Quantcast
Коронавирусът удари големите популисти | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Коронавирусът удари големите популисти

Тези, които неглижираха Ковид-19, първи паднаха в боя с него
12 946
 архив
Отвореното чекмедже в спалнята на Борисов е като отворена книга за възхода и падението на популистите в България.

Може да е случайност, но от държавните и правителствените ръководители най-податливи на коронавируса излязоха популистките лидери. Премиерът Бойко Борисов само дооформи картината. Преди него заразата застигна американския президент Доналд Тръмп, бразилския Жаир Болсонару, британския премиер Борис Джонсън, полския президент Анджей Дуда. Политолозите нареждат всички в категорията "Популисти", където поне четирима могат да бъдат определени като надменни популисти по отношение на пандемията от Ковид-19.

Коронавирусът прояви особено влечение към тях. Демонстрацията на храброст пред лицето на една все още зле позната болест трябваше да укрепи тяхната популярност пред масите. Стана точно обратното - предизвикаха подозрение, че разчитат на специални медицински грижи, които са недостъпни за обикновените пациенти. В същото време статистиките започнаха да хвърчат към страховити числа, а болниците да се препълват. Възникна основателно подозрение дали такива хора са способни да управляват в кризата.

Не след дълго дойде и научно потвърждение, че на тях не може да се разчита. Популизмът, който от 20 години бе в постоянен възход чрез утрояване на електората си, рязко тръгна към упадък. Британска компания за пазарни проучвания и анализи на данни YouGov стигна до този интересен извод в последното си изследване, което бе огласено във вторник от лондонския вестник "Гардиън". Измерванията им показваха, че масовите нагласи продължават да работят в полза на популистите след преминаването на първата вълна на коронавируса. 

Втората вълна обаче прекърши тенденцията

От изследваните 26 000 души в 25 държави (8 от тях в ЕС, плюс Великобритания) навсякъде отговорите сочат засилващо се недоверие към популистите в сравнение с 2019 г. България не е сред държавите в проучването, но спадът на доверието към ГЕРБ и Борисов, установен от националните социологически сондажи, се вписва като щрих в общия пейзаж.

Високомерието на герои, които не са склонни да спазват дори най-простите мерки, предписвани на останалите граждани - като правилното носене на предпазни маски, - не буди нито възхита, нито симпатия. Хората се страхуват за себе си и своите близки, за работата си, за основните си права и не намират нищо забавно или вдъхновяващо у своите лидери, които управляват с мисълта, че участват в риалити шоу за помпане на своята популярност.

Коронавирусът лиши популистите както от мобилизиращи идеи, така и от любимите им похвати. Как в условията на физическо дистанциране да се смесиш с тълпа, за да покажеш колко те обича? Не можеш да се ръкуваш безразборно с фенове, а още по-малко да ги прегръщаш, за да си правиш селфи с тях. Даже партийни събрания не можеш да правиш, за да събираш аплодисменти от клакьори. Борисов до последно се съпротивляваше срещу принудителната изолация, като накрая сведе пространството си за пряко общуване до прословутия си джип и личния си антураж - докато и там не дойде заразата. Сега пуска призиви по Фейсбук за разумно поведение.

Не работят за популистите и антимигрантските настроения,

които са устойчиви в Европа и особено в северната й част. Причината е, че коронавирусът спря масовата миграция, защото замряха всички пътувания, а държавите въведоха допълнителни рестриктивни мерки по санитарни съображения. Така и без ксенофобията на популистите бариерите бяха спуснати, а проблемът загуби острота от само себе си.

Лидерката на френския Национален сбор Марина Льо Пен получи напоследък шанс да напомни за себе си поради ужасяващото убийство на учител от ислямски фанатик, а иначе бе улисана във вътрешни борби за лидерство срещу племенницата си Марион Марешал (Льо Пен). Тя се възползва от трагедията, за да съживи любимата си тема за отблъскване на мигрантите, които обаче не се трупат на френските граници. 

Страната, където в момента бушуват най-силни антимигрантски настроения, не е в северозападната, а в югоизточната част на континента. Това е Гърция, където 4/5 от жителите искат намаляване на чуждестранното присъствие, а 2/3 казват, че то трябва "да се съкрати много". Гръцките популисти обаче - както отляво, така и отдясно - загубиха подкрепа, защото населението се ориентира към по-умерени политици, вдъхващи доверие в несигурните времена.

Рано е отсега да се копае гроб на популизма,

защото неговата сила идва главно от гнева срещу корумпираните върхушки. Той може да се възроди, ако в общото изпитание управляващите демонстрират за кой ли път егоизъм и цинизъм. Нидерландският социолог Матеис Родайн е цитиран в споменатата публикация на "Гардиън" със следния извод: "Вирусът е като вулкан. Той удари тежко популизма, но ще остави след себе си плодородна почва за бъдещето". 

Той има предвид европейските демокрации, но България заслужава отделно изследване като особен феномен. Популистката партия ГЕРБ се бетонира десет години на власт не чрез отричане от корупцията на старите елити, а като нейно продължение и върхово постижение на клептокрацията в най-новата история на държавата. Символ на нейното управление стана чекмеджето в спалнята на Борисов, заради което дори председателят на роднинската Европейска народна партия Доналд Туск избра да заеме санитарна дистанция, сякаш се пази от срамна зараза. 

Коронавирусът е опасен и Борисов получава многобройни пожелания за бързо оздравяване, но от корупцията едва ли ще го излекува нашата здравна система. За нея трябва функционираща съдебна система и непокварена прокуратура. Които  обаче отдавна са в социална самоизолация от българското общество.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

65 с COVID-19 починаха, 815 оздравяха

30.11.2020

Обновена

3925 33
Държавата може да се проваля, но помощ от IT фирми не ще

30.11.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

414 1
И ваксината на Moderna очаква одобрение в САЩ и Европа

30.11.2020

Обновена

472 11

Коментари

Страници

Денебал

Популистката партия ГЕРБ се бетонира десет години на власт не чрез отричане от корупцията на старите елити, а като нейно продължение и върхово постижение на клептокрацията в най-новата история на държавата. Символ на нейното управление стана чекмеджето в спалнята на Борисов

Вярно и добре казано !👍👍👍 за автора

Blue Magic

То хубаво ги удари, само че без особени последствия... Всичките имат достъп до здравни грижи на ниво, което им позволява да се правят на непукисти... 

А останалият "мат'риал" да се спасява както може....

Гандю

Щом Борисов е популист, кво да кажем за оня от Харманлийско дето от връх Шипка на 3 Март се провикна, че нема коронавирус

Epikur

 

 Разбирам неприязънта ти към определен политик, но все пак е правилно да се придържаш към истината. 

  Оня от Харманлийско нито на 3-ти март, нито по-късно е правил изявления, че няма коронавирус. Постарай се да предаваш точно казаните думи от някого.

'FranceskRivalta'8

Гандю, от шест месеца търся без успех научна публикация за изолирането на мистериозния вирус, съгласно класическите постулати на д-р Роберт КОХ.

 

 „Голяма бира изпий, голяма дума не казвай!”

http://ru-an.info/Photo/QNews/n97384/6.jpg

 

COVID19 PCR Tests are Scientifically Meaningless

Though the whole world relies on RT-PCR to “diagnose” Sars-Cov-2 infection, the science is clear: they are not fit for purpose

Torsten Engelbrecht and Konstantin Demeter

https://off-guardian.org/2020/06/27/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/?fbclid=IwAR0OFMLQ-oW85YSrDczm8rjLC1cCJmJ4lIIoW3_-PIYYJRypsmgh2CH8fJ4

принцеса Даяна

За автора определено Борисов е главния герой, а Тръмп е за подправка. Браво, става за мастър-шеф!

Памфуций
снимка на Памфуций

Борисов е популист, но вкарването му в този контекст - на Ковид19 е неуместно. За разлика от чуковете отвъд океана, Борисов никога не е подценявал - поне на думи - опасността. Друга е работата, че той самият не спазваше, при това публично, прокламираните от неговото правителство мерки. 

ПП. Гербавият колега е прав - не Борисов, а Радев се заигра на 3 март. Но пък бързо след това влезе в крак - до пътуването в Естония. 

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Много дебилен текст, майне дамен унд херен. Но так держать, както казват в Русланд, никакво отлепване от дъното да не се допуска !
Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Хер Макрон е по мъжките ласки. Бабите са за димна завеса.
Boris65

Емануел ? 

