организация и не можем да си позволим да пребиваваме в този хаотичен вид.

- Означава ли, че полагате основи на някаква политическа формация, движение или друго?

- Това са граждански комитети и не са основи на партия.Този тип организация, която правим, може да ни помогне в много различни дейности – ако искате в наблюдение на избори или пък в излъчването на кадърни хора, които могат да бъдат номинирани за следващото Народно събрание. Може да го схванете и като вид самозащита. Защото виждате, че хората, които се присъединиха към протестите, биват привиквани, притеснявани, проверявани от различни органи на властта. Знаете за случая „Хиполенд“, който не е единствен, просто е най-известен.

Извън столицата ситуацията е още по-страшна, тъй като освен че е далече от камерите, властта е много по-близо до главите на хората и подобен вид тормоз е много по-лесен, за съжаление.

Така че връзката помежду ни дава информационна свързаност, както и възможност да реагираме на различите случаи на репресия.

- Вие решил ли сте да се кандидатирате за предстоящия вот – дали предсрочен или редовен през пролетта? И ще ви стигне ли времето, за да можете наистина да се организирате и да излъчите свои кандидати?

- Не съм мислил дали да се кандидатирам. Достатъчно много хора имат желание да се предприемат действия. По-скоро търсим формат, в който да излеем по-голяма част от гнева на около 65 процента от гражданите, които подкрепиха протестите срещу правителството на Борисов. Търсим и някакъв обобщен начин, по който техните гласове да се изсипят в урните, тоест търсим политически огледален образ на протеста, който да доизрита хунтата на Борисов от властта. 

Няма как съвсем прагматично да отговоря на въпроса, защото по улиците бяха и огромно количество безпартийни. Не бяха хора с различни партийни виждания или представители на някакви политически формации, а имаше много, които не членуват никъде. Но имат същото мислене и същите виждания. Затова решихме, че трябва да създадем възможност всичките организирано да работят и за тази част от борбата.

- Как го виждате този "огледален образ", за който говорите?

- Мога да ви кажа само как го виждам този образ, но не и как ще стане. Опитваме се да водим прагматични и добронамерени разговори с политически сили, които са извън парламента, и вече ясно са заявили отношението си към властта на Борисов и към съдебната система.

Водим неофициални разговори и с формацията на г-н Трифонов, както с Демократична България, с „Изправи се БГ“ на г-жа Манолова. Опитваме се да съберем обществения ресурс, както и хората, които са в комитетите, за да са на едно място всички, които са готови да работят заедно и страната ни да се върне на релсите на демокрацията.

Този опит правим – може да е успешен, може и да не е. Длъжни сме да положим усилия в тази посока.

- Не сте ли прекалено различни, за да има общи действия?

- Да, различни сме. Затова и в тази посока са усилията ни. Всеки си има своите характеристики и идеологически виждания. След като в Истанбул успяха да се съберат много по-различни, отколкото изброените по-горе у нас, след като в Будапеща успяха да се съберат, значи от едно ниво на политическа зрелост нагоре, има начин да работят заедно и формати, които на хоризонтален принцип нямат много общо. Когато има национален проблем, ние сме склонни за разделим хората на демократи и не демократи. На хора, които държат на справедливостта, законността и демокрацията, и на други, които не настояват особено за тях. Искаме да съберем онези, които стоят на страната на демокрацията, пренебрегвайки различията си. Неблагодарно усилие, но сме длъжни да го положим.

Българският политически живот не познава чак толкова много примери на надскачане на собствените претенции на отделните субекти. Смятам, че моментът е именно такъв и трябва да е положат усилия.

- Споменахте "хунтата на Борисов". Защо не успяхте да я свалите от власт, въпреки дългите протести и възможно ли е Борисов все пак да сдаде предсрочно властта? И защо утихнаха те?

- Разбира се, че е възможно Борисов да си тръгне предсрочно. Но не знам какво трябва да се случи, за да стане факт. Ако трябва някаква перверзна фантазия да се развива, може би трябва приближените му да се задоволят с придобитото или пък съдружниците му, а не съюзниците му, да се оттеглят, за да може той да вземе решение и да подаде оставка.

Защото всичко останало вече се случи. Огромният репутационен пробив е факт. Огромното оттегляне на симпатизанти от Борисов и приближените му във властта се случи. Рухна авторитетът му в ЕП. Фактът, че десетки световни медии разкриха нивото на корупцията и властта на мафията в България, също е изключително важно. Какво трябва да се случи повече в една цивилизована страна, за да си подаде някой оставката?! Колко дебелокож трябва да е човек, за да не разбира, че хората не желаят повече да живеят по този начин и под това управление?

- Да, но Борисов продължава да управлява и да затъваме все повече – ето и сега ще обявят т. нар. локдаун, но ще сме последни в Европа. Като че ли се страхува да го въведе, за да не падне от власт?

- И като се страхува, какво? Не успя да прикрие хаоса, да прикрие липсата на достатъчно лекари, на лекарства, липсата на организация в болниците, ако щете и липсата на линейки. На практика пропусна 8 месеца, в които държавата можеше да бъде подготвена и подредена за добре известната втора вълна на коронавируса, която дойде и ни заля. Нежеланието на Борисов да обяви локдаун стигна до там,  че нивото на заразата го принуждава да го стори, докато се правеше на добричък, присядаше на пънчета, разхождаше лекари с джипката си и всякакви подобни трагични, а не комични ситуации. Хората започнаха да плащат с живота си за безумното и престъпно управление.

Този човек е казвал всичко. Той е лъгал всичко – каза и че ще подаде оставка, ако не бъде гласувано на 2 ноември предложението му за Велико народно събрание и за промяна на Конституцията. Виждате коя дата сме, а няма оставка! Беше казал някога, че ако види кръв по улиците, ще подаде веднага оставка. И това не се случи. Колко много обръщания и лупинги в политическия въздух направи Борисов?! Всяко негово следващо изказване отрича предишното. Той търси персонално спасение за себе си. Не се интересува от ГЕРБ. Подозирам, че не се интересува и от властта, а от личното си спасение и от спасението на приближените му. Предполагам и за собствената си сигурност и имущество.

- За всичко, което обрисувате, няма ли да се потърси някаква сметка – за хаоса и безпътицата, пред която сме изправени?

- Отговорност трябва да се търси през съдебната система. Не можем да си позволим да се превърнем в безумна държава, в която тричленки  издават присъди и пр. Но виждате в какво състояние е и правосъдието ни.

Въпросът е много тежък. При всички положения е нужно да се потърси отговорност. Не само на Борисов, а и на всички, които способстват за нещастията в страната ни. Безусловно е. Но виждате колко много работа предстои. Той трябва да бъде изхвърлен от властта, което е само първата крачка. България трябва да се вдигне и има достатъчно грамотни и кадърни хора, които могат да го направят. Достатъчно много са икономистите и финансистите, имаме прекрасни юристи, а не онзи нещастен човек, на който бе дадено да се занимава с Конституцията и който вече не е министър на правосъдието.

Качеството на упражняване на властта е толкова ниско паднало, че се налага не просто движение напред, а отскок. Ние не сме назад, а сме извън релсите. Удивително Борисов прилича на Лукашенко, на централноазиатски диктатори, на хора, които са борят за спасяване на кожата си.

Ужасно жалко е, че и в ГЕРБ, както и в други партии, има смислени хора, които са принудени да търпят срама заради този човек. Ние всички пък сме принудени да търпим, както финансовите загуби и ужасяващата бедност, така и да видим в очите смъртта заради управленски хаос и безпомощност.

- Този хаос от какво е – от незнание и некадърност или от безхаберие и непукизъм?

- Борисов не е лидер на първото правителство, при което има корупция. Да сме честни. Наистина корупцията избуява в небивали размери през последните 11 г. Острата конкуренция между неграмотността и управленската тъпота от една страна, и корупцията от друга, ме поставя пред въпроса кое от двете нанесе по-големи щети на България. Не знам.

