Quantcast
По българските магистрали - от градеж към грабеж | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

По българските магистрали - от градеж към грабеж

Плащаме милиарди за пътища гробници, а Борисов и Гешев се чудят защо площадите викат "Оставка"
7 176
 Фейсбук на Бойко Борисов
В началото на 2018 г. Пътна полиция посочи най-смъртоносните и опасни участъци по родните пътища. "Наред с високата скорост и човешки грешки на тези места има и други причини за катастрофи - лоша пътна настилка, недобра маркировка и други", посочват от КАТ. В челната тройка са два от случаите, споменати в статията - "Тракия" между 165-ия и 208-ия километър (и в двете посоки) - защото е деформирана пътната настилка в активната лента, и Път I-5 в участъка Русе - Бяла, описан като "изключително натоварен и опасен".

"Трошене на пари" е хубава българска метафора за прахосничество. Но сега на магистрала "Тракия" виждаме буквалното значение на израза - 40-ина километра ще бъдат "разорани" из основи, за да бъдат направени наново. Защото преди петнайсетина години някой си е оставил ръцете там и никой от многобройните контролни и надзорни органи - държавни и частни - не е забелязал и не е реагирал. 

Става дума за печално известната отсечка между Стара Загора и Чирпан, която така се нагъна през годините, че започнаха да я наричат "тракийско море". Някои винят окаяното състояние на настилката за поредицата тежки катастрофи в района. Държавата взе полумерки - понижи в ранг тази част от магистралата и ограничи скоростта до 90 км в час - като за обикновено шосе. Сега

 

предстои чутовно скъп ремонт,

 

който трябва да върне магистралните качества на трасето - с разбиване на пластове и изпълнение наново. Това ще струва 3.4 млн. лева на километър (поне засега), при положение че оригиналното строителство излезе под 3 млн. лева на 1 км  (а и то ни се струваше безсрамно скъпо, защото все пак говорим за изграждане на път през равното тракийско поле, не през Алпите или Пирин).

Пропадащата отсечка е строена по времето на тройната коалиция, а премиерът Станишев й резна лентата през октомври 2007 г. Поне в този случай Бойко Борисов и кохортата му изглеждат невинни - но само на пръв поглед. Освен че има чудесната възможност пак да се оплаче от лошото наследство от предишни управления, премиерът има и задължението да сезира прокуратурата. Но не го прави. Защо ли? Защото и в неговите мандати е същото - калпаво изпълнение плюс нахално високи цени в съчетание с тотална липса на контрол и на санкции.

Главният прокурор също е "пас". Странно е, защото Иван Гешев се възпламенява от далеч по-дребни неща, заора дори в обречената тема за приватизацията (Никола Филчев преди него порови в още горещите досиета и нищо не успя да направи), а сега не се впечатлява, че някой е трошил и ще троши парите на българските и на европейските данъкоплатци. Безобразията в пътното строителство явно не попадат сред приоритетите на главния обвинител, особено ако става дума за системно трошене на огромни публични средства и за велика корупция. Може би са го "посъветвали"

 

да избягва тази тресавищна област, в която интересите са усукани

 

като свински черва и стигат нависоко.  

Помните ли Димчо Михалевски, бивш депутат и зам.-министър на строителството? Още преди 7-8 години човекът разнасяше бурканчета с проби, взети от строителната площадка на "Тракия" между Стара и Нова Загора, и твърдеше, че според лабораторните изследвания в основите на магистралата се влага пепелина (въглищен прах от сгуроотвал). Пътната агенция и регионалното министерство замазаха скандала, като твърдяха, че има недоразумение и че ползваната от Михалевски лаборатория нямала надлежна акредитация за такива изследвания. През годините замазването на проблемите в пътното строителство (те са неизбежни, защото работата е наистина тежка и сложна) се превърна в основна мисия  на властите. А управлението на Борисов издигна магистралните градежи-грабежи в култ - лично премиерът през ден разяснява на народа, че всеки милион, вложен в  пътища, е инвестиция в светлото бъдеще. Магистралите несъмнено са важни, но също така е важно те да се правят качествено и не на разорителна цена. 

Борисов се "напати" много с обществените поръчки за строеж на ключови магистрални пътища. През 2018 г. заради "Хемус" директно го попитаха защо раздава лотовете на олигарси като Пеевски и Валентин Златев и защо шосетата ни излизат толкова скъпо.  За да се измъкне от "витаещите съмнения", премиерът лично спря въпросните поръчки (не че има такава процедура, но в нашата държава Той и Кой определят правилата). 

