Медия без
политическа реклама

ИТН ще гази политиката, както глиган гази люцерна

Партията на Слави Трифонов ще е хем в управлението, хем с един крак навън, защото се страхува да не бъде претопена във вълната на промяната

15 Яну. 2022
Факт е, че Слави Трифонов направи всичко възможно това мнозинство да съществува. Сега ИТН просто си търсят лицето.
стопкадър 7/8 тв
Факт е, че Слави Трифонов направи всичко възможно това мнозинство да съществува. Сега ИТН просто си търсят лицето.

Подозирахме, че Кирил не е Наполеон, и прогнозирахме, че никой няма да чака новия ни премиер да се ориентира в реалната политика 100 дни, но факт - изненадаха ни - най-тежките критики срещу новото правителство идват изключително бързо, и то от коалиционните партньори от "Има такъв народ" - една славна партия през април, която падна под морското равнище през ноември.

Депутат от управляващото мнозинство обеща, че ще се опита да влезе в парламента без зелен сертификат за COVID-19. Не е ясно дали охраната на НС ще се опита да спре проф. Андрей Чорбанов от ИТН, дали той ще се сбори с гардовете, но може да се получи получи як медиен цирк, който ще бъде отразен подобаващо. За хората на запад от Будапеща сигурно е трудно да разберат как така депутат от управляващите, още повече - притежател на сертификат за преболедувал и разработчик на ваксина, се бори срещу решение на мнозинството и ваксинацията срещу ковид, но тук абсолютно никакви такива подробности не ни се струват важни. 

Тук се получи така, защото ИТН и партньорите не намериха допирателна по въпросите за сертификатите, ваксините и въобще - за цялата ковид криза. Тъй като по време на преговорите този проблем бе заметен под килима, той остана да виси със страшна сила и явно така ще си остане, докато върлува ковид. Днес ИТН е по-близо до ваксинираните антиваксъри от “Възраждане”, отколкото до т.нар. партньори от мнозинството. Мнозинството е проформа, антиваксърската коалиция си е съвсем реална. Като имаме предвид, че "Дума" на БСП нарича пандемията "ПЛАНдемия", която е "умишлено създадена с геноцидна цел", скоро може да говорим за съвсем различни коалиции.

 

Но да беше само сертификатската драма...

 

Малко по-рано Слави Т. Трифонов написа два поста във Фейсбук - с втория редактираше първия, - в които даде някои ценни напътствия на правителството по македонския въпрос, т.е. за българското вето на евробъдещето на Северна Македония. Слави написа, че “след като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка”. И да влезем моментално в Шенген. Накратко - да вземем да изтъргуваме правилно позицията си. После Слави взе, че се редактира, като добави, че македонците абсолютно задължително трябва да признаят българските си корени. Още по-накратко - Слави даде чудесен старт на българо-северномакедонските преговори, които ще започнат на 18 януари в Скопие. Просто прекрасно. Удивителна позиция по ключов въпрос, който също не бе детайлно разискван по време на коалиционните преговори. И той просто бе заметен под килима. 

Може да смятате, че разминаване по два въпроса е случайност.

 

Разминаване по три въпроса вече си е проблем

 

по всички правила на разминаването. 

Накрая Слави Т. Трифонов не пропусна да повдигне и въпроса за партийната субсидия. Най-странно тя се разпределя в "Продължаваме промяната" - там никому неизвестната партия движение “Социалдемократи”, макар да няма депутати, ще прибере 637 хил. лв. за месец и половина, повече и от ГЕРБ дори. Така решили в “Продължаваме промяната“ - 5% за тоя, 5% за оня и 90% за анонимните социалдемократи, които са толкова малки, че не могат да изхарчат толкова много пари, и затова ще ги дават на Кирил и Асен. 

Слави не пропусна да напомни принципната си позиция - че неговата партия взема 1% субсидия и такава трябва да вземат всички парламентарни партии. Финансовият министър Асен Василев вече каза, че не е склонен да приеме подобна идея, но е готов да преговаря. Важното в случая обаче е, че Слави подчерта още една падина между него и партньорите му - тази за субсидията - народната пара, която “приятелите” щедро прибират.

Разбира се, различията между ИТН и останалите партии не свършват дотук. Например Слави бе принуден да нареди изтегляне на хората от бившата ДС в МВнР, които министър Теодора Генчовска неблагоразумно бе разхвърляла из ведомството. Изтегли ги след натиск на партньорите, не на медиите, разбира се.

Трудно е да се разбере защо една партия, която безусловно се включи в управляващата коалиция, решава в рамките на един месец да нападне “своето” правителство поне по три ключови политики. Проблемът, разбира се, не е в това, че партия като ИТН има собствена позиция - проблемът е в това, че коалиционните партньори проведоха една дълга съгласувателна процедура, която роди детайлно коалиционно споразумение, и ИТН не бе партията, която държеше да вкара в документа своите позиции. Напротив - ИТН бе партията, която имаше най-малко изисквания към преговорите. Трифонов искаше "правителството да се реализира, парламентът да работи и хората да се успокоят". Сега се получава така, че правителство има, но

 

цялата пара на парламента отиде в свирката на сертификатите,

 

а хората видимо не са се успокоили. 

Някои по-културни антрополози заподозряха, че ИТН май се кани да провали за трети път парламентарното мнозинство. Това едва ли е така - Слави Трифонов наистина направи всичко възможно това мнозинство да съществува и колкото и да не им се иска на някои, Слави ще продължи да подкрепя кабинета в решаващите моменти. А през останалото време ИТН ще продължи да заема неортодоксални, понякога напълно странни позиции. Защо? Защото ИТН преживя библейски провал на последните парламентарни избори и е заплашена от пълно заличаване от политическата карта. Много хора в ИТН явно не са разбрали това, но пък са напълно наясно, че оцеляването им минава през търсене на свое оригинално лице. И те го търсят в позициите, които заемат. И очевидно не са го намерили още. Хората на Слави имаха оригинално лице - около референдума през 2016-а. После, докато чакаха да узреят за партийно строителство, го загубиха. Направиха грешки през пролетта и лятото на миналата година и сега се чудят как да не бъдат претопени от вълната на "промяната". Ако не се бяха включили в нея - изчезваха. Включиха се, но пък могат да бъдат претопени. Затова ще играят така - хем са вътре, хем са с един крак навън. Ако перифразираме онзи, който ще прави шоу пред парламента в последната седмица на януари - ИТН ще газят политиката, както глиган гази люцерна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ИТН, политика, глиган