facebook
twitter

Наблюдател

Прокурорски чадър пази специалните във властта

По всичко личи, че управляващите са отредили важна роля на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев
8575
Биволъ
Сайтът "Биволъ" публикува архивна снимка от задържането на Константин Димитров-Самоковеца. На преден план е настоящият зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев.

Всички са равни, но някои са по-равни. Оруелската сентенция, описваща тоталитарните режими, се следва плътно от прокуратурата, която явно счита, че заместник-председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев е твърде специален, за да се поеме рискът да бъде отстрелян от поста заради проверка от държавното обвинение.

Славчев някак си успява да мине между капките в скандала "Апартаментгейт", въпреки че имуществото му повдига също толкова въпроси, колкото това на редица замесени в аферата, които са обект на проверка. За разлика от неговия шеф в КПКОНПИ Пламен Георгиев, той не е дал нито един отговор как е купил през 2010 г. апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". По онова време най-популярният български "търговец" на имоти Цветан Цветанов продава панелка в "Дианабад" по 745 евро на кв. м. Нещо повече, Славчев може да си мери терасата дори с ментора си в антикорупционната комисия. Макар че не разполага с глезотии като сауна, барбекю, зимна градина и кокетна каручка, верандата на втория човек в мегаоргана е с умопомрачаващите размери от 244 кв. м.

Прокуратурата обаче е извърнала глава от имотните придобивки на бореца срещу корупцията, въпреки че е сигнализирана от гражданското сдужение "Боец". Ако можеше, щеше да сложи "точка по въпроса", както се опита Пламен Георгиев, когато журналистите го питаха за апетитната му тераса. "Няма да се обяснявам", изрепчи се тогава шефът на антикорупционната комисия. Изглежда, прокуратурата също предпочита да мълчи за Славчев. Мълчанието е злато, особено когато зам.-председателят на комисията е нагърбен със задачата да провери шефа си за несъответствие между доходите и имуществото му, след като се оказа, че Георгиев не е декларирал терасата си, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. Друг е въпросът дали Славчев ще го провери обективно, след като му е подчинен. Упоритото нехайството на държавното обвинение за сигнала срещу зам.-шефа на КПКОНПИ подсказва по-скоро, че ролята му в момента е да изпере до блясък председателя на органа.

А КПКОНПИ пере най-добре

През химическото чистене мина първо депутатът от ДПС Делян Пеевски, който ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви за "или най-проверявания и най-чистия човек в държавата, или с най-добрите адвокати и счетоводители". Да се чуди човек дали висока експертиза изобщо присъства в КПКОНПИ след срамното признание, че комисията може да бъде заблудена благодарение на добри правни и финансови съветници. Явно такива има и финансовият министър Владислав Горанов. КПКОНПИ не откри конфликт на интереси в това, че той живее безплатно в луксозния апартамент на кръстника си, защото фирмите му не били печелили обществени поръчки. Почистен беше и премиерът Бойко Борисов заради рекламата на хазарт върху фланелката си, с която играе за Бистришките тигри. Ритал топката с отвращение и безплатно.

Но фигурата на Славчев ще се окаже по-важна от обикновен чистач

Ако прокуратурата започне проверка по сигнала срещу него, той ще бъде принуден да излезе в отпуск, както направи шефът му, което значи, че КПКОНПИ ще бъде тотално обезкървена. А плановете на управляващото мнозинство за Антон Славчев са големи. Това подсказват законодателните промени в антикорупционния закон, които бяха внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти" веднага след имотния скандал с Пламен Георгиев. С тях отпада задължително изискване председателят на КПКОНПИ да има поне 10 години стаж като юрист. Вместо това вносителите предлагат той да е работил пак толкова в службите за сигурност, като минимум 5 години да е заемал ръководни постове. Напълно случайно Славчев отговаря на новия профил на търсения кандидат. Той прекарва 22 години в МВР и ДАНС, като в контраразузнаването е бил директор на дирекция.