Заради този и други подобни неудобни случаи

 

бе изобретен номерът с използването на държавна фирма параван,

 

през която да се разпределят тайно и без шум парите за едрото пътно строителство. "Автомагистрали" е предприятието, на което правителството вече на три пъти поверява милиарди за ново строителство, ремонти на ключови шосета и дори за укрепване на свлачища (над 70 броя). А само преди седмици "диспечерът" получи поредния милиард - за изграждане на 66 км от пътя Видин - Благоевград.

"Автомагистрали" няма как със собствени сили да изпълнява колосалните задачи, възложени му от правителството. Затова разчита на "помощници" - големите играчи от бранша, които пак се вклиняват в магистралния градеж и пак получават лъвския пай от парите, само че всичко става  скрито, зад кадър.  От "Автомагистрали" изтъкват, че не работят с подизпълнители, а просто наемат техника и персонал, когато им се наложи. Но това е само "игра на думи", оправдание за заобикалянето на обществените поръчки. Хитроумната схема слага кръст на честното състезание и откритото изразходване на бюджетните пари. Известно е само, че "Автомагистрали" има "рамкови споразумения" за партньорство с някои от известните играчи - като „Хидрострой“, „ГБС Инфраструктурно строителство“, „ПСТ Груп“,  „Трейс груп“ и др. Държавното предприятие е перфектната черна дупка, която засмуква милиардите и нататък следите им се губят.

Успоредно с това си вървят и по-дребните схеми за точене. Както и всякакви

 

строителни "иновации", невиждани в други страни

 

Съвсем пресен пример за трошене на пари  - отново в буквалния смисъл, е прясно ремонтираният път Русе - Бяла. На пръв поглед чудесно изпълнен, дълго чакана придобивка, радост за пътуващите и гордост на Борисовото правителство. Само дето строителите пропуснали да сложат водостоците. И хоп, чисто новият асфалт вече е разкопан за "навременно" полагане на тръбите.  Хубава работа, ама българска...

Може да се направи черен поменик на пътностроителните и пътноремонтните провали в България. Тунели, виадукти и шосета убийци, в които са заровени огромни суми. Може да се направи и ранглиста на най-скъпите магистрални отсечки и на "златните ремонти", които чупят световни рекорди. Списъкът с илюстрации на държавното безхаберие в този сектор се пише вече много години, а примерите стават все по-изумителни. 

Всичко това е възможно, защото няма контрол. Държавата напълно е дезертирала от задачите си и това се отнася за всички власти - от законотворците в Народното събрание през правителството до правораздавачите на Темида. Каквито и безобразия да се вършат, персонално отговорни, виновни и наказани няма. 

 

Нещата ще се променят едва когато видим едри риби зад решетките

 

строителен министър или поне негов заместник, началства от АПИ, представители на държавния строителен контрол и на частния технически надзор (фирмите за надзор получават огромни суми, за да следят за качественото и съответстващо на проекта изпълнение). Трябва да бъдат назовани и наказани конкретните виновници - например за вълните по магистрала "Тракия", чието "заглаждане" ще струва към 200 млн. лева. Темида трябва да преследва и наказва сурово и некадърни строители, и сгафили проектанти, и подкупни чиновници с широко затворени очи и бездънни джобове, и техните патрони, криещи се зад офшорки и подставени лица.   

Иначе пътищата в България ще си останат това, което са  - лоши, скъпи, гробници за човешки животи, трошачки на бюджетни пари. А гражданите пак ще викат "Оставка" по площадите.

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Файнаншъл таймс": България се включва в групата на опасните

29.11.2020

3052 13
"Мата Хари" преодоляла защитата на Борисов

29.11.2020

8699 52
Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

27.11.2020

Обновена

9148 68

Коментари

Светозар

"Главният прокурор също е "пас".

Докато главния прокурор се избира от Борисов, Пеевски и Доган, няма как да е другояче.

dembik

Благоевград и Ботевград са два различни града. За протокола.

Under_My_Thumb

И немците заимстваха опита на Мутрата - и скъпо и продължително ...

 

Ну говорят это же только в России...

Берлин и вся Германия стали посмешищем. История аэропорта Берлин-Бранденбург — самого скандального долгостроя Германии
https://matveychev-oleg.livejournal.com/10726286.html

31 октября 2020 год должен быть открыт международный аэропорт Берлин-Бранденбург имени Вилли Брандта (BER). Начало его эксплуатации откладывалось в течение девяти лет, а стоимость строительства за это время выросла втрое.

