Медия без
политическа реклама

Статията за провинция Хатай, която вбеси Турция

Преди 80 години Франция помогна на Турция да присвои един сирийски окръг

03 Март 2020
Твърдите дискове, извадени от компютрите на журналистите в анкарското бюро на агенция "Спутник".
Агенция
Твърдите дискове, извадени от компютрите на журналистите в анкарското бюро на агенция "Спутник".

"Сега" публикува превод на статията, заради която в събота турската полиция задържа главния редактор на турското бюро на руската държавна информационна агенция "Спутник" Махир Бозтепе и още двама журналисти от агенцията. След намесата на руския външен министър Сергей  Лавров тримата журналисти бяха освободени, но претърсванията в турското бюро на агенцията продължиха и в понеделник. Иззети бяха твърдите дискове на компютрите в редакцията. Преводът е от френския вариант на статията.
--------------

През 1939 година Франция позволи на Турция да присъедини към територията си провинция Хатай, която дотогава бе част от подмандатните на Франция земи на Сирия и Ливан (след разпадането на Османската империя през Първата световна война - б.пр.). Дамаск продължава да смята и днес този район като негов и окупиран.

Напрежението продължава да се покачва между турските и сирийските войски в зоната на Идлиб: верните на правителството в Дамаск сили контролират сега южната половина от провинцията, докато все повече бежанци се стичат към турския район Хатай, който граничи с Идлиб.

На политическата карта границата, която разделя Турция и Сирия, представлява сравнително права линия, докато достигне река Оронт, където внезапно се спуска на юг, след което отново се насочва на запад, за да достигне Средиземно море.

Това географско отклонение се обяснява с факта, че провинция Хатай, която някога е била част от френския мандат в Сирия и Ливан, е присъединена към Турция през 1939 година в резултат на референдум, чийто резултат Дамаск и досега не признава. Получилата независимост през 1945 година Сирия смята до днес тази провинция като окупирана част от своята територия.

Цената на приятелството

Към края на 30-те години на ХХ в., изправена пред нарастващата мощ на хитлеристка Германия, Франция търси съюзници в Европа и в Близкия изток. Така тя предлага на Исмет Иньоню, наследника на Кемал Ататюрк начело на турската държава, да подпише договор за приятелство. Той се съгласява, при условие че неговата страна придобие провинция Хатай.

Такъв пазарлък е в противоречие с Договора от Лозана, подписан през 1923 г., за да определи границите на кемалистка Турция, и затова Франция решава да организира референдум, за да придобие отцепването на Хатай някаква легитимност. В крайна сметка през юли 1939 г. тази територия е присъединена официално към Турция.

Ябълка на раздора

През десетилетията отношенията между Дамаск и Анкара остават напрегнати поради оспорвания статут на Хатай. Известно затопляне започва през 90-те години, когато Турция търси помощ от своя съсед за борба с кюрдските милиции.

До началото на сирийския конфликт през 2011 г. двете страни подписват споразумение за изграждане на "Язовирна стена на приятелството" на река Оронт. Но последвалите събития в Сирия доведоха до спиране на амбициозния проект и, както изглежда, няма да бъде подновен скоро.

Последвайте ни и в google news бутон