facebook
twitter

Наблюдател

На Борисов много му се иска, но не му стиска да вдигне данъците

Премиерът превантивно се скара на новоизбраните кметове да внимават със ставките и да не хленчат за бюджетни помощи
2263
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Едва приключили местните избори, и премиерът издърпа ушите на кметовете за това, че не вдигат данъците. Защо не го каза по време на предизборната кампания?

След като по време на няколко изборни кампании се хвалеха, че не са вдигали данъците, и се кълняха, че няма и да го направят, управляващите от ГЕРБ направиха рязък завой. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов заръчаха на новоизбраните кметове и общински съветници да не флиртуват с населението и да вдигат ставки, ако искат да разполагат с достатъчно пари. Борисов директно размаха пръст на популистите от БСП и предупреди червените градоначалници, спечелили вота с обещания за по-ниски местни данъци, да не разчитат на бюджетни субсидии, ако закъсат с финансите. След него и Горанов разясни положението: "Местните данъци в България са изключително ниски. Тук добавяме и ниските данъчни оценки. Няма как в едно населено място с няколко километра улична мрежа, тротоари и градски площад със 100 000 приходи да ги поддържаш и развиваш."

Последваха разнообразни реакции -

 

от мълчание и козируване до съпротива и критики

 

В Габрово например кметицата от ГЕРБ предложи по-високи ставки за колите и сградите веднага след балотажа. Новият пловдивски градоначалник Здравко Димитров пък тръгна срещу директивата и обяви, че ще сваля данък МПС.

Колкото и да изглежда противоречива, картинката се повтаря. Борисов спусна същите директиви и преди 4 години, пак точно след местния вот. "Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизвикателства като отбраната, нови съоръжения, самолети и т.н. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки за финансова дисциплина е предприел. Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини да си съберем данъците", назидаваше премиерът.

Тогава някои общински съвети вдигнаха някои местни налози, други предприеха намаления, трети пасуваха и запазиха статуквото. Сега вероятно ще видим същата картина. Така че недейте да се плашите - масово и залпово качване на ставки няма да има. А управляващите разиграват

 

поредно театро за политическа употреба

   

Предупрежденията на Борисов и Горанов са добре пресметнати и грижливо прицелени. В момента върви голямото наместване на парите на държавата за догодина. Бюджет 2020 вече се обсъжда в Народното събрание и всеки, включително и общинските управи, ще се опита да придърпа по-голям пай към себе си. Кметове и местни партийни лидери вече вият опашки пред кабинетите на премиера и главния ковчежник на държавата, за да изкрънкат повече пари за догодина.

Ясно е, че

 

няма как да се угоди на всекиго

 

Затова Борисов се обръща и към сини, и към червени - не гледайте към хазната, оправяйте се сами. А когато завалят оплаквания, примерно от БСП, че ГЕРБ репресира червени общини и не им дава пари, премиерът ще рече - аз нали предупредих никой да не разчита на бюджетни инжекции, нали кметовете да вдигнат данъци, ако имат финансова нужда. Разбира се, лоялните ще бъдат възнаградени. Живот, здраве и бюджетен излишък да има, ще се намерят и пари за важни общински дела - и за археологически разкопки, и за ясли и детски градини, и за болници, и за саниране, и за спортни зали.

Зад посланията на Борисов се крие нежелание за поемане на отговорност. 

 

Ние данъци няма да вдигаме,

 

това сме го написали и в управленската програма, ако местната власт иска повече пари, тя да вдига ставки, казва главата на правителството. Той предпочита други да отнасят народното недоволство. Включително и любимката му Йорданка Фандъкова. "Прагматичният кмет, особено на София, колкото и непопулярно да е, но камините, старите автомобили, минаването през центъра, всичко това трябва да се решава, не може без данъци. И аз искам да съм добър, искам да няма данъци, но хазната трябва да се пълни, за да има за пенсионери, учители, военни", поясни Борисов преди дни. Фандъкова е известна с това, че винаги чинно изпълнява заръките на шефа си. През 2015 г. след местните избори премиерът на всеослушание обяви, че е срамота билетчето за метрото да струва само левче. И кметството се поправи - под дъжд от критики вдигна цената на градския транспорт. Сега повишения на местни налози в столицата не са анонсирани, но тепърва ще чуем какво мисли новият разноцветен общински съвет.  

Голямата беда в България е, че местните власти разчитат единствено на имуществени данъци и силно зависят от бюджетните дотации. Навсякъде в ЕС общините получават и подоходни данъци. У нас отдавна се говори, че държавата трябва да отстъпва част от налога върху доходите. Но само се говори. През далечната 2007 г. Бойко Борисов настояваше правителството да споделя с общините половината от събраните на тяхна територия подоходни данъци. Но тогава той беше кмет. Сега е премиер и хока кметовете да не хленчат за пари от държавния бюджет, а сами да се оправят с финансите. През 2015 г.  Бойко Борисов показваше готовност да обсъжда повече финансова самостоятелност на общините. Дори предлагаше нулеви данъчни ставки за малките населени места - за да привличат инвеститори. "Който иска да отиде на село, да развива бизнес, няма да плаща. На жълтите павета няма как да е същото", разсъждаваше премиерът. Сериозна дискусия така и не последва.

Самите общини от години лансират разни идеи за осигуряване на повече свежи пари на бюджетите им, между които въвеждане на поземлен данък върху ниви, лозя, градини, ливади, както и индексиране на данъчните оценки на сградите всяка година с процента на инфлацията. Но в местната власт са тарикати - не искат да се нагърбват с непопулярни мерки, предпочитат правителството и депутатите да взимат решенията, които бъркат в джоба на данъкоплатците. Но и Борисов не е вчерашен. Той също държи да е добър и бял в очите на народа, затова връща паса на кметовете - ако искат повече пари, да си вдигнат сами приходите с по-високи данъци, като разяснят на електората, че всичко е за негово добро.

 

Има ли мегдан за повече пари?

 

Общинските бюджети разчитат на 7 местни данъка, но само два от тях носят съществени приходи - данък сгради и данък МПС. Друг солиден приходоизточник е таксата смет. Тя е истинска мина - в двата смисъла на думата. Може да е златен рудник, ако се прилага правилото "замърсителят плаща" и таксата зависи от количеството боклук. Но тук е заровен и експлозивът - ако меренето се въведе, третирането на битовите отпадъци ще поскъпне неимоверно и гражданите ще настръхнат срещу управляващите. Точно по тази причина реформата в таксуването на боклука е като легендите - носи се от уста на уста, от година на година, но никой не я е виждал.

И така, какво да очакваме след новите стари апели на Бойко Борисов? Някои общини ще вдигнат данъци, други няма. Някои ще свалят ставки, други ще пасуват. Нищо революционно няма да се случи. Отсега е ясно, че доколкото ще има покачвания, те ще станат в следващите месеци. Редовните проучвания на ИПИ от 2012 г. насам показват ясни тенденции - в първата година точно след местните избори общинските управи са най-склонни да вдигат данъци и такси за повече приходи и повече свобода в инвестициите и харчовете. Към края на мандата всички се снишават. 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Брюксел обсъждат орязан бюджет и нови данъци за следващите 7 г.

20.02.2020

Обновена

914 6
МВР получи 3 млн. лева от дарения само за година
Тръмп: Имаме „свръхбързи“ ракети, за да се противопоставим на Русия

10.02.2020

Обновена

3453 33

Коментари

Stern

Едва приключили местните избори, и премиерът издърпа ушите на кметовете за това, че не вдигат данъците. Защо не го каза по време на предизборната кампания?

Сериозно ли мислите, че ако бяха казали преди изборите, че ще вдигнат данъците, резултатите щяха да са други? Че 80-те% щяха да реагират другояче?

dobadoba

На чичко Бойко едно не може да се отрече - каза, че няма да вдига данъците и е така.

Е, здравната вноска се качи от 6% на 8% преди време, но мина като от хората на агент Гоце и Калфин.

Промениха се и данъците за колите - ЕС искане.

И май това е, отделно се качиха и такси по агенциите.

⚓️

На фона на това червените от сутрин до вечер повтарят, че в ЕС взимали 10% повече данъци, отколкото в БГ и трябвало да ги достигнем. ПФУ!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Друг солиден приходоизточник е таксата смет. Тя е истинска мина - в двата смисъла на думата. Може да е златен рудник, ако се прилага правилото "замърсителят плаща" и таксата зависи от количеството боклук. Но тук е заровен и експлозивът - ако меренето се въведе, третирането на битовите отпадъци ще поскъпне неимоверно и гражданите ще настръхнат срещу управляващите. Точно по тази причина реформата в таксуването на боклука е като легендите - носи се от уста на уста, от година на година, но никой не я е виждал.

???

Luckbox

Изключително важна тема. Колко жалко, че не се обсъжда преди избори. Вместо това слушаме глупотевини на тумбакпатриотите за циганите, арабите, ЕС, малоумните изхвърляния на Бойко, популистките предложения на комунетата и високопарните умозаключения на ДБ, които не се разбират от 90% от населението. 

Тук реалният дебат не е за местните данъци, а за децентрализацията. На всеки е ясно обаче, че тя няма да се случи поради много причини. А трябва.

dobadoba

Luckbox,

Каква децантрализация бе, пич.

Маса общини главно на парите от бюджета разчитат.

Знаеш ли, че ако тя се случи още 50+% от БГ ще изчезнат(отделно предишните 2млн).

⚓️

tatyana1

1.Много харесвам снимката с кметовете. Напомня ми за Задорнов, който питаше: защо като слушат химна, американците си държат ръката на сърцето, а нашите- ръцете събрани, на друго място? 

2. Данъци не се вдигат, ама осигуровки? Ами допълнителни изисквания към бизнеса за нови измерителни средства, касови апарати, софтуер, борба с пране на пари и др.п?

3. Както пише в статията, откак ГРБ управлява, даже не се говори за прехвърляне % от ДОД на общините. Преди това не се правеше, но поне се говореше.

4. За такса смет сме коментирали и друг път- измерването при замърсителят плаща в големите градове ще е по- скъпо или поне равно на цената на третирането на отпадъка

ЕВРОСКЕПТИК

Култова снимка.

Прекрасен портрет на наетия от берлин криминален Кръстник-Мутра , заобиколен от криминалната си провинциална шайка от доказани престъпници.

Как поне някой не излъчва малко от малко интелигентост и почтенност.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

3. Както пише в статията, откак ГРБ управлява, даже не се говори за прехвърляне % от ДОД на общините. Преди това не се правеше, но поне се говореше.

ИПИ в това отношение са постоянни - говорят си, но само те. Аз също съм на мнение, че част от ДОД трябва да остава на общините , дори повече - да им се даде възможност през него те да привличат инвестиции. В това отношение идеите за вдигане на местни данъци и такси е конрапродуктивно, защото бедните общини просто ще насърчат обезлюдяването си.

 

dobadoba

ЕВРОСКЕПТИК,

Всяка снимка на ГЕРБ е култова/неповторима!

Когато БСП/Патреоте/ДПС предложат по-добра алтернатива, може да се гласува и за тях.

Боже, Боже...

⚓️

 

Влез или се регистрирай за да коментираш