Очевидно държавното обвинение проявява двоен аршин спрямо Славчев, тъй като нито медийните публикации за имотното му състояние, нито сигналите срещу него успяха да събудят прокуратурата. Подопечната на Сотир Цацаров институция  започна проверки на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, на бившия правосъден министър Цецка Цачева, на бившия зам.-спортен министър Ваня Колева, дори на зам. главния прокурор Борислав Сарафов заради апартаментите на сина му. Под ударите попадна и председателят на ВКС Лозан Панов. Невидим чадър обаче закриля Антон Славчев, който спечели зам.-шефския пост в КПКОНПИ една седмица след показния арест на отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Заслужил кадър на статуквото.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Швед открадна такси в Несебър

15.07.2019

2381 21
Прокуратурата ще плаща вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица

15.07.2019

5956 23
Антикорупционната комисия надгражда реалността, за да й пасне на целта

15.07.2019

Мартин Георгиев

1773 1

Коментари

Денебал

той не е дал нито един отговор как е купил през 2010 г. апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лв. в нова сграда в столичния квартал "Хиподрума". По онова време най-популярният български "търговец" на имоти Цветан Цветанов продава панелка в "Дианабад" по 745 евро на кв. м....

Който го може, си го може.  Още повече като не му държат сметка😁

ablepsia

Далеч са от постиженията на хохлите нашичките  конпири, цъфтани и депутати. Ето пак:

 

Панорамный вид резиденции Порошенко стал достоянием общественности

http://kolokolrussia.ru/video/panoramnyy-vid-rezid...

 

https://www.balkans.kp.ru/daily/26238/3120504/

Billy-Joe Winchester

че заместник-председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев е твърде специален, за да се поеме рискът да бъде отстрелян от поста заради проверка от държавното обвинение.

Отговорът е съвсем прост - очевидно Антон Славчев е човекът на Бокаса в КПКОНПИ, а Пламен Георгиев е просто една пионка, която може да бъде изстреляна лесно, ако нещо се оплеска. Затова на Славчев квадратурите му са в пъти по-големи, отколкото на останалите.

RanBosilek
снимка на RanBosilek
"гейт"-а с апартаментите доста се поизтърка и вече е досаден, след като стана ясно, че у нас практически всички сделки с имоти се изповядват на данъчна оценка, което ние много добре си го знаехме и от порано. отделно тъпотията "апартаментгейт", сътворена от някой цървул. айде да минават вече тия пусти избори, че очите и ушите ми фанаха мазоли.
RanBosilek
снимка на RanBosilek
"Очевидно държавното обвинение проявява двоен аршин" - така е, като не се включва активно в предизботните борби на страната на бокоборците от бкп с ушанките и рубашките, които, както е добре известно са сама̀та честност и почтеност, а да лъжат и крадат - не могат. 45 години има̀ двоен аршин - привилегии за какво ли не, активни и пасивни борчѐта, ама сега взеха да го забелязват и да им пречи.
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Цацаров размива разследването на върховете.

Не ще да градира разследването според позицията.

Тази тактика е знак, че върховете са хванати натясно.

Готови са да жертват гербаджийските крадци от средното ниво.

 

Прилагат стария номер с протакането. Номера си го бива -- многовековен е.

Лошото е, че колкото повече забавят решаването на проблемите, толкова повече расте налягането под капака, дето го затискат с телесата си тримата шишковци.

 

Лошо, хубаво --- заслужихме си сеира, в който зрители няма да имааа 🌀

 

Sir Mano

Невидим чадър обаче закриля Антон Славчев, който спечели зам.-шефския пост в КПКОНПИ една седмица след показния арест на отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Заслужил кадър на статуквото.

Корпулентен чадър, бих казал ...

mi6osp.

Авторе, прокуратурата не взима решения, само изпълнява нареждания "Ало, Сотире !".

Лесно може да се предвиди кой ще бъде под чадъра- този, който разполага с информация за спатиите Му - офшорни сметки, имоти,акции.

 

enlil

 Цитираните законови промени  - изискването  за 10г трудов стаж в службите, от които 5г на ръководна длъжност в тях - е своеобразна "първа цедка" спрямо останалата заблудена паплач, за която  a priori  може да се смята за установено по категоричен начин, че щом не отговаря на тези условия, няма как да бъде възприемана като морална и компетентена. Следователно е неподходяща за работа във въпросната институция изначално и терминално. Следователно, освен пасивен наблюдател на  случващото се около държавната софра,  друга роля не е в състояние да изпълнява. Следователно, каквото и да си мисли, всичко ще си остане постарому.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×