facebook
twitter

Наблюдател

Местните избори - чудесен сезон за лов на кметове

Акциите на прокуратурата са предупреждение - да не би някой деребей да реши да се еманципира
1163
БГНЕС
Преди местни избори прокуратурата и КПКОНПИ дефилират на местно ниво.

Българската прокуратура е механизъм, който се задейства в изборни цикли. Започнат ли масови арести на кметове, ясно е, че местните избори наближават. Така беше през 2015 г., така е и сега. Преди местните избори фиксацията е в корупцията на ниско и средно ниво. В останалото време - всички от най-високо до най-ниско са честни.

Сигналът за началото на предизборната кампания за местните избори бе даден рано от държавното обвинение – още през март. В един ден Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на известния созополски кмет от ГЕРБ Панайот Рейзи, а

 

за баланс бе ударена кметицата на Златица

 

от БСП Магдалена Иванова. От съобщенията на прокуратурата се разбира, че предполагаемата престъпна дейност на двамата е започнала още през 2014 г. - година преди предишните местни избори. Явно за някои кметове се събират папки в държавното обвинение, държат се на трупчета и се вкарват в употреба по сигнал отвън. Акциите освен това са перфектното размахване на пръст към местната власт - да не би някой деребей да реши да се еманципира.

През март повечето партии бяха съсредоточени върху европейските избори, но не и ГЕРБ. Както каза още през януари тогавашният заместник-председател на партията Цветан Цветанов: "Започваме подготовка за европейските избори с мисъл за местните". Явно подобна е била настройката и в прокуратурата, която бързо свърши своята работа по европейските избори с обвинението за пране на пари срещу водача на листата на БСП Елена Йончева. За да няма нищо случайно, делото срещу нея започна по сигнал на депутати от ГЕРБ.

Изглежда нищо не може да отклони вниманието на прокуратурата от нейния график. После избухна скандалът "Апартаментгейт", но

 

проверките за евтините апартаменти на властта продължават да се точат

 

без резултат. Аферата с къщите за гости не доведе до шумна акция в Държавен фонд "Земеделие". Не само това, ами човекът, който разписва проектите по Програмата за развитие на селските райони - Атидже Алиева, успя да стане евродепутат от ДПС. Неохотно, провокирана от общественото недоволство, прокуратурата започна проверка на всички над 700 къщи по програмата. Като знаем с каква скорост работи, когато трябва да замаже проблем, сигурно на държавното обвинение ще му трябват 700 години, за да приключи тези проверки. Засега не хвърля дори и свенливи погледи към бившия земеделски министър Румен Порожанов.

Проверката на финансовия министър Владислав Горанов за използването на безплатния апартамент продължава вече половин година, а уж прокуратурата щеше да я приключи бързо.

 

Докато го проверяват, Горанов се вози на втората седалка

 

в джипа на Борисов, откъдето напоследък се управлява държавата.

Прокуратурата е твърдо решена да разгроми корупцията в местната власт. Подобна мащабна инициатива не е имало от 5 години и тя няма как да мине без участието на премиера Бойко Борисов. През последните две седмици бяха извършени две показни акции „ала Десислава Иванчева“ в Божурище и Пловдив.

На 28 май спецпрокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) организираха показен арест на кмета на Божурище Георги Димов, заподозрян в длъжностно престъпление заради продажби на имоти. Кметът бе изведен от общината под огромен конвой. Групата премина през площада пред всички камери, а докато го водеха окован към полицейския бус, Димов дори успя да даде импровизирана пресконференция. Преди година Десислава Иванчева не бе удостоена с честта да говори пред медиите, вероятно защото не е от правилната партия.

Три дни по-късно кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев бе показно изведен от фитнеса, за да  бъде отведен в ареста. За тази акция прокуратурата може да благодари на премиера Борисов, който се е проявил като съвестен гражданин и сам е подал сигнал. "(Кметът) Имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен", обясни Борисов с увереността на човек, който би подал сигнал и срещу себе си. Макар че в момента е безсмислено да го прави. Местните избори са чудесен сезон за лов на кметове. И докато тази сезонност не спре, няма как да не сме подозрителни.

Все още няма коментари

Още

ГДБОП и антикорупционната комисия с акция по Черноморието

19.10.2019

1386 7
Близнаци се опитват да объркат делото за провокациите на мача с Англия

18.10.2019

2598 7
МВР се похвали с още 5-има задържани фенове от мача с Англия

18.10.2019

487 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×