Медия без
политическа реклама

Съдии с интересни биографии щурмуват ВАС

Сред кандидатите за свободни места във върховния съд са емблематични имена в съдебната система

17 Дек. 2019
Върховният административен съд търси да назначи съдии на 9 свободни позиции.
Илияна Кирилова
Върховният административен съд търси да назначи съдии на 9 свободни позиции.

По всичко личи, че последните месеци на 2019 г. ще оставят сериозен отпечатък върху съдебната власт. Освен че годината ще приключи с встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев, след като неговият предшественик Сотир Цацаров реши предсрочно да прекрати мандата си, за да оглави антикорупционната комисия, интересни кадрови размествания ще има и в съда. Още през ноември 2018 г. съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри конкурс за заемането на 9 длъжности "съдия" във Върховния административен съд. Въпреки че оттогава измина повече от година, процедурата все още не е финализирана, като се очаква това да се случи преди Коледа. В. "Сега" установи, че

 

сред кандидатите са добре известни имена

 

в съдебната система.

Претендентите за свободните места във ВАС са 81, а 12 от тях не са административни съдии. Сред тях например се откроява името на бившия председател на Софийския градски съд до 2009 г. Светлин Михайлов. Докато беше шеф на най-големия окръжен съд у нас, той попадна в центъра на скандал с откраднат джип. През 2005 г. германското издание "Шпигел" разказа как откраднатият автомобил е открит в България, конфискуван от властите, но повече от половин година не е върнат на законния му собственик. До това се стигнало, след като прокуратурата в Сливница отчуждила колата на стойност 60 хил. евро като нелегално вкарана вещ. Искът пък бил удовлетворен именно от СГС, където в крайна сметка джипът е зачислен като служебен.

След публикацията на "Шпигел" Светлин Михайлов върна скъпия автомобил на митниците. Историята обаче сериозно накърни авторитета на съдебната власт у нас. Това ясно пролича при опита на съдията отново да оглави СГС през 2009 г., когато съдебните кадровици не го избраха. "Следя СГС от 30 години и никога не е имало толкова скандален мандат. Първият мандат е провал за съда, вторият би бил позор за съдебната система", обяви тогавашният председател на Върховния административен съд Константин Пенчев по време на процедурата по избора. Михайлов се пробва и трети път за шеф на СГС през 2017 г., но отново не събра нужната подкрепа.

Друго интересно име сред кандидатите за съдии във ВАС е това на Димана Йосифова, също от СГС. През 2012 г. тя беше издигната от ГЕРБ за инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, а впоследствие избрана за поста от Народното събрание. "Моето въображение не стига за възможно по-неподходяща кандидатура за този пост от госпожа Димана Йосифова", коментира по време на дебата тогава лидерът на СДС Мартин Димитров.

Всъщност съдийката от СГС

 

се свързва с няколко скандални дела през годините

 

Най-известно е това на германския гражданин от български произход Константин Мавродийски, който през 2003 г. със сина си е прогонен от управата на фирма, въпреки че държат 50% от акциите й. Те са извадени от фирмата "Роял център" ООД след решение на Йосифова. Това дело е повод за няколко протестни ноти и писма на немския посланик у нас и е било следено от Европейската комисия, припомня "Капитал". Преди месец стана ясно, че казусът е довел до осъдително решение срещу СГС, който трябва да плати 101 хил. лв. обезщетение.

Кандидат да правораздава във ВАС е и друг съдия, "спечелил" осъдителна присъда на съда в Страсбург - бившата зам.-министърка на правосъдието в първото правителство на ГЕРБ и настоящ председател на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова. Тя се помни с работата ѝ като докладчик по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова, която беше осъдена да плати 70 минимални работни заплати заради публикации за корупция в инспектората по образованието в Бургас. В крайна сметка Европейският съд по правата на човека реши, че България трябва да плати обезщетение на журналистката.

В списъка с допуснатите кандидати в конкурса за съдии във Върховния съд е и Ева Пелова от Софийския районен съд. Тя е съпруга на избрания т.г. за шеф на СГС Алексей Трифонов. Решението на ВСС именно Трифонов да оглави столичния окръжен съд беше обжалвано в съда от другия кандидат за поста Евгени Георгиев. По това дело участваше и съдия Юлия Тодорова, която в момента също е сред желаещите да работят във ВАС. Тя е съдия в Административен съд–София-град (АССГ), но от известно време е командирована във върховния съд. Случайно или не, тя се оказа част от съдебния състав, който разглеждаше делото срещу решението на ВСС да избере Алексей Трифонов за шеф на СГС. Тодорова в крайна сметка беше отведена по настояване на жалбоподателя Евгени Георгиев, тъй като решението за нейното повишаване във ВАС се взема именно от ВСС.

Всъщност повечето желаещи да запълнят свободните позиции във Върховния съд са точно от АССГ. От 69 души в състава на съда 44 са кандидати за длъжност "съдия" във ВАС, включително председателят Радостин Радков и тримата му заместници Ива Кечева, Любка Петрова и Добромир Андреев. Именно Радков се оказва с най-интересна биография – той е завършил право във Висшия институт на МВР през 1991 г., като само година по-късно вече е съдия в Районния съд в Сливен. След още 3 години пък вече е назначен за административен ръководител и изкарва два мандата до 2005 г. След още 2 години Радков вече правораздава в Административния съд в Стара Загора. От 2012 г. той е председател на АССГ.