Weiß

 

  - Но аз ви питам, господин Терзиев, в коя страна политиците не са популисти?

cymen

Досега смятах, че Терзиев е по-скоро заслепен от омраза спрямо Бойко и затова приема желаното за действителност. Материал с подобни внушения и "неточности" обаче вече прилича на съзнателна поръчкова журналистика. Да пропуснеш Франция, Испания, Италия и да обясняваш за ковид, карантини, бежанци... няма как просто. Дано да му плащат достатъчно, че да си плюе така на сюрата.

Деструктор
снимка на Деструктор

аз пък винаги съм знаел,чее поръчков, нее журналист а  калтак  и диносник.

редакцията   като пускате  подобни пасквили и банвате  винаги ще сте след ПИК.

 

 

sure!👌

Битата крава

Не знам какво и как ги удари Ковид19, но знам, че никой от тях не е умрял.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да пропуснеш Франция, Испания, Италия и да обясняваш за ковид, карантини, бежанци... няма как просто

Популизмът разчита предимно на късата памет и изобщо на всичко късо😋

 

Италия, Испания и Франция изпатиха заради по-топлия климат зимъска. В началото, докато се усети нравът на вируса, хората бяха навън, в по мачове и по седенки. В Италия се почна от един мач. Учениците си ходеха на училище, а след това -- по лайф.

 

У нас спасително беше съвпадението с грипната ваканция. В студеното време хората не се размотаваха навън.

 

Ама късите акъли викат: Боко прави снега и хубавото време😅/😓

 

 

Поздравления за Автора -- за лаконичния стил и точния език, пораждащи парадоксално тази изразитост жива. Е, трябва да благодари(м) и на протагониста🎃

принцеса Даяна

"лаконичния стил и точния език, пораждащи парадоксално тази изразитост жива."

Тази така приведена литературна форма ме подсеща за спрял часовник на който стрелката цъка Цък-малко-насам, после Цък-малко-натам. Цък-Боко, Цън-Боко. На кой му е цъкащо-спрял часовника да не питаме... 😂

Мариана Кълвачева

Моите уважения към автора, но писаницата е станала малко манджа с грозде.

Твърде разводнено и обобщаващо, а нещата не са толкова прости.

Смесването на няколко теми е довело до липсата на конкретна фиксация и разнищване на наболяла тема.

SINDBAD

Манджа с грозде, че и отгоре... С риск да развалим турлю- гювеча на автора, да сложим малко подправки в него:

 

През 2016 г. Доналд Тръмп даде тласък на демонтажа на геополитическия и икономически модел на неолибералния глобализъм. Статуквото не успя да го опитоми. Затова воюват срещу него с всички сили и средства - законни и незаконни. Война за унищожение, а не демократична дискусия. Опит за „геноцид“ над другомислието, а не борба на идеи.

През 2016 г. малцина бяхме онези в нашето кьоше на Европа, които провиждахме голямата картина на този идеологически разлом иззад пороищата от прогресистко-либерална пропаганда и овехтелите партийни разбирания за „ляво“ и „дясно“ от XIX век. Днес голямата картина е видима за мнозинството критично мислещи хора. При това с просто око.

Трябва да сме наясно - битката далеч надхвърля партийната политика. Иде реч за сблъсък на светлината и мрака. На Божия народ срещу пълчищата на сатаната.

 

https://trud.bg/доктрината-тръмп-промени-света-дългосрочно/

Mаndalorian

Едва ли има по-голям популизъм от ползването за аргумент на такъв дебелашки компромат като тая снимка на която е се вижда някакво шкафчето, в чекмеджето на които има нещо като пари а отгоре е сложено нещо като пистолет. И нищо от това не може по никакъв начин да бъде пряко свързано с Борисов, нито пък да се докаже, че това наистина са пари и пистолет.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тия неща, дето ги споменаваш, имат серийни номера и при добро желание никак не е трудно да бъдат надлежно проверени, след което да се изнесе информация: 

Пистолет марка еди коя си, сериен номер еди кой си е собственост на...

Банкнота купюр 500 евро със сериен номер еди кой си последно е била на отчет в банка еди коя си...

Ма, чудно що никой не си прави труда...

☺️

Simplicissima
снимка на Simplicissima

                                       Ще изядеш хляба на Гешев.

Той вече половин година изследва снимката и обстоятелствата около появата ѝ🙈🙉💩

принцеса Даяна

И нищо за мис Нинова??! Сякаш тя е популистка дребосъче, джудже. Такова неуважение и пренебрежение към обичаната от народа дама, как така...

Mаndalorian

Тя си няма снимки на шкафчето. Няма и как да има, партийните другари са имунизирани срещу компромати. Ако забелязваш, през всичките години на прехода компромати имаше само за текущите врагове на Партията! От досието на Берон, през партийната книжка на Софиянски, флашките на "Галерия", Костинбродската афера, та до шкафчето на Борисов. Само видеото с репликата за танковете на Петър Младенов беше срещу деец на Партията. Ама се доказа, че не е компромат, а абсолютно автентична...

 

Е, вместо шкафче Нинова си има там един "Техноимпекс", купен от нея за 70 000 долара, нищо че само в касата имало милион и половина долара кеш... Ама то било отдавна... Пък и както гарван гарвану око не вади, така и ДС-доносник като агент Филип за далаверите на червените на пише! 

'FranceskRivalta'8

Костинбродската измама на ГЕРБ

Автор: Явор Дачков, в. Галерия

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/kostinbrodskata-izmama-na-gerb

Работата е там, че пропагандаторите на „Костинбродската афера” не могат да отговорят на простия въпрос –  защо са отпечатани близо 400 000 допълнителни бюлетини извън необходимите  и в нарушение на официалната поръчка и всички изборни правила? 

'FranceskRivalta'8

Само видеото с репликата за танковете на Петър Младенов беше срещу деец на Партията. Ама се доказа, че не е компромат, а абсолютно автентична...

Ще ни дадеш ли линк към доказателствата?

Аз помня, че не разрешиха на Нешка Робева да даде записа на международна експертиза. 

'FranceskRivalta'8

За първи път не приемам статията на Св. Т.

👎

принцеса Даяна

Да оставим Терзиев и коронавируса, както коронавируса и Терзиев на спокойствие...

*

Има за сериозните един важен въпрос:  Коронавирусът бедствие ли е или авария? В смисъл бедствието идва без да пита, а аварията става след човешка грешка, небрежност или злоумисъл.

 Много ми хареса SINDBAD Пон., 02/11/2020 - 16:25 👍

"Иде реч за сблъсък на светлината и мрака. На Божия народ срещу пълчищата на сатаната."

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Има и друг прочит на сблъсъка между светлината и мрака/злото и доброто/.

Според него Доброто и Злото са братя близнаци с равна сила и откакто свят светува се борят помежду си.

В един период надделява единия, в друг другия.

Но за разлика от обичайния прочит, тук победата,без значение чия, не само,че не е обусловена , а е практически невъзможна.

☺️

Simplicissima
снимка на Simplicissima

у нас всяко бедствие се нахаква на авария, по-голяма от него.

И най-малката авария става на бедствие.

Но ГЕРБ обърна тази традиция.

 

ОПГ-то изпреварва всяко бедствие и авария.

На принципа на 'изгорената земя'😆/😖

 

 

wreckage
снимка на wreckage

Борисов е популист, но вкарването му в този контекст - на Ковид19 е неуместно. За разлика от чуковете отвъд океана, Борисов никога не е подценявал - поне на думи - опасността. Друга е работата, че той самият не спазваше, при това публично, прокламираните от неговото правителство мерки. 

ПП. Гербавият колега е прав - не Борисов, а Радев се заигра на 3 март. Но пък бързо след това влезе в крак - до пътуването в Естония. 

Факт, Магнолий е малце пришит към другите лица, към които бих добавил Дутерте и Моди.

Национализмът од техния сорт е катастрофично-апокалиптичен, тоест за да са успешни, особено ф атаките си срещу глобализма, те треа да плашат хората с некви бедствия(имигранти, либерали, гейове, наркомани, мюсюлмани, младата Тунберг и тем подобни)

 

Парадоксът е, че когато настъпи съфсем редовно гигантско бедствие, буквално плачещо за деглобализиране и капсулиране на стопанисваните од тех егреци, контрол на фхода и фсеки да си знае мястото, те се...омацаха тотално.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш