Медия без
политическа реклама

Пет години #Me Too - какво се промени и какво не достатъчно

12 Ноем. 2022
Харви Уайнстийн, продуцентът, чиито филми са спечелили общо 81 награди "Оскар", днес е затворник за сексуални престъпления и продължава да се изправя пред съда за все още ненаказани такива.

Тази есен се навършиха пет години от началото на движението #Аз също (#MeToo) - провокирано от разкритията, публикувани от "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" за това как маститият продуцент Харви Уайнстийн се възползва от властовите си позиции в Холивуд, за да изнудва за секс млади актриси.

Днес Уайнстийн е осъден за сексуални престъпления, излежава наказание от 23 години затвор и продължава да отговаря за злоупотребите си в съдебна зала, лишен от ореола на високата си професионална и обществена позиция и слава. В края на октомври в Лос Анджелис започна ново дело срещу него, в Ню Йорк той обжалва присъдата си, припомня БТА. 

Но на съдебната скамейка и до днес застават и други знакови фигури от света на киното. В петък съдебни заседатели в Ню Йорк признаха за виновен режисьора и сценарист Пол Хагис, носител на две награди "Оскар". Наложено му е да плати 7,5 милиона щатски долара на ищцата Хейли Брийст. Няколко седмици по-рано в съседна съдебна зала федерален съд реши, че друг носител на два "Оскара" - актьорът Кевин Спейси не е насилил сексуално Антъни Рап през 1986 г,. когато ищецът бил тийнейджър.

Всички тези - и много други - дела бяха заведени, след като през октомври 2017 г. се появиха първите разкрития за Уайнстийн и десетки жени се осмелиха публично да говорят за себе си като за жертви на сексуални посегателства през годините. "Все още сме в ранните етапи на периода на осмисляне", каза вашингтонският адвокат Дебра Кац, цитирана от ABC News. Кац е представлявала много ищци срещу сексуални насилници, но не участва в никое от посочените по-горе дела.

Изследване на правозащитната група WIF (Women in Film - Жените в киното) от Лос Анджелис установи, че 83 процента от анкетираните забелязват напредък по отношение на гласността и непоносимостта към тези престъпления през последните пет години г. В същото време 69 на сто от респондентките споделят, че лично са преживели насилие или недопустимо поведение на работното място от началото на движението #MeToo - тоест, заплахата не е отминала.

Опитни филмови продуценти все още често карат актьорите да заснемат сексуални сцени още в първия снимачен ден. Така актьорът няма възможност да размисли дали да не откаже голите кадри в хода на продукцията, когато наемането на друг изпълнител би било по-скъпо, посочва Би Би Си. 

Днес обаче продукциите често ангажират специален координатор, чиято функция е да гарантира на актьорите, че ще се чувстват удобно и безопасно при симулирането на секс по време на снимки. Една от първите публични изобличителки на Уайнстийн - актрисата Розана Аркет, бе член на комисията в Гилдията на филмовите актьори, въвела позицията на координатор в продукциите, в които има сексуални сцени. "Много хора бяха против тази позиция, но пък иначе има много злоупотреби и насилие", каза актрисата пред Би Би Си.

По този повод Шафър коментира, че има напредък. "И затова не е супер депресиращо", защото "много хора проявяват загриженост, въвеждат нови политики, задвижват програми". Според мнозина в Холивуд тези нови политики дават резултати, посочва Би Би Си.

Актриси казват, че им се предлагат по-интересни роли, и че се появяват нови възможности за жените в снимачните екипи, като сценаристи и режисьори.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?