facebook
twitter

Наблюдател

Краят на антилибералната зима може би идва

#MeToo спря падането на глобалния демократичен индекс през 2018 г.
2461

Човек, като хвърли едно око на начина, по който медиите по света и у нас са отразили демократичния индекс на The Economist Intelligence Unit за 2018 година, който мери състоянието на демокрацията в 165 държави по света, ще види, че най-голямата и най-важна новина в него е останала незабелязана. От общо 60 показателя един-два са успели да спрат влошаването на демокрацията и за първи път от три години я задържат на едно и също ниво. Това, което е убягнало на мнозина, отчели публикацията на тазгодишния доклад на EIU, се съдържа още в заглавието - „Демократичен индекс 2018: Аз също?“. Вероятната причина този изключително мощен хаштаг от 2017-а, унищожил не една или две холивудски, политически и бизнес кариери, да остане незабелязан е въпросителната след „Аз също“. Отвъд заглавието докладът изобщо не споменава движението, започнало още през 60-те и 70-те години на миналия век, но успяло да постигне истинска революция през 2017-а и 2018-а година. Или поне да я започне, тъй като си мисля, че това ще е една от бавните революции.

Къде е тогава новината?

Един-единствен от петте категории показатели за мерене на демокрацията на EIU е отбелязал значителен ръст и това е политическото участие (останалите четири са: изборен процес и плурализъм; граждански свободи; функциониране на правителството; политическа култура). Категорията съдържа 8 индикатора: избирателна активност; участие на етнически, религиозни и други малцинства; участие на жени в парламента; членство в политически партии и неправителствени организации; ангажираност на гражданите с политиката; готовност за участие в законни протести; грамотност; заинтересуваност на населението в политиката и следене на новини; дали властите полагат сериозни усилия да стимулират политическото участие. Та от осемте критерия именно участието на жените бележи забележителен ръст. Според анализа в доклада през 2018 година значително са намалени бариерите пред участието на жените в политическите процеси – от въвеждането на квоти (в Япония) до либерализиране на законодателството (в редица държави). Отбелязва се, че на много места въвеждането на квоти за женско участие е предизвикало разгорещени дебати и това е било определено като недемократично, но резултатът е, че е довело до отваряне на политическите институции за жени. В САЩ частичните избори за Конгреса отбелязаха истинска женска революция, постигната без квоти. Участието на жените в Конгреса достигна рекордно високи стойности – 20.3%. Между другото 20% е прагът на модела, който EIU използва за мерене на политическото участие на жените, което само по себе си е показател за сериозността на проблема с включването на жените в политиката.

Доколко обаче #MeToo има заслуга за това?

За съжаление докладът не разсъждава по този въпрос, а няма и как, тъй като методологията му не го позволява, но вече са изписани стотици страници по темата от началото на скандала през 2017 година. Ефектът от #MeToo е съизмерим с постиженията на движението на суфражетките през XIX и XX век. Дори си позволявам да твърдя, че въздействието е много по-дълбоко. Удостояването на жените с "честта" да гласуват на избори е частица от цялостния проблем с общоприетото възприятие за жената и нейната роля в обществото. В много отношения има значителен напредък, след като сме опрели до обсъждане на равностойното заплащане за извършването на един и същи труд, но фактът, че все още сме дълбоко разделени по елементарен въпрос като домашното насилие и абортите, показва, че крачката от периода на суфражетките насам не е много голяма (в някои части на света).

Заслугата на #MeToo е, че успя да промени начина, по който се реагира на твърденията за сексуално и друго насилие, както обяснява феминистката изследователка Катрин Макинън. Според нея хаштагът и движението зад него успяха да премахнат бариерите пред преследването на сексуалното насилие и най-важното - вече се вярва на жените. Или, както обяснява Джесика Бенет, която пише основно за джендър проблемите за „Ню Йорк Таймс“, #MeToo накара всички да се запитаме: „Как сме могли да смятаме това за нормално?“. Мащабът определено е съизмерим с дълбоко разместване на социалните пластове. Лавинообразното разкриване на шокиращо голям брой истории на жени, претърпели някаква форма на сексуално насилие (или чисто физическо), разби преобладаващия манталитет, че жените сами са си виновни, че си го търсят или че си измислят. Вече нито едно твърдение за сексуален тормоз не остава без внимание, което води понякога и до ексцесии, но това е част от еволюционния процес. Фактът, че противниците на MeToo движението или скептиците по принцип често прибягват именно до примерите за преувеличение, злоупотреби или "прекалена политкоректност", показва, че все още не се осъзнава достатъчно добре мащабът на промяната или поне на нуждата от нея.

