Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурорските издевателства са вече мракобесие

Зад действията на държавното обвинение срещу лидера на БОЕЦ прозира сценарий за брутална репресия

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Докато Висшият съдебен съвет избираше Иван Гешев за главен прокурор, Гражданско сдружение БОЕЦ блокира с протест кръстовището на Орлов мост.

Правото приема, че едно наказание е справедливо, когато е пропорционално на извършеното престъпление. Очакванията са съдът и прокуратурата да гарантират тази справедливост, без да злоупотребяват с властта, дадена им с обществения договор. Тази седмица обаче разумът тенденциозно напусна държавното обвинение, за да постави един човешки живот на карта - този на съпругата на отявлен критик на зависимостите в съдебната система.

Лидерът на гражданското сдружение "България обединена с една цел", по-известно като БОЕЦ, Георги Георгиев отдавна е трън в петата на редица властимащи. От няколко месеца неговата организация, заедно с инициатива "Правосъдие за всеки", е моторът зад общественото недоволство от избора на Иван Гешев за главен прокурор. БОЕЦ вече организира няколко протеста пред Съдебната палата и Министерския съвет в София, като обещава да пренесе демонстрациите пред сградата на Висшия съдебен съвет, ако магистратите бъдат принудени от президента да прегласуват кандидатурата на Гешев. За да гарантира, че пространството пред ВСС няма да бъде заето от митинг на сайта "Пик", както се случи на 24 октомври, сдружението запази мястото за протести за целия период до Нова година.

Освен това Георгиев многократно е сезирал прокуратурата за предполагаеми далавери на хора по върховете на държавата.

По негов сигнал например държавното обвинение беше принудено да разследва връзка между Гешев и основния прокурорски свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин. Бизнесменът твърди, че бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са му поискали подкуп, за да придвижат негова преписка за строителство. В крайна сметка Апелативната специализирана прокуратура действително осветли, че новоизбраният главен прокурор поддържа от години близки приятелски отношения със съдружник на Ваклин. Въпреки това държавното обвинение отказа да го разследва.

БОЕЦ се пребори да разкрие и друга мръсна тайна на властта -

огромният размер на несъбран и източен ДДС. Още през март 2018 г. сдружението първо разкри, че сумата надхвърля 16 милиарда лева и подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции. Преди две седмици, принудена от обществения натиск, Сметната палата призна, че НАП възнамерява да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци. Общо те са  29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана, е около 20 млрд. лева.

По някои от сигналите на Георги Георгиев прокуратурата дори отказва да извърши проверка. Такъв е случаят със зам.-шефа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев, който се оказа, че си е накупил апетитни имоти на скандално ниски цени. Той така и не даде отговор как е успял да придобие през 2010 г. апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". Прокуратурата от своя страна отказа и да пита, въпреки че е сезирана от БОЕЦ.

На този фон не е изненада, че лидерът на сдружението стана редовна мишена на правоприлагащите органи. От началото на годината са му връчени десетки призовки от МВР, а след като успя да осъди НАП по Закона за достъп до обществена информация заради скрития ДДС, приходната агенция образува ревизия на БОЕЦ.

С действията си Георгиев стана мишена в изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски "Телеграф" и  "Монитор". През юни, когато сдружението заведе дело във ВАС срещу отказа на Пеевски да замине в Европейския парламент, след като беше избран за евродепутат, свързаната с корпулентния политик телевизия Канал 3 изпрати репортер и оператор, които в продължение на три дни преследваха Георгиев и семейството му във Видин. Това доведе до агресивната му реакция да посегна на двамата пратеници на Пеевски.

За разлика от случаите на корупция по високите етажи на властта,

този път прокуратурата не закъсня с обвинението. Към момента лидерът на БОЕЦ е обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Противно на всякаква логика му беше наложена и забрана да напуска страната, въпреки че за такова престъпление дори не се лежи в затвора. Зад тази забрана обаче изплува мракобесна репресия, която даде лице на отдавна известен факт, че прокуратурата се използва за бухалка. Оказа се, че държавното обвинение е било уведомено изрично от адвоката на Георгиев Николай Хаджигенов, че заедно със съпругата му планират пътуване до Франция. Причината не е да се разходят по Шан-з-Елизе, а животоспасяваща операция на жената, която от години страда от бъбречна недостатъчност и се нуждае от спешна трансплантация. Донорът пък е самият Георгиев. Заради това семейството е обжалвало забраната за пътуване в чужбина.

Веднага след това прокуратурата реши, че е удачно да застраши човешки живот

Административният ръководител на окръжната прокуратура във Видин Ваня Некова, която освен това е и наблюдаващ прокурор по делото срещу лидера на БОЕЦ, налага повторна забрана за напускане пределите на страната. В постановлението си тя признава, че е уведомена за планираното пътуване на Георгиев. Така на практика държавното обвинение лишава съпругата на обвиняемия от шанс за живот. Нечовешката постъпка на прокурорката предизвика публичен скандал. В рамките на часове тя даде заден ход и отмени забраната си, като се оправда, че не е била запозната с причините, които налагат Георгиев да замине за Франция. Нещо, което може да бъде допуснато само ако изведнъж е загубила способността си да чете, тъй като доводите за пътуването са изложени в жалбата на адв. Хаджигенов.

Всичко описано до тук навежда на мисълта, че животозастрашаващите действия на прокуратурата спрямо съпругата на Георгиев не са плод на недомислие или некомпетентност. Те са резултат на премерена атака срещу популярен критик на статуквото. Единствено възмущението на обществото принуди сценаристите на тази репресия да отстъпят. Но принципът, който следват, ще остане същият - ако мине, мине. Както мина изборът на безалтернативния кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Дори протестите не успяха да разклатят консенсуса в контролирания ВСС, че именно той трябва да ръководи държавното обвинение. Изводът е, че само масовото недоволство би могло да обърне хода на този план.

Още по темата