Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН ще гази политиката, както глиган гази люцерна

Партията на Слави Трифонов ще е хем в управлението, хем с един крак навън, защото се страхува да не бъде претопена във вълната на промяната

15 Яну. 2022ПЕТЬО ЦЕКОВ
стопкадър 7/8 тв
Факт е, че Слави Трифонов направи всичко възможно това мнозинство да съществува. Сега ИТН просто си търсят лицето.

Подозирахме, че Кирил не е Наполеон, и прогнозирахме, че никой няма да чака новия ни премиер да се ориентира в реалната политика 100 дни, но факт - изненадаха ни - най-тежките критики срещу новото правителство идват изключително бързо, и то от коалиционните партньори от "Има такъв народ" - една славна партия през април, която падна под морското равнище през ноември.

Депутат от управляващото мнозинство обеща, че ще се опита да влезе в парламента без зелен сертификат за COVID-19. Не е ясно дали охраната на НС ще се опита да спре проф. Андрей Чорбанов от ИТН, дали той ще се сбори с гардовете, но може да се получи получи як медиен цирк, който ще бъде отразен подобаващо. За хората на запад от Будапеща сигурно е трудно да разберат как така депутат от управляващите, още повече - притежател на сертификат за преболедувал и разработчик на ваксина, се бори срещу решение на мнозинството и ваксинацията срещу ковид, но тук абсолютно никакви такива подробности не ни се струват важни. 

Тук се получи така, защото ИТН и партньорите не намериха допирателна по въпросите за сертификатите, ваксините и въобще - за цялата ковид криза. Тъй като по време на преговорите този проблем бе заметен под килима, той остана да виси със страшна сила и явно така ще си остане, докато върлува ковид. Днес ИТН е по-близо до ваксинираните антиваксъри от “Възраждане”, отколкото до т.нар. партньори от мнозинството. Мнозинството е проформа, антиваксърската коалиция си е съвсем реална. Като имаме предвид, че "Дума" на БСП нарича пандемията "ПЛАНдемия", която е "умишлено създадена с геноцидна цел", скоро може да говорим за съвсем различни коалиции.

 

Но да беше само сертификатската драма...

 

Малко по-рано Слави Т. Трифонов написа два поста във Фейсбук - с втория редактираше първия, - в които даде някои ценни напътствия на правителството по македонския въпрос, т.е. за българското вето на евробъдещето на Северна Македония. Слави написа, че “след като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка”. И да влезем моментално в Шенген. Накратко - да вземем да изтъргуваме правилно позицията си. После Слави взе, че се редактира, като добави, че македонците абсолютно задължително трябва да признаят българските си корени. Още по-накратко - Слави даде чудесен старт на българо-северномакедонските преговори, които ще започнат на 18 януари в Скопие. Просто прекрасно. Удивителна позиция по ключов въпрос, който също не бе детайлно разискван по време на коалиционните преговори. И той просто бе заметен под килима. 

Може да смятате, че разминаване по два въпроса е случайност.

 

Разминаване по три въпроса вече си е проблем

 

по всички правила на разминаването. 

Накрая Слави Т. Трифонов не пропусна да повдигне и въпроса за партийната субсидия. Най-странно тя се разпределя в "Продължаваме промяната" - там никому неизвестната партия движение “Социалдемократи”, макар да няма депутати, ще прибере 637 хил. лв. за месец и половина, повече и от ГЕРБ дори. Така решили в “Продължаваме промяната“ - 5% за тоя, 5% за оня и 90% за анонимните социалдемократи, които са толкова малки, че не могат да изхарчат толкова много пари, и затова ще ги дават на Кирил и Асен. 

Слави не пропусна да напомни принципната си позиция - че неговата партия взема 1% субсидия и такава трябва да вземат всички парламентарни партии. Финансовият министър Асен Василев вече каза, че не е склонен да приеме подобна идея, но е готов да преговаря. Важното в случая обаче е, че Слави подчерта още една падина между него и партньорите му - тази за субсидията - народната пара, която “приятелите” щедро прибират.

Разбира се, различията между ИТН и останалите партии не свършват дотук. Например Слави бе принуден да нареди изтегляне на хората от бившата ДС в МВнР, които министър Теодора Генчовска неблагоразумно бе разхвърляла из ведомството. Изтегли ги след натиск на партньорите, не на медиите, разбира се.

Трудно е да се разбере защо една партия, която безусловно се включи в управляващата коалиция, решава в рамките на един месец да нападне “своето” правителство поне по три ключови политики. Проблемът, разбира се, не е в това, че партия като ИТН има собствена позиция - проблемът е в това, че коалиционните партньори проведоха една дълга съгласувателна процедура, която роди детайлно коалиционно споразумение, и ИТН не бе партията, която държеше да вкара в документа своите позиции. Напротив - ИТН бе партията, която имаше най-малко изисквания към преговорите. Трифонов искаше "правителството да се реализира, парламентът да работи и хората да се успокоят". Сега се получава така, че правителство има, но

 

цялата пара на парламента отиде в свирката на сертификатите,

 

а хората видимо не са се успокоили. 

Някои по-културни антрополози заподозряха, че ИТН май се кани да провали за трети път парламентарното мнозинство. Това едва ли е така - Слави Трифонов наистина направи всичко възможно това мнозинство да съществува и колкото и да не им се иска на някои, Слави ще продължи да подкрепя кабинета в решаващите моменти. А през останалото време ИТН ще продължи да заема неортодоксални, понякога напълно странни позиции. Защо? Защото ИТН преживя библейски провал на последните парламентарни избори и е заплашена от пълно заличаване от политическата карта. Много хора в ИТН явно не са разбрали това, но пък са напълно наясно, че оцеляването им минава през търсене на свое оригинално лице. И те го търсят в позициите, които заемат. И очевидно не са го намерили още. Хората на Слави имаха оригинално лице - около референдума през 2016-а. После, докато чакаха да узреят за партийно строителство, го загубиха. Направиха грешки през пролетта и лятото на миналата година и сега се чудят как да не бъдат претопени от вълната на "промяната". Ако не се бяха включили в нея - изчезваха. Включиха се, но пък могат да бъдат претопени. Затова ще играят така - хем са вътре, хем са с един крак навън. Ако перифразираме онзи, който ще прави шоу пред парламента в последната седмица на януари - ИТН ще газят политиката, както глиган гази люцерна.

 

Ключови думи:

ИТН, политика, глиган

Още по темата