 

Резултатите от изборите миналия ноември в САЩ показват остра имунна реакция 

 

Рекордният брой жени в американския Конгрес може да се разглежда като реакция срещу антилибералния и антифеминисткия тренд, персонализиран от президента Доналд Тръмп. Любопитното е, че изборните резултати в САЩ не са успели да предотвратят постоянния спад в демократичния индекс на САЩ от влизането на Тръмп в Белия дом вероятно защото бяха чак през ноември. Догодина може би ще имаме по-ясна картина, тъй като ще е минала една година от работата на всички тези избрани жени и тогава ще може да се премери реалният ефект. Между другото заради избора на Тръмп САЩ изпаднаха от групата на пълнокръвните демокрации и попаднаха в тази на дефектните. Според критериите на EIU пълнокръвните демокрации се отличават с висока политическа култура, задоволително функциониране на правителството, независима съдебна система, ефективна система за контрол над управляващите. Дефектните демокрации пък са разпознаваеми по недоразвитата политическа култура и ниското ниво на политическо участие.

Но дори и да не можем да видим веднага връзката между равностойното възприятие на жените и демокрацията в САЩ, има един доста по-ярък пример. Ирландия е страната, която направи демократичен скок, като през 2016 г. премина от групата на слабите демокрации в, уви, малката първа лига, където има само 20 държави, представляващи 4.5% от световното население и 12% от държавите изобщо. Много е възможно догодина индексът на страната да се вдигне още повече след джендър революцията, която осъществи премиерът Лео Варадкар, който е въплъщение на всички табута досега. Той е от индийски произход, открито признава, че е хомосексуален, и не на последно място успя да прокара референдум против забраната на абортите, като ръководеше кампанията със страст, каквато рядко може да се очаква от мъж по уж женски въпроси. Само че това не е женски въпрос, а въпрос на основни човешки права. Та Ирландия се нареди сред най-демократичните държави в света, заемайки шестото място. „Малка“ подробност е, че най-демократичните държави са и тези с най-високи постижения в борбата за равенство между половете. Ирландия се нарежда след Норвегия, Исландия, Швеция, Дания и преди Финландия и Швейцария. Това са страните с резултат над 9 от максимален 10 и са известни със своята политика за полово равенство и уважение към различната сексуалност.

А страните, в които кипи консервативна революция, тоест антилиберална и антиженска, са предимно от Източна Европа, която пък като регион отбелязва най-значителен спад в демократичния индекс.

 

 Нито една източноевропейска страна не е пълнокръвна демокрация

 

Демократичната среда в тези държави се влошава от създаването на индекса през 2006 г. За съжаление ситуацията и в Западна Европа не дава основания за особен оптимизъм, но фактът, че именно показателят „политическо участие“ расте, показва, че демократичните революции тепърва предстоят. Популистите из цяла Европа губят почва под краката си, защото разкриха истинското си лице - не предлагат решение на проблемите, а мечтаят единствено за власт. Тазгодишният демократичен индекс показва, че иде краят на консервативната и антилиберална зима, която беше започнала да обхваща света през последните години. Рекордно високото участие на жените, в някои страни вероятно благодарение на #MeToo, е предвестник на либералната пролет. Проблемът е, че тази пролет вероятно ще настъпи в старите демокрации. В Източна Европа е възможно зимата да се окаже по-дълга, докато не осъзнаем, че забраната на абортите не е решение на нито един от проблемите, които имаме, нито отказът от ратификация на конвенцията против домашното насилие. Антилиберализмът не е решение, а злоупотреба с желанието ни за по-високо и справедливо политическо представителство. Антилиберали, популисти, патриоти, националисти или каквото и да са избрали да се наричат са като телефонните измамници, на които мятаме доверие от балкона. Все повече жени разбраха това и взеха нещата в свои ръце. И това е голямата новина в тазгодишния индекс.

 

 

 

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Концепцията "От мен нищо не зависи" не е вярна

21.03.2019

Аделина Марини

1377 2
Служители на ЕП създадоха блог заради сексуален тормоз

09.10.2018

559 11
Цяло корупционно море, а само 9 дребни цаци в мрежата

26.03.2019

Доротея Дачкова

2233 1

Коментари

Страници

дундуль
снимка на дундуль

Да бе! Ще ви се! И Тръмп да падне. И всичко ще си дойде на местото. Ще се прегърнат всички и ще запеят заедно либералната песен. Що не си...

Минал оттук

Нещо се зацикли либералният дискурс - паника!

Думи думи

Либерализмът си отива, Демокрацията остава.

генек

И какви дренки се очакват...

Боже, прибери си вересиите...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Памфуций
снимка на Памфуций

Фактът, че противниците на MeToo движението или скептиците по принцип често прибягват именно до примерите за преувеличение, злоупотреби или "прекалена политкоректност", показва, че все още не се осъзнава достатъчно добре мащабът на промяната или поне на нуждата от нея.

 

Но както злоупотребите, така и преувелиенията са факт. Още повече, оказа се, че не само жени са потрпевши и че някои жертви се оказаха и хищници. Да не говорим, че има и още едно измерение , за което рядко се говори, защото не е политкоректно - че много от жертвите са преглътнали случилото се в името на  кариерата си - един вид така или иначе е станало, защо да не превърнем лимоните в лимонада или както беше там поговрката.

Така че феминисткият дискурс надали е най-подходящият в случая.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

феминисткият дискурс надали е най-подходящият в случая

Той никога не е.

Именно поради причините, посочени преди приведения цитат, които могат да се обобщят така:

защитата на достойнство е самотно занятие

 

Сиреч -- работа е на отделния организъм да опази ненакърнеността на обвивката си. Общността от организми не може да пази индивидуални обвивки винаги, а когато опитва да опази всички обвивки, цената е репресия.

 

И друго обобщение. Паралел по-точно. Между жените през всички векове и рицарите. Рицари, или обобщено казано -- херои, е имало през всички векове също, както и жени.

Завиждам на хора, които се занимават не с политика, а с древни митове. Благословено занятие.

 

Yantar

#MeToo накара всички да се запитаме: „Как сме могли да смятаме това за нормално?“. 

😂 Кои ние? Това, че Уайнстийн обарвал 50-тина жени, па цял Холивуд мълчал? Па след това всички били потресени - като онзи полицая в Казабланка: "I am shocked, shocked, that there is gambling here!"

*

Иначе другото в статията са инфантилни размишления на някой от холандската провинция. Никой с капка алъл не се вълнува от статиите на "икономист", защото те отдавна са загубили достоверност. Защо е така - да пита - нали така ще научи. 

Mrx

„Демократичен индекс 2018: Аз също?“. Вероятната причина този изключително мощен хаштаг от 2017-а, унищожил не една или две холивудски, политически и бизнес кариери, да остане незабелязан е въпросителната след „Аз също“. 

 

 Кой туй хаштаг и туй "Аз също"? Тази буля не пише ли на български? 

 

Мащабът определено е съизмерим с дълбоко разместване на социалните пластове. Лавинообразното разкриване на шокиращо голям брой истории на жени, претърпели някаква форма на сексуално насилие (или чисто физическо), разби преобладаващия манталитет, че жените сами са си виновни, че си го търсят или че си измислят. 

Къде го разкриха тоз шокиращ брой. В САЩ ли?, където като си поискаш секс и те обвиняват в сексуалнио насилелие. Аз не знам как тези американци се чифтовсват.

В общежитието в Канзас сити (Мизури), в което спяхме на една конференци, на стената пишеше, че всяка 4-та жена била низнасилвана. Имаше една хърватка, тя излезе и се поразходи и със съжаление отбеляза, че не била четвъртата.

Ами мен като са ме насилвали жени. Като свирех в бар "Астория" на Златните пясъци, гледам много симпатична холандка ми маха с ръка. Отидох при нея в почивката и тя ми взе ръката и я сложи между краката си. Това не е ли насилие. Как приятно вспомнить.

В БАН имаше един професор, влезеше ли жена при него и започваше гонешка в кабинета, той налиташе на всяка жена. И какво от това. И ръководството на БАН го знаеше. Ние сме наистена най-свободната страна на света. Всеки свободно си изявява своите желания. 

 

Общо взето тази буля ни занимава с проблеми, които се отнасят до САЩ, а съвсем не до нас. Оня ден получих един материал за включването на жените в химичните науки. Ами то у нас по-голямата част от изследователите в Химията са жени. На много конференции западняци се очудваха, че има толкова много жени има у нас в тези науки. 

 

 

Evasion

Ако погледнем критериите на EIU, особено в частта им относно участието на етнически, религиозни и други малцинства и участието на жени в парламента (тук се сещам за бат сали и Анна Баракова, не знам защо), ще видим, че в тези два категории има осезаем напредък в последните поне 20 години. Странно нещо, но мнозина анализатори, философи, блогъри и т.н. твърдят, че от 20 години насам има значителен упадък и в моралните и в демократичните ценности ...

Думи думи

„Човек, като хвърли едно око на начина, по който медиите по света и у нас са отразили демократичния индекс на The Economist Intelligence Unit за 2018 година, който мери състоянието на демокрацията в 165 държави по света, ще види, че най-голямата и най-важна новина в него е останала незабелязана..„

 

Няма нищо лошо в това, да се рекламира сисанието, но едва ли сп. „Економист„ се занимава точно и само да отразява „демократичният индекс„ по света.

Семейното издание на сем. Ротшилд всяка година излиза с прогноза за следващата, а в действителност -- с указания за действие.

В последният брой най-голямата и най-важна новина съвсем не е „състоянието„ на демокрацията, а това, че отсъства протестантският фактор.

Признаците за „развода„, ако може така да го наречем, са на лице отдавна, но сега и нагледно е показан.

За съжаление такива „разводи„  между католиците  и протестантите, стоят и зад всички войни в Европа и по света.

Какво да очакваме ние? 

Ами картинки.

 

дъртреалист

В първата част, като че ли разумно писанието, 

докато се спъваме в едно изречение, което ни хвърля пак в псиопатологични мисли.

преобладаващия манталитет, че жените сами са си виновни, че си го търсят или че си измислят

... Думата манталитет на пръв поглед е не на място, но на втори - се досещаме какво МИСЛИ авторката...

убедена е, че ПОВЕЧЕТО мъже смятали, че жените така и онака... 

Т.е., че повечето мъже са луди...

МАршируващ феминизъм.
Ама така си кажи, ве, душа...

дъртреалист

все още сме дълбоко разделени по елементарен въпрос като домашното насилие 

Следваща психопатологична мисъл.

НИКОЙ нормален човек не подкрепя домашното насилие и това е логично.

Но, има феминистки, глобалистки, неолиберални интереси, които не желаят да приемат тази логика.

На тях им е необходимо да има част от обществото, която те да могат да обвиняват в изродщини

и така да могат да го манипулират. 

Внушението е, че мъжете не могат да живеят без да насилват някого у дома...

Налудност.

дъртреалист

страните, в които кипи консервативна революция,

... разбирай - те до вчера са били либерални, а сега някаква лудост ги обхваща, кипи и прелива...

тоест антилиберална

Тази новоговорна думичка е лична забава на Аделина. Тя издава, че за нея има една велика либерална религия и всичко останало е шайзе. ... Все едно гледам на Партийно събрание, как някой хули антикомунистически помисли на гадните ... 'опортюнисти'... Задушаващата омраза към АНТИкомунизма (какво престъпление, само!)

не е помръкнала. Тя успешно се ползва, от Аделина  и за АНТИлибералите.

ГОтов модел за громене на ВРАГОВЕТЕ,  кой ти го дава?

и антиженска

Опппааа!

Гадните консерватори... са ... против жените!!!

Каква сила, само, на омразата, срещу измисления враг - не знае граници. 

Мажеш, лъжеш, но трябва да го заклеймиш.

 

дъртреалист

И, едно изречение, което при първи прочит подминах, а не трябва:

Все повече жени разбраха това и взеха нещата в свои ръце.

А така.

Бааааммм! 

Е, ... Аделини издаде четатата.

Феминизма се е амбицирал да управлява. Света. 

(или някой, който го подкокоросва)

 

 

Думи думи

Хм, сега ли се е амбицирал феминизма да управлва света?

Я се огледай!

Отдавна на всички постове в правителства и  парламенти са само жени и омофилофили.

kempes

Платена публикация.

👎👎👎

Гларyс

Мдам, едно време това на запад се е водело диагноза "хистерия", днес е ценности...

Да ви пикам на феминизЪма прост. Вредите на нормалните семейства, вредите на мъжете си, вредите на нормалните жени, вредите най-вече на себе си...

 

Памфуций
снимка на Памфуций

В първата част, като че ли разумно писанието, 

докато се спъваме в едно изречение, което ни хвърля пак в псиопатологични мисли.

преобладаващия манталитет, че жените сами са си виновни, че си го търсят или че си измислят

... Думата манталитет на пръв поглед е не на място, но на втори - се досещаме какво МИСЛИ авторката...

убедена е, че ПОВЕЧЕТО мъже смятали, че жените така и онака... 

Т.е., че повечето мъже са луди...

Дали манталитетът е преобладаващ, не съм сигурен. Но подобна нагласа има, според мен е ясно. Както и, че тя не е разпространена единствено сред мъже.

дъртреалист

са само жени 

... че аз нямам възражения към жените във властта, даже приветствам. От вкарването на повече женско участие във вземането на решения всички печелим. И въобще не ме интересува дали са хомо или хетеро.

Само да не са феминистки. Защото те мразят хора по полов признак, ан гро. 

Такива са ОПАСНИ, когато вземат решения, пример - ИК. 

А и е спорно, доколко имат право да узурпират името "жени".

И да говорят от името на ЖЕНИТЕ. 

Това е наглост. Но, ето, правят го.

цензура

Никога една жена не може да се сравнява с един мъж и обратното... едните са първосигнални, а другите рационални, едните първо действат, а после мислят, другите първо обмислят и после действат.

 

Жените са с по-развита лява половна на мозъка /фаназьорската/, а мъжете с дясна /логическата/, затова те прекрасно се допълват, създадени са един за друг и по отделно са половин човек, кът така че скъпа... забрави тез песни любовни, срещу природата е трудно да вървиш, даже и с хормонална намеса 😉

 

прищяло и се либерастия... може, ама не и в тоя ти живот, за следващия - ще видим! 

 

 

 

 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

едните са първосигнални, а другите рационални, едните първо действат, а после мислят, другите първо обмислят и после действат.

И откъде идва приказката за втория акъл на българина тогава?

 

Или лафът: "Уф, стига си мислил, бе, Смислов! Дай да пробваме, пък да видим какво ще излезе".😎

цензура

Ми сам си отговаряш, от приказките... защо мислите, че другите са  по-различни? 

 

Пък и говоря за комбинацията мъж и жена... при гейтаците не ме интересува как е, Смислов там с другия...

дъртреалист

#MeToo накара всички да се запитаме: „Как сме могли да смятаме това за нормално?“

Такаааа...

Език мой - враг мой...

ВСИЧКИ ли се питат?

ВСИЧКИ ли са смятали за нормално да търпят  нечии задявки, за да получат роля?

Със сигурност е имало и такива, които не са приемали това унижение.

И не са го смятали за нормално.

Тезьи... ВСИЧКИ, тогава са имали един морал, а сега - друг?

Аделини, Аделини...

Памфуций
снимка на Памфуций

Никога една жена не може да се сравнява с един мъж и обратното... едните са първосигнални, а другите рационални, едните първо действат, а после мислят, другите първо обмислят и после действат.

 

Жените са с по-развита лява половна на мозъка /фаназьорската/, а мъжете с дясна /логическата/,

 

😂😥

цензура

Кажи Панче, какво те притеснява? Ти от гейшите ли си, с недоразвит хипоталамус? 😜

Кире

Четем Цензурата и си мислим ква лудория е у тех 😂

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.segabg.com/comment/217747#comment-217747

За полукълбата:

https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-...

където схематично е показано опростеното и не особено коректно схващане за полукъбата:

https://nauka.offnews.bg/images/events/2015/10/25/...

или като за теб и нивото ти на интелектуално развитие - с картинки:

https://i.imgur.com/YmBQ0Xl.jpg

цензура

Ха ха ха, ми нормално... къде си видял жена да различава ляво и дясно от първия път 😂

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Цензуре,

 

Една от причините да има откачени феминистки са откачените мачовци, като теб.

Памфуций
снимка на Памфуций

Ха ха ха, ми нормално... къде си видял жена да различава ляво и дясно от първия път 😂

Предполагам, че имаш себе си предвид.

За мачовци с проблеми в джендърната им идентичност картинката във вече посочената статия любезно е обозначила кое е лявото полукъбо на мозъка и кое е дясното:

https://nauka.offnews.bg/images/events/2015/10/25/...

Картинката, която е предназначена за онези от тях, които са и със забавено развитие отгоре на всичко, същото пояснено и в статията във Форбс:

https://www.forbes.com/sites/autumnadeigbo/2017/03...

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×