Освен с богато CV обаче

 

магистратът впечатлява и с имотното си състояние

 

От имуществените му декларации става ясно, че Радков е изключително заможен човек. Към момента притежава два апартамента в София - 152 кв. м на бул. "Черни връх" с 3 паркоместа и второ жилище на бул. "Свети Седмочисленици" с умопомрачителните размери от 190 кв. м  и гараж. Извън тях Радков е собственик и на няколко имота за отдих. Преди година той купува право на строеж на еднофамилна къща с площ от 251 кв. м, като РЗП е 551 кв. м, в столичния кв. Княжево с материален интерес от 312 999 лв., а през 2014 г. със съпругата си придобиват къща с двор в гръцкото курортно селище Аспровалта на Егейско море. В имуществената декларация на Радков пише, че платената сума е 277 хил. лв., а парите са от "спестявания и дарения от родители". Освен това съдията притежава и малък апартамент в комплекс в Пампорово.

Завидното имущество на шефа на АССГ би било трудно обяснимо, ако той не беше такъв успешен "търговец" на имоти. Проверка на "Сега" показа, че през годините магистратът успява да купува изключително евтино, а по-късно да продава прескъпо. По този начин една свръхизгодна сделка захранва паричния поток на Радков. На 20 декември 2013 г. той успява да продаде две ниви от по 13.47 декара (в землището на село Гергевец, Сливенско ) и 14.107 декара (в местността Еньова ада, Сливенско) за рекордната цена от 459 620 лв. Това прави средно по 16 663 лв. на декар - огромна цена за нива. За сравнение по данни на НСИ средната цена за един декар земеделска земя през 2013 г. е била 547 лв. на декар.

Справка в имотните регистри показва, че тези "златни" ниви не са наследствени, а са закупени на една и съща дата - 30 декември 2005 г. Тогава Радков от 5 физически лица придобива нивата в Гергевец от 13.47 декара при материален интерес от 258 лв. В същия ден съдията купува и 4 ниви в местността Еньова ада с обща площ 14.1 декара и обща цена по четирите сделки 1532 лв. Иначе казано, Радков става собственик на нивите през 2005 г. при материален интерес от общо 1790 лв., а

 

през 2013 г. успява да ги продаде за 459 620 лв.

 

Тази крупна сума е платена от фирма "Техномаш - индустриална група" АД. Фирмата съвсем не е случайна - през 2009 г. тя успява да сключи с цената на скандал публично-частно партньорство с един от най-печелившите военни заводи – "Флотски арсенал" във Варна. Договорът за съвместно сътрудничество е за 10 години, като частният партньор получава право да ползва цялото оборудване в завода, пише през 2009 г. "Дарик". Какво е станало с това партньорство, не е ясно, но справка във фирмените регистри показва, че съвместното дружество по закона за задълженията и договорите между двете фирми е прекратено през април 2010 г. Историята около "Флотски арсенал" бе припомнена през същата тази 2013-а, в края на която стават сделките с нивите, покрай проверка на Министерството на отбраната във "Флотски арсенал".

Към 2013 г. Радков вече е бил председател на Административния съд– София, няма данни фирма "Техномаш - индустриална група" АД да е водила дела там.

Сливенската местност Еньова ада е донесла и други приходи на Радков.  През 2007 г. той съумява да замени своя нива от 12 дка в този район на брега на река Тунджа за апетитен парцел от 2.3 дка, който се намира едва на 750 м от централния площад на Сливен. Заменката е направена с фирмата "ЕРА ГРУП" ООД, в която дял има и общината. Интересен факт е, че 12 г. по-късно, в началото на 2019 г., синът на Радков – Димитър, купува абсолютно същата нива, която баща му е заменил. Платената цена за нея е 12 хил. лв. За сметка на това източници на "Сега" в община Сливен посочват, че пазарната стойност на придобития парцел от 2.3 дка надхвърля 1 млн. лв.

Синът на магистрата Димитър Радков лесно може да докаже доходи, които да оправдаят имотните му сделки. 23-годишният младеж има дялово участие в хазартна фирма и на свой ред е крупен собственик на имоти – 4 апартамента в София, като най-големият от 84 кв. м е на столичния булевард "Александър Стамболийски".

Освен търговските рефлекси на семейство Радкови

 

внимание привличат и роднинските им връзки

 

Сестрата на Радостин Радков е омъжена за бившия председател на Окръжния съд в Сливен Мартин Сандулов. Неговият син Цветемир от своя страна минава през адвокатската кантора на Тодор Батков, за да се окаже през 2017 г. защитник на контролираната от депутата Делян Пеевски верига "Техномаркет" по делата ѝ срещу дружеството с международни инвеститори „Глориент“. Другият адвокат на българската фирма е Гено Андреев.

Към момента няма информация кога окончателно ще станат ясни съдиите, които ще запълнят свободните места във ВАС. По информация на "Сега" Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС все още не е приключила с оценяването на всички кандидати. "Конкурсната комисия изготвя протокол за класиране на кандидатите с мотивирано становище и изпраща резултатите от класирането заедно с цялата конкурсна документация на колегията. Резултатите от класирането се обявяват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, а Съдийската колегия провежда гласуване за назначаване на кандидатите по реда на тяхното класиране до попълване на свободните места", заявиха за "Сега" от пресцентъра на ВСС.

 

ВИНАГИ ДВАМА

В списъка с кандидатите за длъжност във ВАС са и съдиите от Административния съд София-град Милена Славейкова–Рукова и Добрислав Руков. Еднаквите фамилии на двамата магистрати не са съвпадение – те имат сключен брак. Сега семейството иска да отиде заедно и във върховния съд.

 

КАРИЕРНА СМЯНА

От всичките 81 кандидати за 9-те свободни позиции за длъжност "съдия" във ВАС само един магистрат работи в държавното обвинение – Яни Костов от Софийската градска прокуратура. Докато все още беше в районната прокуратура, той беше предложен за дисциплинарно уволнение, защото е забавил 3 хил. преписки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата