Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър Вълчев, защо подлагате родителите ни на риск?!

Абитуриентка написа гневно писмо до просветния министър заради решението все пак да има матури

05 Май 2020
Елена Велева

Елена Велева разпространи отворено писмо, в което призовава министър Вълчев да преразгледа решението да има матури в началото на юни и се аргументира защо това е опасно за разпространяването на COVID-19. Г-ца Велева се занимава само с матурите, но в средата на юни ще има и изпити за седмокласници, при които проблемът със заразяването е същият.

“Отворено писмо до г-н Красимир Вълчев

До:
г-н Красимир Вълчев
Министър на образованието и науката
на Република България

Уважаеми господин Вълчев,

Аз съм Елена Велева и съм ученичка от 12 клас в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов” в София. Пиша това писмо, тъй като считам, че е важно при вземането на решение за провеждане на Държавните зрелостни изпити през 2020 г., да се има предвид следното:

Като ученичка, винаги съм се старала да разбера, да науча и да вникна в преподавания учебен материал. Годишният ми успех през всяка една учебна година е 6.00. В периода на моето обучение в училище съм участвала и в много извънкласни дейности по различни проекти, които за радост, моята гимназия предлага, както и в проекти и школи в прекрасното 107 Основно училище “Хан Крум”. Участвала съм в школи и проекти по математика, география, химия, биология, свят и личност, изобразително изкуство и други. Явявала съм се на олимпиади, национални и международни състезания, които са ми доставяли много удовлетворение. Лично аз, като човек, се старая да дам всичко от себе си във всяко мое начинание.

Пределно ясно, че не пиша това писмо към Вас с идеята да се “измъкна от матурите” или от мързел и нежелание за учене, а да изразя своята позиция за опасността и рисковете от взимане на погрешно решение в тази динамична и непридвидима ситуация, в която както ние (учениците), така и Вие сме поставени.

Поради създалата се обстановка с Covid-19 човечеството е изправено пред глобална криза, световна пандемия, непонятна на никого от нас досега. Всички държави се стремят да преминат през тази ситуация с възможно най-малко загубени човешки животи и по най-безопасния за всички начин. В много държави по целия свят има изпити след 12 клас, които са с традиция и се провеждат ежегодно. Предвид създалата се ситуация, която застрашава най-вече възрастните и хората със заболявания (диабет, сърдечно-съдови и много други хронични заболявания), част от страните са взели решение изпитите, които се провеждат на място, да бъдат отменени, и учениците да бъдат оценявани на базата на досегашното им представяне в училище – изпитвания, контролни работи и тестове в онлайн обстановка.

Например Словакия, една страна със 1413 заболели от коронавирус (към днешна дата – 04.05.2020) и с 25 починали поради Covid-19, изпитите след 12 клас, които са еквивалентни на нашите матури, са отменени, през 2020 г. За първи път тези изпити в Словакия са били проведени през 1868 г. Там, учениците, които желаят да променят оценката си, могат да се явят на нормален устен изпит, но това е по желание.
Франция също тази година отмени изпитите за зрелостниците си. Изпити, които Наполеон Бонапарт е въвел през 1808 г. и не са били отменяни дори и през Световните войни.
Великобритания премахна изпитите на студентите, а учебната им година вече е призната въз основа на текущи оценки.
На каква основа смятате, че Вашето решение е правилно, а всички тези държави грешат?
Отмяната на матурите за XII клас няма да повлияе на кандидатстването в негативна посока. Преди 2008 година, когато не е имало ДЗИ, учениците са успявали спокойно да продължат образованието си в университет.

Животът е ценност. Здравето и благосъстоянието на семейството са приоритет. Да отида физически на Държавен зрелостен изпит означава, че ще трябва да прекарам 4 часа на всяка една матура, на която се явя, затворена в стая с още 10-12 човека. Ако някой от присъстващите е преносител на коронавируса, това означава, че е почти сигурно, че и аз ще се заразя. Но какво толкова, аз съм млада, едва 19-годишна, ще го изкарам като сезонен грип. Да, вероятността аз да имам усложнения от коронавируса е малка, но какво става с моите родители, които са на възраст? Какво става с всички баби и дядовци, които живеят с внуците си? Децата са видимо здрави, но може да са преносители на фаталния за някои хора коронавирус.
Много ученици са със здравословни проблеми и коронавирусът за тях също е изключително опасен. Те няма да се явят на матури и поради това няма да могат да вземат диплома заедно със съучениците си, независимо от целия труд, полаган през 12-те години обучение.
Квесторите, това са нашите учители, а както знаем, голяма част от тях са в напреднала възраст и за тях има огромен риск. Не е възможно да се подсигури тяхната безопасност поради начина на организация на самия изпит – необходимост от физически контакт в началото и края.
Явяването на изпит може да породи втори пик в заболелите, аз не искам да нося тази вина, да съм причина за поредния пик в броя на заболелите.

Защо 2 месеца стоя вкъщи, за да отида на матури, да се заразя и да предам вируса на най-важните за мен хора? Намирам това за нелогично и безразсъдно. Не мога да рискувам живота на родител, прародител или любим учител, заради един изпит!

Времето е изключително трудно за хората от всички възрасти, включително и за нас – зрелостниците. Онлайн обучението е нова, неизпитана форма на обучение, която има явни недостатъци. За усвояването на учебния материал е нужна комуникация лице в лице, което в момента не е възможно. Учениците, както и учителите, са поставена в една много сложна ситуация. Психическото здраве също е застрашено. В периоди на изолация се увеличава броят на хората, страдащи от паник атаки, депресия и други психологически проблеми (това обхваща хората на всяка възраст). Психическите проблеми пречат на жизненото функциониране на организма, а да не говорим за подготовка за ДЗИ или други подобни изпити.

Ако има ученик, готов да жертва здравето си в името на по-добра оценка и явяване на изпит, считам, че трябва да му бъде дадена тази възможност, но не всички да бъдат принуждавани да се явяват на изпити.

След изложените от мен точки, се надявам да преосмислите решението си за провеждането на ДЗИ през учебната 2019/2020 г. Провеждането на ДЗИ може да навреди много повече, отколкото да помогне. Апелирам към Вас за разбиране и здрав разум.

Надявам се, Вие, господин Красимир Вълчев, да прочетете писмото ми и Ви благодаря за отделеното време!

04.05.2020 г. С уважение,
гр. София Елена Велева”

Още по темата