- Смятате ли, че с края на управлението на Борисов, ще дойде и някаква светлина в непрогледния тунел, в който сме попаднали?

- Светлината в тунела сме самите ние гражданите. Истината е, че трябва сами да се спасим, сами да си помогнем. Светлината е от всички свещи и телефони на площадите, светлината е в цялата мощ, че хората искат друга България. Истинското родолюбие не е да мразиш хора от други етноси или други държави, а да свършиш нещо.

Родолюбците в момента са лекарите в България, които не могат да се приберат в домовете си при семействата си. Българският народ е 7 млн. Не е толкова трудно да направиш сравнително състоятелна страна от България, стига наистина да го поискаш. Воденето на прецизна политика, създаване на икономика на знанието, би сложило страната ни на нормалните релси и би дало стабилен растеж. Заедно с останалите ключови реформи – не подценявам нито една от тях.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов пръв се възползва от правото на изключване

24.01.2021

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

24983 15
Нинова се прицели в първото място на изборите

23.01.2021

1818 11
Властта закъснява с решаването на ключови изборни проблеми

21.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

1083 2

Коментари

wiseman 1

Поредния лъжец опитващ се да докопа властта за собствена употреба.

Светозар

Добре, че са ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, които са на власт само на ползу роду и нито лъжат, нито крадат.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Бибиян нещо се е объркал. Той протеста приключи, кой изритва? Тоз жентълмен трябва да спре с огнената вода!

emo1971

Арман Бабикян ! 👍👌😌

Само една малка вметка. Тройките на НКВД наистина не са подходящи. В тях освен партийния председател и началника на НКВД за съответния район... е трябвало да влиза и прокурор. Обаче предвид състоянието на съвременната българска прокуратура, че и на традиционните партии у нас... доколко ли би било основателно, да възлагаме каквито и да е било очаквания за справедливост... на подобен състав?!? Дали не би било малко по-разумно да си припомним, за столипинските "петорки" от началото на 20 век, съставени изцяло и единствено само от... строеви офицери, т.е. подчертано без лъжливи юристи и... още по-лъжливи политици в тях?!? Наистина, българската армия в момента е в доста печално състояние, та вероятно трудно ще се намерят достатъчно строеви офицери за тази отговорна задача, та можем да добаваим към тях и... известно количество офицери и от полицията, които все пак притежават и някакви повърхностни юридически познания, ей тъй...просто за придаване на необходимия цвят ... но такива естествено трябва да бъдат подбрани много внимателно и... изключително и само измежду тия... дето наскоро протестираха срещу мутрите...😁

Evasion

emo, ще ме скъсате от смях... българските военни и милюцюнери ще оправят държавата... не, това наистина ще ме скъса от смях... хубаво е да се посмеем в тези гадни времена... българските военни оправят България.... това е като сюжет от порнофилм...

Васик

Нека дружно да си затворим очите и да повтаряме "България първа въведе мерките и всички се учат от нас".

Flamand

Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов

Ще прощавате лингвистичното ми невежество, но за мен "доизритвам" означава "ритал съм го, наритал съм го, до прага или ръба съм го докарал с ритници и сега му трябва един последн ритник, за да падне". 

Калпазанче

Оставка! Мутри вън! Изборите ще дават политическия оттенък на бъдещо управление, сега ОФ!

принцеса Даяна

Бабикянчето е срам за арменците у нас които едно време сме приютили и спасили. Тръгнал метежи да прави за да заработи мръсни пари. Нещастник!

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Тоя още ли се изживява за някакъв водач и организатор?
Точно въпросното трио профанизира и обезсмисли протестите. И продължава да го прави.
Другите, които разделиха протестите бяха "Да, България". Още лятото почнаха да правят техни протести. Вместо български знамена носеха такива на ЕС, при условие че въпросният съюз се правеше, че не забелязва протестите.
Това не е опозиция и алтернатива, а другото лице на същото статукво.

Антей

 

Арман Бабикян - да те видим доброволец в ковид-болница.

 

 

Сократ-май

Дубайски вечери...

kaily
снимка на kaily

Ма те тепърва търсят политически образ на протеста ли? Като дойдат на власт, така ли ще управляват - как дойде и след половин-една година ще търсят образи. Тия са по-некадърни от ББ

Mavrodinov

Отдавна е нужна нова дясна консервативна почтена партия. Всички герои на дребно трябва да се разделят с вождизма, да седнат на една маса. Дори такива като СДС, ДСБ, КОД,.....Да напишат една свястна програма за управление. Наблюдавам д-р Любо Канов, Димитър Бочев, и много други разумни хора. Няма ВРЕМЕ! Изборите идват а с тях и Мая, Слави, Арман.... ЛОШО! 

Mavrodinov

Тоз Бабикян нали е учил в ГДЕК. Жалко, излага класическата гимназия. Трябва да знае какво е хунта. От испански политически жаргон - ВОЕНЕН съюз, завзел властта с военен преврат.  Няма такова нещо в България. 

Кара Колю

Пък и скромен брее... 😁

- Г-н Бабикян, обявихте, че организирате комитети из страната. Какво представляват те? Названието им препраща към комитетите на Васил Левски.

- Прекалено нахално би било от наша страна да се сравняваме с Васил Левски. Делото му не може да се сравнява с каквото и с когото и да е. Иначе наистина правим комитети – 12 града сме обиколили... Три кокошки сме заклали...  

принцеса Даяна

Бабикянкин шЪ бъде записан в историята с цял куфар "велики" "народни" "въстания"... рядък образ. 👹

pro_hard

Всички антибабикяни сте корумпета, които ще бъдете изринати след месеци.

ЕСОФ

"Търсим .... политически огледален образ на протеста, който да доизрита хунтата на Борисов от властта." Какво искат да правят тези хора? Кастинг за "политически огледален образ"? Spice Girls? Достатъчно време мина, за да видим докъде се докараха всички профилирани групи и групарчета, та да пожелаем такава съдба и на едни следващи български управници. Като си помисля само как се тръшкаше злополучният английски престолонаследник по факта, че най-хубаво пеели и най-голям ефект и слава имали подбраните спайски, които даже не се познаваха помежду си и никога не бяха пели заедно?! Докъде го докара и въпросният възхитен аха-крал? Естествено - до добре известната "Подкриватакруша". Това ли трябва на българите, моля? Сакън.

Сократ-май

Всички антибабикяни сте корумпета, които ще бъдете изринати след месеци.

Лопата за риненето приготви ли си?

Дженгал

За протокола: бях се засилил да гласувам за Хр. Иванов и ДБ, но ултра-либералните позиции на Радан и Тафров за македонизма ме отказаха ...  А Хр.Иванов, след дълго мълчание, на практика ги потвърди.  

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Хр. Иванов, Радан Кънев и  цялата дясна пасмина е компрометирана още в генезиса си. А някои вече бяха ортаци на Борисов в парламента и "опозиция" в медиите. Никога не съм им вярвал и винаги са лъжели избирателите си. Нашето "дясно" не става.

Филип Боев

Господа от триото, личи си, че нямате никаква управленска практика.

Опитайте се да да управлявате по цели и резултати. Сравнете резултатите с поставените цели.

Истинската цел, според мен, би трябвало да бъде, как да не се допускат толкова много вредни хора до власт на всякакво ниво. Това може да стане само чрез промяна в системата на управление.

Погледне началните кадри на филма *Кръстникът* и си помислете приличат ли си принципите на управ-ление между Република България и Мафията. Обшото е *Услуга за услуга*.

Evasion

Сто кила ракия давам, само да гледам дебат между бабикян, крум зарков, деса от Дулово, тошко сценариста, мая ма и копейкин...

Влез или се регистрирай за да коментираш