Quantcast
(Н)ационална (С)лужба без (О)тговорност | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

(Н)ационална (С)лужба без (О)тговорност

Злоупотребата с услугите на НСО е показателна за манталитета на родните ни политици
3 241
 стопкадър
Трудно е да не обвиняваме НСО за пътните инциденти, след като дори кортежът на премиера Бойко Борисов избутва от платното останалите участници в движението.

Обикновеният човек у нас е научен да приема управленците си като висша каста с повече привилегии от останалите. Очевидно и самите политици се мислят за богопомазани, щом онези, които трябва да гарантират сигурността им, застрашават живота на околните. Това е изводът от поредицата инциденти с автомобили на Националната служба за охрана, която годишно харчи милиони, за да бъде неотлъчно зад гърба на родните най-големи випове.

От какво ги пази, невинаги е ясно, а уж се радват на народната любов. Именно крайната липса на прозрачност в работата на НСО кара държавните гардове да изглеждат като частна гвардия от преторианци на хората, облечени във власт. Заради това наследникът на Управлението за безопасност и охрана (УБО) справедливо е обвиняван, че отказва да излезе от коловозите на комунистическата "държава в държавата". За някаква промяна, и то плахо, се заговори едва миналата седмица след поредната злополука с автомобил на НСО. 14-годишно момче пострада тежко, след като беше блъснато на столичния бул. "Драган Цанков" от кола на службата. Въпреки че все още не е ясна вината на шофьора,

е трудно да не сочим с пръст към НСО

Причина за това ни дават въпросителните около инцидента с кортежа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, които стоят без отговор вече 3 месеца. През септември тя катастрофира тежко край Хитрино, след като мерцедесът, в който се е возила, е ударил друга кола. Шефката на парламента веднага получи специални грижи, до каквито други простосмъртни, пострадали в катастрофи, никога не са имали достъп - заради счупена ключица тя беше откарана по спешност с хеликоптер до университетска болница "Лозенец" в София. Въпреки че прокуратурата в Шумен започна проверка по случая, мъглата около това кой е виновен за произшествието остана неразсеяна.

Сега инцидентът с блъснатото дете от лимузина на службата за охрана оставя същия горчив вкус на съмнения. Това накара говорителя на НСО Веселин Нинов да признае, че е настъпило време за дебат дали не трябва да се промени законът. "Нормално е през определен период всеки нормативен акт да търпи ревизия. Това е тема на законотвореца. Можем да изразим надежда, че ще бъдем въвлечени в дискусията", изтъкна той пред bTV. Премиерът Борисов пък беше далеч по-лаконичен: "Ако може да се подобри, разбира се, че сме "за". Промяната към по-добро обаче спокойно може да започне именно от него -

кортежът с джипката му да не пречи на останалите автомобили

Всеки, следил изявите на премиера, е забелязал, че той не ходи никъде без цяла свита държавни гардове. Борисов обикновено обикаля пътищата на страната с прословутата си джипка, като е съпровождан от пилотна кола на НСО, а понякога зад него шофира и трети автомобил. Всички те, разбира се, са със специален режим - щом пуснат светлините на буркана, стават господари на магистралата. Тези приумици са отдавна известни, но наскоро бяха онагледени от видео, което показва поведението на премиерския кортеж. На него се вижда как колата на Борисов се движи по средата на магистрала "Тракия", а останалите шофьори са принудени да излязат в аварийната лента.

Едва ли обаче премиерът е единственият ВИП в държавата, който злоупотребява с правомощията и услугите на НСО. Напротив, неговото поведение е показателно за ширещия се манталитет сред държавниците ни, че са повече от средния гражданин. Това пролича и в отношението на съпругата на президента Румен Радев - Десислава, която успя да вкара службата за охрана в поредица от скандали. Първата дама стана обект на критики, след като лимузината ѝ беше спряна от пътен полицай, защото навлязла в насрещното движение. След инцидента, който повдигна въпроса нужно ли е Радева да бъде разкарвана от държавни телохранители, височайшата персона отговори, че "НСО е необходимост, а не лукс".

Не каза обаче какво заплашва живота ѝ

Както не казват и милионерите, чиято държавна охрана от НСО поглъща милиони от бюджета. Най-прословутият сред тях е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който от години ползва услугите на службата, освен че е охраняван и от частни гардове. И докато той е народен представител, остава необяснимо защо българският данъкоплатец плаща да бъде пазен и почетният председател на движението Ахмед Доган. От НСО преди време обясниха това със заплаха за живота на политика в сянка от чужда държава. С какво толкова е ценен за националната ни сигурност, от ведомството мълчат. "Ахмед Доган, Делян Пеевски и шефът на КПКОНПИ не трябва да бъдат охранявани от НСО", категоричен е бившият дългогодишен шеф на службата ген. Димитър Владимиров

Кръгът лица, охранявани от службата, е нараснал неимоверно, твърди още той. Думите му се потвърждават и от числата - през 2004 г. бюджетът на НСО е 13 млн. лв., а към днешна дата достига 40 млн. лв. На този фон не е изненада, че по пътищата ни карат бясно черни лимузини с държавни чиновници. И докато парите за ведомствените гардове се увеличават, тяхната отчетност продължава да е нулева. Инцидентите с НСО затвърждават усещането, че службата е лишена от отговорност за действията си. Стига само да прислужва на властта.

Още

НСО свали охраната на Кирил Петков

19.01.2023

1853
Държавата не успя да събере планираните приходи от ДДС за 2022 г.

09.01.2023

МИЛА КИСЬОВА

3650
НСО търси 30 охранители и шофьори

06.01.2023

643