Медия без
политическа реклама

Тече състезание кой е по-по-най... гьонсурат

Окопаното статукво нагло прехвърля вините си на настоящото управление

11 Февр. 2022
Цялото тяхно войнство е тук. Не си е тръгвало, тропа нервно и мечтае да се върне начело на България.
БГНЕС
Цялото тяхно войнство е тук. Не си е тръгвало, тропа нервно и мечтае да се върне начело на България.

Тия дни се провежда едно необявено състезание – по гьонсуратлък. Надпреварата е кой чрез лъжи и непукизъм ще изплува сух от кашите, които дълги години забъркваше и с тях потопи държавата. Състезават се ГЕРБ, ДПС, прокуратурата и сродната й антикорупционна комисия, тоест цялото окопало се здраво във властта статукво. Мъчат се да прехвърлят собствените си вини на новото правителство или да оправдаят с него бездействията си. Трудно е към момента да се каже кой печели състезанието. Феноменалното в него е наистина грубият, първичен, направо нечовешки гьонсуратлък – гледат народа в очите и казват неща, които и децата знаят, че не са верни; или разиграват елементарни сцени по прехвърляне на отговорности. Всичко това, разбира се, никак не е безобидно.

 

Прави се с цел връщане или оставане на власт

 

Статуквото на Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски и креатурите им не иска да отърве българите от себе си. Стреми се да пренапише историята, за да излезе накрая цялото в бяло.

Какво например прави тия дни главният прокурор Иван Гешев? Какво върши този – според собствените му квалификации – непримирим борец срещу мафията? Той вика на разпит премиера Кирил Петков и говорителката на кабинета Лена Бориславова, защото казали, че 20-ина лица са мафията в България. И най-големият борец срещу мафията реши да научи кои са те?! Петков и Бориславова да му ги посочат поименно. Да му дадат доказателства. А може би и да ги разпитат?

 

Сами да внесат обвинителни актове?

 

Сякаш всичко това не е работа на Гешев. Сякаш Петков и Бориславова са управлявали десетилетие държавата. Сякаш те са били част от силовите групировки. Сякаш техните чекмеджета са снимани пълни с пачки и кюлчета. Или пък техни записи на злоупотреба с власт се разпространяват от години в публичното пространство. И сякаш трета година главен прокурор не е именно Гешев, който пък преди това би трябвало да е борил мафията като зам. главен прокурор. Какво е работил, ако не знае кой какъв е в подземния свят? Или кой какви далавери е вършил, докато е на власт?

Повечето независими наблюдатели с право видяха натиск в привикването на Петков и Бориславова, в същия дух се изказа и президентът Радев. Но по-интересен е

 

първичният, директно мутренски подход

 

Без да му мисли много-много: “Я да ви викнем тука, щом си позволявате да говорите!...“ Гешев едва ли си дава сметка, че с действията си не само не трупа позитиви, но и дава категорични доказателства защо трябва час по-скоро да бъде махнат от поста, който заема. Защото сегашната му нелепа активност още повече подчертава досегашната му преднамерена пасивност.

Разни оптимисти твърдят, че Сотир Цацаров е интелигентен човек. Че, за разлика от Гешев, прилага по-фина техника за обличане на злото в законови дрехи. Но какво прави и той тия дни? Дава отговор на въпроса защо не пожела оставката му да влезе в сила веднага, а чак от 1 март - за да използва всички врътки на закона за отмъщение срещу ония, които настояваха за смяната му. Вече два пъти се опитва да привика правосъдия министър Надежда Йорданова, за да му разясни тя какви са прегрешенията на Гешев, заради които и той трябва да бъде сменен. Зер Цацаров не знае. Зер не му е работа да ги открие. Зер той свърши нещо до момента. “Интелигентният“ Цацаров

 

разиграва същите циркове като близнака си Гешев

 

Кръгът на гьонсуратлъка би се затворил, ако и Цацаров последва Гешев в искането ЕС да засили мониторинга над България заради “върховенството на закона“. Става дума за същия мониторинг, който те яростно настояваха да отпадне при управлението на Борисов. Те тримата много, ама много се грижеха за "върховенството".

Съвсем очаквано деен партньор на Гешев и Цацаров се оказа ДПС. Движението се включи в натиска спрямо Йорданова, искайки да бъде разпитана заради твърденията й, че именно то е замесено в аферата с т.нар. “златни паспорти“ (придобиване на гражданство срещу инвестиции). Как ще се развие тази конкретна сага не е ясно. Но се знае, че афери с паспортите се вихрят от много години. Известно е също, че в началото на 2021 г. точно

 

законова поправка, внесена от ДПС и подкрепена от ГЕРБ,

 

утвърди практиката с издаването на паспортите, заради което ЕК заплаши България с наказателна процедура. Тогава Йордан Цонев предложи чужденците да могат да получават българско гражданство по натурализация, ако са внесли не по-малко от 1 милион лева в капитала на българско търговско дружество. Сега ДПС се активизира срещу същата тази поправка, за да се прекратят "спекулациите" по темата, „очернящи” формацията. В крайна сметка любимият им Делян Пеевски бе санкциониран от САЩ по закона “Магнитски“ тъкмо заради замесване в схема с паспорти. Случката с Йорданова е просто пореден етюд. ДПС успя дори и Петков да набеди по темата, ровейки в битността му на бизнесмен. Светкавичната реакция на прокуратурата, която дълго време спа по темата, само показва, че всичко е цирк за хора с амнезия.

ДПС внася поправки в конституцията, разделя властите, осигурява законност, гарант е за правов ред; за разлика от управляващите, чиито идеи вещаят обратното, това пък е другата нагла комедия, разигравана тия дни от Движението. Сякаш то няма деен принос правосъдието да е на сегашния си хал. Сякаш прокуратурата (все още) не е тяхна.

Все пак

 

безцеремонното състезание може да се спечели и от ГЕРБ.

 

Знае се – те винаги са първи, а специално в гьонсуратлъка са ненадминати. През февруари 2021 г. някой преправи Закона за енергетиката така, че всички големи производители да продават електроенергията си само на организиран борсов пазар; това направи борсата монополист, прекратявайки възможността за сключване на дългосрочни договори на ниски цени. Този някой бе ГЕРБ. Освен това държавният преносен оператор и ЕРП-тата бяха задължени да купуват енергията за технологични разходи също от борсов пазар. Това отново стана заради поправките на ГЕРБ. И в крайна сметка тези действия, насложени върху световната конюнктура, са причина за скока на тока у нас сега. ГЕРБ, разбира се, стоварват всичко върху настоящото управление. Да сте видели такива цени при мен, нагло пита бившият премиер.

Ами магистралите?

 

Именно ГЕРБ подписа порочните инхаус договори,

 

а сега вини правителството, че то плаща по тях. Неплащане би означавало спиране на строителството, развалянето на договорите пък би довело до плащане на гигантски неустойки. Но ГЕРБ се опитва да стовари вината за всичко това върху новите управляващи. И каквото и да направят, все ги изкарва по-черни от дявола. Ако продължат строителството, ги вини в лицемерие, щото показвали, че договорите си били прекрасни. Ако развалят договорите, реват, че се спират любимите на Вожда магистрали.

Пенсионираният на изборите от народа Бойко Борисов лее нравоучения като мъдрец от планината. Мечтае новата власт да се провали и хората сами да го повикат отново. Комбинативното ДПС се мъчи да подреди нови комбинации, с които да запази някак влиянието си. Едно куче, с което се бяха обзавели да ги пази, си тръгва, и то не много красиво. А другото лае бясно напосоки, защото не може да се примири с очертаваща му се съдба. Действат в сговор срещу новото управление. Маските паднаха. Бавното изчегъркване вече не е опция. Трябва да се реже бързо, дълбоко и решително.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата