Медия без
политическа реклама

Кака и батко отмарят в средата на пожара

Златни времена за Борисов - гражданите спят, медиите са умрели, опозицията е под юргана

15 Февр. 2020
Корнелия Нинова хвана самолета за Брюксел, за да поговори с европейските съпартийци за въглища, образование и здравеопазване...
БГНЕС
Корнелия Нинова хвана самолета за Брюксел, за да поговори с европейските съпартийци за въглища, образование и здравеопазване...

Тези дни в центъра на София около 500 души протестират. Не всеки ден, понякога протестират. Блокират Орлов мост, разхождат се към Ларгото - обикновен протест. Протест срещу безводието, срещу мръсния въздух, срещу използването на прокуратурата като бухалка и т.н. Познати неща. Ако питате сто професора по протести кои са тези хора, които сега веят знамена - трудно ще получите един отговор. Някакви партии ги организират. Някой ден тези протестиращи сигурно ще влязат и в НС, но засега това не е интересно. По-интересно е кои хора не са на протестите.

 

На протестите я няма опозицията

 

В последния месец лидерката на БСП Корнелия Нинова се държи като доктора в "Има ли пилот в самолета" - когато работата отива тотално на зле, когато случайните пилоти се мъчат да направят нещо, Лесли Нилсен влиза в пилотската кабина и казва бързо: "Пожелавам ви късмет, всички разчитаме на вас", след което още по-бързо се измъква от проблемното място. Корнелия даже не побърза да влезе в кабинета и да даде кураж на пилотите. Когато главният прокурор попита Конституционния съд как се разследва президент и когато прокуратурата нагло показа как е подслушвала Румен Радев, Корнелия не бе в кабината на самолета. Появи се после за малко, от парламентарната трибуна, когато бързо каза, че "Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи"... и тихо се измъкна. 

Същото направи и на 4 февруари, когато президентът свали доверието си от правителството, каквото и да означава това. Корнелия се появи на сцената и каза, че споделя мотивите му. След което отбеляза, че ако на някой му се протестира, може свободно да излезе и да си протестира. "Не предвиждам бунове", рече Нинова и се изниза по белгийски за Брюксел, което, от една страна, е похвално, щото там е територия на Станишев. Там, в Брюксел, вместо да си говори с европейските си съпартийци за погазване на конституцията по отношение на президента, за изземване на бизнеси и т.н. - все неща, които се дебатират в София, Нинова се видя с председателя на парламентарната група на социалистите и демократите испанката Ираче Гарсия, с която си говориха за... образование и здравеопазване. А, да - Нинова даде идея на Гарсия - председателите на ПГ на всички леви партии да си направят някакъв формат за срещи.

Нинова се видя и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Да не си мислите, че Нинова е казала на Кьовеши как Иван Гешев огъва законите в България? Не, Нинова обяви, че е поканила Кьовеши в София през март (всъщност я покани да се срещне със соцопозицията в рамките на планирана визита) и на тази среща да си говорят за... липсващата процедура по излъчване на делегирани прокурори в бъдещата европрокуратура. 

Вместо да информира Брюксел поне за атаката срещу президента, Нинова критикува от Белгия правителството, че 

 

не се е присъединило към платформата “Въглищни региони в преход”,

 

т.е., че не е поискало отсрочка за закриването на въглищните централи - проблем, за който "Сега" писа през декември, когато му беше времето. Тогава БСП спеше по този въпрос. От Брюксел Нинова поиска още продължаване на кохезионните политики и разкритикува новите зелени политики, които "ще се отразят тежко на България" - т.е. в Брюксел Нинова се държа като Борисов.

Накратко, Нинова кара по дневен ред, който е тотално out of space, и това няма как да е случайно. Като се сетим как Нинова целенасочено проспа избора на Иван Гешев за главен прокурор, сигурно лесно може да си обясним защо сега, когато той не слиза от новините, тя игнорира темата. Освен това Нинова загуби тотално възможността да участва и в темата за водата в Перник, когато кметът на общината Станислав Владимиров й каза да не политиканства, тъй като Перник има нужда от вода, а не от празни приказки. 

Така се получи, че вместо "Позитано" през последните дни много по-опозиционно се държа Районният съвет на БСП "Искър" в столицата, който поиска оставката на главния прокурор. Това е нормално - шеф на РС е опозиционерът на лидерката Корнелия Нинова Борис Цветков. Като стана дума за вътрешнопартийна опозиция, та се сетих - Нинова днес е заета с нещо много по-важно от демокрацията -
 

предстоят й преки избори за лидер на партията, идва конгрес


Защо Нинова я няма на протестите е ясно. Много по-загадъчно е защо липсва днес дясната опозиция, която изгради цялото си политическо битие върху реформа на съдебната власт и по-специално - мястото на прокуратурата. Тази опозиция протестира истински по времето на Цацаров и даде своята оценка за Гешев още преди избора му. Сега я няма по улиците, няма дори характерната й активност в социалните мрежи. Тишина. Подобно на Нинова Христо Иванов проспа първата част от мелето, а след това се включи само за да даде кураж на Румен Радев: "Това, което сега Румен Радев трябва да направи, е с цялата си решителност да продължи това, заради което го бият и заради което всички виждат, че го шамаросват публично - инициативата си за обсъждане на сериозни изменения в конституцията". Нещо от типа - оправяй се сам. За Христо Иванов светкавична разправа с Васил Божков очевидно не е пример за използването на прокуратурата като юмрук срещу опонентите. За Христо Иванов единственото важно в случая е този бизнес да не отиде през концесия в Делян Пеевски. 

Ако все пак се попитате

 

защо "Демократична България" не е на улицата,

 

за да защити действащия президент, срещу когото се използват СРС-та, и за да поиска спирането на варварската практика за изземване на бизнеси с помощта на държавата, ще получите следния отговор: "Водим публичен разговор, заявявайки позиции. Всеки, готов да застане на нашите позиции по отношение например на действията на Гешев по един достатъчно ясен начин, е добре дошъл за наш партньор, но този разговор е публичен. Ние преди всичко говорим с гражданите".

Т.е. десните за пореден път показват, че не защитават принципни позиции, които не са ескалирани от тях. Десницата няма нищо общо с Радев, нищо общо с Божков, така че и сто тояги да им ударят, все тая. Ревем само, ако бият нашите. Левите пък за пореден път показват, че са се овъртели в такива междуличностни отношения, че нямат сила да се занимават с нищо градивно. Цялото усещане за безнадежност идва от това -  гражданско общество - няма, медии - няма , опозиция - няма. Всички лоши неща на света са ставали така - народът е приспан, опозицията е нахранена, медиите са убити. 

500 души протестират понякога на улиците на София. Искат оставка не само на Гешев, искат оставка на правителството. Българската опозиция не протестира - тя проспа разбиването на гражданското общество, проспа задушаването на медиите и сега кротко гледа собствената си агония. Златни времена за Бойко Методиев Борисов. 

Последвайте ни и в google news бутон