Медия без
политическа реклама

Колко партийни мераци може да побере един бюджет

Задава се актуализация без аналог - парламент, в който всички партии се броят за опозиция, ще прекроява разходите на държавата в необявена предизборна кампания

Илияна Кирилова
Служебното правителство подготви проект за актуализация с очевиден стремеж да не товари държавата с прекомерни разходи, дефицити и дългове. Но депутатите не са доволни...

С колко и как ще се увеличат разходите на държавата в оставащите месеци на 2021 г.?  Депутатите вече се захванаха с актуализацията на бюджета въпреки някои плахи възражения, че няма нужда от прекрояване. Служебното правителство предложи проект, в който приходите на държавната каса се увеличават с 2 млрд. лева, а разходите нарастват с 1.8 млрд. лева - основно за да се вдигнат пенсиите и за да се облекчат пораженията от четвъртата вълна на епидемията. Но повечето партии в парламента смятат, че хората и бизнесът трябва да бъдат подкрепени много по-решително и вече се готвят да раздават милиарди. Ако политическите страсти и демагогията надделеят над икономическия разум, стабилността на държавните финанси ще е поставена на огромно изпитание, особено ако се заиграе с пенсиите. 

Положението е без прецедент - наслагат се три коренно различни кризи: политическа, здравна и мигрантска вълна. За първи път в историята актуализация на бюджета се кове, без да има управляващо мнозинство. Парадоксално, всички партии в Народното събрание се обявяват за опозиция, вкл. и победилата на последните избори "Има такъв народ". Опозиция на кого или на какво? На назначения от президента служебен кабинет, който е принуден да прави бюджети, макар че не му е работа?  

Понеже все по-натрапчиво мирише на нови избори, предстоящите прения за бюджета ще са показен флирт с електората и

 

всяка партия ще напира да раздава пари

 

- за всички, по много и от сърце. И леви, и десни имат свои забележки към проекта на служебното правителство и не крият, че се готвят да го пренапишат със свои корекции и допълнения. Ако Мая Манолова, Корнелия Нинова и прочее вкупом прокарат своите идеи за пенсии и заплати, добавки и надбавки, помощи и обезщетения, положението ще стане: сбогом, финансова стабилност, добре дошли, дефицити и дългове. В същото време никоя партия няма да носи политическата отговорност за крайния резултат - нали всички са опозиция.

Нещата се влошават допълнително, защото формирането на управляващо мнозинство и на редовно правителство с 4-годишен мандат изглежда почти невъзможна задача не само в този парламент, но и в евентуалния следващ. А очертаващите се поредни предсрочни избори наливат варели с катран в огъня на политическите амбиции и страсти.

Голямото надуване на харчове  ще се състои между първото и второто четене на законопроекта, когато всеки народен представител има право да внесе поправки и добавки. Най-големият сблъсък ще е на терена на пенсиите, защото версията на служебния кабинет за преизчисляване масово не се харесва, а всяка от партиите има различна представа как да стане актуализацията. Ако все пак бъде приет вариантът на МС, разходите на бюджета за останалите месеци на 2021 г. ще нараснат с 353 млн. лева, а за цялата следваща година увеличението ще струва 1.8 млрд. лева.  Какво ще предложат обитателите на Народно събрание и колко би струвало  - предстои да видим. 

 

Темата за пенсиите е ключова,

 

защото всяка промяна в тази област е не само огромен, но и постоянен разход за следващите бюджети, и каквото посеят депутатите днес, ще го жънат управляващите утре, догодина, по-догодина, и така до следващото осъвременяване.

Другата област, в която депутатите ще се надцакват в предстоящите дебати за актуализацията -  противодействие на ковидкризата, е още по-необятно и благодатно поле за демагогия, облечена в грижа за хората. Да, важно е как  да бъдат по-добре защитени и подпомогнати всички групи, жертви на развихрящата се отново епидемия - от лекарите и санитарите на първа линия до затворените предприятия, ресторанти и театри и приземените самолети. Да, всеки заслужава да получи подкрепа. Но за жалост възможностите на бюджета не са безгранични  - за да бъдат раздавани, парите първо трябва да бъдат изкарани. Точно това често напомня в последните дни служебният министър на финансите Асен Василев на всяка своя среща с депутатите. По ирония на обстоятелствата ДПС и ГЕРБ като че ли най-ясно чуват и разбират думите му, другите  му се карат, че е прекалено стиснат.

Успоредно с това депутати от разни страни изразяват съмнения, че приходите, които Асен Василев е записал в проекта за актуализация на бюджета, ще бъдат събрани. Вече няколко пъти министърът уверява, че всичко е точно. Предвидените допълнителни 2 млрд. лева повече от заложените в оригиналния бюджет всъщност вече са събрани. Добрият урожай се дължи на отличната работа на двете приходни агенции - НАП и митниците, на оживлението в икономиката през първото полугодие и на  ръста в цените на горивата, храните и т.н., обясни Асен Василев пред няколко парламентарни комисии.       

Да, но служебният кабинет е сложил и едни

 

имагинерни приходи от Брюксел 

 

(400 млн. лева) по Плана за възстановяване и развитие, който дори още не изпратен за одобрение в ЕК. "Защо си въобразявате, че парите ще дойдат тази година", питат народни представители. Финансовият министър разсея и тези опасения. "Последната чернова вече се съгласува с ЕК, очакваме техните забележки, за да ги отразим, и веднага след това официално ще внесем плана", каза Василев, като подчерта, че одобрението отнема 1-2 месеца и че парите ще дойдат най-късно по Коледа.

Народните избраници не оцениха и революционните намерения на Асен Василев да намери допълнителни пари чрез

 

съкращения на армията чиновници -

 

доколкото е възможно при ограничените му правомощия и мандат. Използвайки това, че на неговите плещи падна да организира подготовката на следващия бюджет, той е наредил в идните седмици всяко министерство, агенция, комисия и т.н. да огледа структурата си, да види има ли ненужни звена, вече демодирани длъжности, хронично незаети щатни бройки и дейности, и да предложи съответни промени за оптимизация на разходите си. Финансовият министър си е поставил за цел за догодина 10% намаление на милиардите за заплати, осигуровки, ток, вода, телефони, сгради и т.н. общо за целия публичен сектор, но най-вече в администрацията. Позицията му е ясна отпреди да стане министър -  нали се стремим към електронно управление, крайно време е навсякъде, където е възможно, да пратим в миналото опашките и гишетата. 

В бюджетната комисия в НС видимо се смутиха от реформаторския патос на Асен Василев и никой не го поздрави за смелостта, вкл. и от "Има такъв народ", партията, родена от справедлив гняв срещу всякакви бюджетни разхищения и търтеи на държавна издръжка.

Ясно е, че в следващите дни предстои епична битка в Народното събрание за пренареждане и раздуване на бюджетните разходи. Дано актуализацията на бюджет 2021 не се изроди в яростна предизборна кампания, в която основно оръжие е раздаването на милиарди, иззети от данъкоплатците, или които ще трябва да се осигуряват със заеми, товарещи държавния дълг. 

 

---------------------------------

Задачи с неизвестни

В проекта за актуализация не са включени разходи за посрещане на най-новата криза, която ни сполита - мигрантската вълна след събитията в Афганистан. Докладите и разчетите на МВР и МО за необходимите средства ще бъдат предоставени директно в Народното събрание, а депутатите ще решат колко пари да добавят в графата "бюджетни разноски", обясни служебният финансов министър. Той призна, че финансовите батаци в пътното строителство ще останат за разчистване за идната година. Сега служебният кабинет е предвидил само 100 млн. лева допълнително за ремонти, след като се разбра, че АПИ с налични само 380 млн. лева в касата си е възложила работи за 1.5 млрд. лева. 

 

Какви са допълнителните разходи, които служебният кабинет предлага в актуализацията на бюджет 2021:

353 млн. лв. зa aĸтyaлизaция нa пeнcиитe
86 млн. лв. зa пoдĸpeпa зa oтoплeниe (нaд зaлoжeнoтo в бюджeтa)
72 млн. лв. нaдбaвĸa пo Зaĸoнa зa личнaтa пoмoщ
35 млн. лв. нaдбaвĸи зa пeнcиoнepитe дo линиятa нa бeднocт
30 млн. лв. зa poдитeлитe нa дeцa дo 14 год.
400 млн. лв. зa мepĸи в пoдĸpeпa нa бизнeca – ocнoвнo зa 60/40 и сродните й схеми
30 млн. лв. зa подпомагане на авиокомпании 

121 млн. лв. здpaвнoocигypитeлни плaщaния 
114 млн. лв.  дoпълнитeлнитe възнaгpaждeния нa мeдицитe нa пъpвa линия
47 млн. лв. зa плащане на ваксини по подписан от предното правителство договор 

35 млн. лв. зa лeĸapcтвa зa СОVІD-19;
19 млн. лв. зa мeдицитe зa пocтaвянeтo нa вaĸcини
133 млн. лв. зa избopи 2 в 1  или 183 млн. лева, ако изборите за президент и за народни представители са на различни дати 
103 млн. лв. внocĸa в бюджета на ЕС зapaди Вrехіt
100 млн. лв. зa пътни ремонти и поддръжка нa пътищaтa пpeз зимaтa;
90 млн. лв. за възcтaнoвявaнe нa peзepвa нa MBP и за пpaвocъднoтo миниcтepcтвo;
16 млн. лв. зa плащания по зaгyбeни дeлa зa KEBP.

 

Още по темата