«Памятник расточительству, коррупции, неэффективности и политической близорукости»

«BER наконец готов?» — сайт с таким названием берлинская газета Berliner Morgenpost запустила в 2015 году, через четыре года после первого запланированного срока открытия и, как выяснилось, за пять лет до момента реального открытия. На сайте в числе прочего есть счетчик дней с момента «неоткрытия» BER — сейчас задержка превышает 3050 дней.
За эти годы аэропорт стал постоянным объектом критики и шуток.
Тот, в честь кого назван аэропорт, переворачивается в гробу: аэропорт имени Вилли Брандта — это отлитый в бетоне памятник расточительству, коррупции, неэффективности и политической близорукости»,— пишет берлинский журнал Focus.
Der Spiegel сообщает, что руководству аэропорта необходимы дополнительные €500 млн в следующем году. Компьютерные журналы высмеивают тот факт, что некоторое оборудование аэропорта все еще работает на Windows XP — операционной системе, поддержку которой Microsoft прекратила несколько лет назад. Frankfurter Allgemeine Zeitung иронично называет BER «берлинским чудом», а Focus — «политическим триллером» в антураже «банановой республики».

Гандю

Известната отсечка Стара Загора - Чирпан беше строена по времето на Станишев от Батко, Братко, Хохегер и Щрабаг. Преди повече от 12 години. Ма карай да върви

 

pasamaz

Щрабаг .... 😂 Цял "преход" направихме и все с "пердета"

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Преход, викате...

Преход, чиято цел е била непреходната купа за корупция 🏆

Учредена, за да бъде трофей на златния ни отбор по бухалки, обръчи, ленти и топка.

Светозар

Това, което Борисов, Станишев, Пеевски и Доган са откраднали, другите няма да могат само да го боядисат.

Rendeto

Това вероятно се води някаква нов тип журналистика.

Фактите са следните:

По времето на управление на БСП се прави тази отсечка, за която се плащат едни огромни пари, а самото строителство е калпаво, парите са откраднати, и поради това и заради други подобни неща Европа спира финансирането по европрограми, а БСП е изритана от властта посредством демократични избори.

Сега правителството на БГ трябва да поправи грешките от времето на БСП на власт и това се оказва че струва доста пари.

И върху тези факти се изгражда статия, в която целта е да се докаже че този, който трябва да поправя тъпотиите на БСП, е лош.

От сдруга страна такъв подход може да хване дикиш, защото комунделите преди 12 години обичаха Станишев, а сега го мразят и се дистанцират от него, все едно тогава не са били БСП на власт.

Голяма забава.

DIMM

Че то в статията не се отрича, че тази отсечка е строена по времето на БСП. Даже си пише, че Станишев и е резнал лентичката. 

И все още помним "Батко и Братко" . Повява се обаче въпросът, защо Баце, като дойде на власт дълбоко възмутен от управляващите преди него и най-вече от Станишев, не направи нищо, за да опандизи който трябва да отговаря за безобразията ???? 

Помним още как им се заканваше още предизборно. 

Тази отсечка е в лошо състояние вече повече от 7-8 години - защо Баце ти не направи нещо по темата за некадърното и и крадливо построяване ??  

Rendeto

E  то опандизването в БГ се оказа не толкова лесна работа. Доколкото си спомням имаше дела там с батко и братко, имаше болни подсъдими , адвокати, и накрая независимия БГ съд не опандизи никой.

Макар че ни изглежда доста тегава процедура, опандизването не може да ставя просто така, да те награбят от улицата и да те опандизят, некви формалности като съдебен процес и други трябва да минат.

nafta

Защото, драги ДИММ, договорът е перфектно подписан така, че строителят да не носи никаква отговорност. А отговорността на държавните ръководители по онова време успешно беше замазана със Закона за амнистията от началото на 2009г, в който много ясно се казва, че министър или друг отговорен държавен фактор носи вина за своите действия само ако се докаже, че при подписване на договора е бил пиян. Те затова.

mick

Използват момента с един куршум да отстрелят няколко заека:

1. Да натрият носа на БСП,  щото те правиха тогава магистралата и далаверите.

2. Да окрадат колкото се може повече пари.

3. Да оправя горе долу магистралата.

 

Сигурен съм, че ако поискаха, можеха и 10 пъти по-малко средства да я ремонтират. Чак наново няма смисъл да се прави.. ама пустата му алчност. Няма край.

 

Утре ако БСП спечелят, няма да се учудя ако решат да правят наново километрите дето ГЕРБ направи. Ей така с техните камъни по техните глави.

velocio
снимка на velocio

Сигурен съм, че ако поискаха, можеха и 10 пъти по-малко средства да я ремонтират. Чак наново няма смисъл да се прави.

Вече веднъж под друга статия по темата споделих защо ремонтът е толкова скъп. Понеже вероятно малко хора са видели коментара ми, сега за вас ще обясня накратко пак:

 

Юфката, на която е заприличала магистралата, се дължи или на некачествено изпълнена пътна основа, или на некачествен материал за пътната основа, или (най-вероятно) и двете. Понеже пътната основа (както се вижда от името) се полага преди настилката, за да се ремонтира тя, трябва очевидно първо настилката да се премахне. После се премахва и лошата пътна основа. Ако материалът е лош - ясно. Няма как да остане. Проблемът е, че дори и материалът да е добър, и само насипът да е изпълнен некачествено, пак трябва всичко да се махне. Некачествената работа при насипи е лошо или недостатъчно уплътняване. Но за да се уплътни качествено, това се прави на отделни пластове - насипваш, уплътняваш, проверяваш степента на уплътнение и ако всичко е наред, продължаваш със следващия пласт. Затова няма как да уплътнят качествено наведнъж целия насип. Трябва да махнат всичко и да започнат наново.

Така описаната технология означава, че за да бъде извършен качествено ремонтът, трябва на практика всички строителни дейности да се изпълнят наново. От тук следва, че цената на такъв ремонт трябва да е колкото цената за изграждане на нов път. Вярно, при първоначалното изграждане са правени изкопи, които сега няма да се правят. Но пък за сметка на това сега ще трябва да се отстранят цялата настилка и стара пътна основа, така че сметката е горе-долу същата. Няма също да се изграждат наново и всички пътни съоръжения - водостоци, надлези и т.н. Но пък за сметка на това: разходите за транспорт на качествен материал ще са по-големи, защото вероятно ще се наложи да го карат от по-далеч, отколкото са карали некачествения, а може и разходите за претрошаването му да са също по-високи; разходите за качествено уплътняване ще са по-високи от разходите за предишното некачествено. Към тези повишени разходи трябва да се добавят повишените разходи за труд, а като добавим и повишените цени на материалите, няма как да излезе по-евтино. А вероятно накрая трябва да включим в сметката и разходите на строителя за този, който му е възложил поръчката. Нали не се съмнявате, че тях също ние ги плащаме?

Затова даването на тези пари е неизбежно. Важното е поне този път да бъдат изхарчени правилно, та да не се налага след десет години да правим ремонт на ремонта на ремонта. А дано, ама надали!

mick

заради други подобни неща Европа спира финансирането по европрограми

 

Спирането на европрограмите беше политическо. Социалисти не можеше да управляват... и "демократите" си искаха властта.

Льо Клер

Това с възлагането на пътните ремонти на АПИ е много хитро. Всички знаят, че АПИ няма "капацитет" за такава дейност, но дроби лотовете на подизпълнители и хем всичко изглежда законно, хем парите си текат, както и преди, хем и ремонтите са такива, че и утре да има. Nice, а?

tatyana1

Вие пък,какво искате? Хората строят иремнтират така, че да има и за догодина, и за след 10, и за децата и внуците! Какво искате- да строят вечни пътища и да затворят кранчето?

Само ме е страх, че почват да строят тунели, мостове и виадукти-животозастрашаващо. Най- големите по "Хемус" са от времето на соц- а и  не падат- без съществен ремонт

nafta

премиерът има и задължението да сезира прокуратурата. Но не го прави. Защо ли?

Защото няма смисъл. Защото накрая държавата ще бъде осъдена да плати още по няколко милиона за тормоз срещу граждани.

 

https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135627422

nafta

А само преди седмици "диспечерът" получи поредния милиард - за изграждане на 66 км от пътя Видин - Благоевград.

Тая държава за нищо я нямате ве... 66 километра от румънската до почти гръцката граница... Еваларката! Качествено и независимо!

stoffm

Нещата ще се променят тогава, когато всеки започне да си върши работата съвестно и качествено. Сега е обратното, а вината се стоварва върху правителството. По времето на лагерния социализъм се строеше много по-безобразно. Общо погледнато, тогава всичко беше несравнимо некадърно.

venchev

Малка поправка-предложение към уважаваната авторка - От грабеж към грабеж....отговаря на действителността

stoffm

А кога беше по-добре, кога се строеше по-добре!? Никога.

Влез или се регистрирай за да коментираш