facebook
twitter

Наблюдател

Имплозията, която застигна ГЕРБ и Борисов

Тя разчисти терена и всичко се вижда като на длан. Ако допускаш такъв размер корупция, си некадърник, а ако я закриляш – си престъпник
Арман Бабикян

Когато няма възможности за експлозия, се случва имплозия. Това се случи у нас след разкриването на 6-7 подозрително евтини имота на хора около Борисов. Опростеното обяснение за имплозия гласи, че това е взрив, насочен навътре. Получава се компресия на веществото, обхванато от концентрична взривна вълна. В освободения обем зад вълната се създава вакум. Традиционната спекулация е, че това не бивало да се случва, защото не се знаело кой ще запълни вакуума. Но ето че имплозията се случи и всички сме пред изпитание - дали да се чешем по врата и да избираме по-малкото зло, или този път да произведем нещо добро.

Защо се стигна до имплозията?

 

Свобода на словото

 

Борисов в тандем с неофициалния си коалиционен партньор  Д.П. се погрижи да запуши повечето медийни отдушници на свободното слово. Част от тях подгони, други изкупи, за да го хвалят, а трети - направо затвори. Прокурорите му хукнаха по дирите на враговете, а с останалите се заеха данъчните и кафявите медии. На "партньора" му е все тая, защото той не се старае да се харесва на хората, нито да управлява от тяхно име. Но с Борисов не е така! Автоматично "свободата на словото" се премести на бегом във Фейсбук и останалите социални мрежи, както и на скромни медийни острови. Тяхната популярност скочи рязко, защото публиката се насочи натам и под капака на властта започна да се трупа гняв и потисната енергия.

 

Политически алтернативи

 

На политическия стадион се случи почти същото. АБВ, СДС, Яне Яневци, Кунева, ВМРО, "Атака", ДСБ, земеделци и кой ли не, се оказаха сред "изкупените" партийни субекти. Прелъстени и изоставени, но и в двата случая - затруднени да се представят като алтернатива. За останалите партии се погрижиха да бъдат съсипани. Тези, които се чувстваха опозиция, се чудеха къде да избягат. Не намираха лесно пътя, но политическият им гняв се трупаше, без да получи излаз. 

 

Свободна пазарна икономика

 

На пазара ситуацията бе идентична. Приближеният бизнес се превърна в "собствен" бизнес. Парцелите и порциите се раздаваха предвидимо, като концесии на плажна ивица. Така бе с шосетата, ремонтите, санирането, петрола, европроектите, строителството, земеделието... Чуждите инвеститори тръгнаха към Румъния или просто закриха дивизиите си у нас. На тяхно място застанаха местни олигарси и собственици, които под строй гонеха служителите си да гласуват за ГЕРБ или им забраняваха да се кандидатират срещу ГЕРБ. Пазарната икономика се превърна постепенно в държавно регулиран частен сектор. Има изключения, естествено - тези, които работят за външни пазари или са в ИТ сектора. Така икономиката взе да „стиска зъби“, а парите чакат своя ден за "пазарна разплата". 

 

Независима съдебна система

 

Правосъдието се превърна в комедийна сцена и висококачествените юристи в страната се чудят как да пребивават безопасно в частния сектор, да се ориентират кой чий човек е в съответната инстанция и да се превиват от смях и срам на творенията на Народното събрание. Поруганият им професионален интелект ги превърна във възпитана опозиция, която гледа коректно да обясни на шайката, завладяла властта, че за "тези неща" се лежи. За гражданите е ясно, че за 40 000 те оковават в пранги и те влачат пред цяла България, а за половин милион просто си подаваш оставката. Тази „последователна“ политика логично постави България срещу избора на Кьовеши.

 

Интелигенцията (каквото и да значи това)

 

За БАН и университетите едва ли има нужда да говорим. Там презрението пред натиска и партийните назначения е стар навик от времето на БКП. Отдавна е по-важно колко декара е голям дворът на университета или болницата, за да се завърти имотна сделка, а не дали е оборудвана лабораторията, за да се правят научни изследвания. Творците от оперите, театрите и галериите живеят със същото усещане като учените и презират сами себе си, че са от породата на възпитаните хора.

Гневът се трупаше по цялата ключова инфраструктура на обществото, а  Борисов приемаше всичко за временно явление, което лесно ще отмине с негова звездна поява, две шеги и харизматично смигване, което гласи, че винаги е било така, но той ще „нашляпа“ лошите.  Останалото се оставяше в ръцете на напазарени говорители, изпаднали депутати и нахранени институти. Ето защо се стигна до имплозия.

Тя се случи и не е приключила. Властта се опита да я овладее с описаните дотук механизми, но сбърка. Тези инструменти не работят, когато не си оценил цялата обстановка. Цветанов се забави с отговора и презрително мълча. Това даде шанс 4 дни проблемът да набъбва. После намери „заговор“, който никой не разбра. В стройна редица бяха заподозрени Москва, Вашингтон, десницата, БСП, Панов и зли олигарси (разбирай Василев). Последва бурен смях в народните маси. Георгиев от КПКОНПИ се опита да го дублира и последва същият ефект. Борисов реши да се възползва, докато самият той мълчи, и хвърли „на кладата“ още няколко свои, за да разчисти около себе си. Но сипа бензин в огъня.  С голямо закъснение стартира операцията, условно наречена „в ГЕРБ има и свестни хора, които не крадат“. Така стартираха изказванията на Дончев и Фандъкова, които не успокоиха народа, но предизвикаха много въпросителни във вътрешен план за управляващата партия. Партийните секретари по места се ослушват откъде духа вятърът. Сега стигаме до заключителната фаза, в която натрапчиво целият ресурс на управляващия дует на Б.Б. и Д.П. е ангажиран да доказва, че нещата са много лоши, но само те вземат мерки и режат глави. Целта е да се внуши, че цялата нация е крадлива, всички партии са крадливи и всеки би бил крадлив на тяхно място, но само един е този, който „реже глави“. Показателен е примерът с изказването на Борисов, че само Господ, народът и #ТОЙ могат да накажат Цветанов. За съда и прокуратурата и дума не става.

Имплозията е много разрушителен процес и формалните коалиционни партньори се оттеглиха на крачка в страни и се отдадоха на язвителни коментари. Те разбраха, че също ще бъдат натикани сред лошите и не са склонни месията Борисов да изпълнява главна роля в Страшния съд. Точно по същата причина диктаторът Лукашенко отказва да се слее в една държава с Русия, защото друг ще „реже глави“, вместо него.

Разрушителният ефект на имплозията дава две възможности. Едната е за Борисов, който за пореден път ще се опита да докаже, че сред „лошия човешки материал“ само той е останал суров, но справедлив. Втората възможност е за гражданите на страната, които този път могат да се досетят, че всички тези безчинства и корупция са ставали с благоволението на Борисов и той не е случайно пребиваващ във властта.

Имплозията разчиства терена и всичко се вижда като на длан. Ако допускаш такъв размер корупция, си некадърник, а ако я закриляш – си престъпник. Това е изборът, който има българският народ, но трябва сам да го направи.

 

Ключови думи:

ГЕРБ, Борисов, криза, корупция
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите забързаха максимално отмяната на машинния вот

17.07.2019

Людмил Илиев

70 1
Президентът на ПСЖ бе обвинен в неоторизирано плащане при трансфер

16.07.2019

29
Борисов е причината България да е в периферията на ЕС

11.07.2019

Аделина Марини

11958 33

Коментари

geo_19

Много добър материал. Сравнението с имплозията е в синхрон с илюстрацията на Комарницки за засмукващата черна дупка. Че и учените са заснели черната дупка. 

Sine_metu

Ср., 10/04/2019 - 21:39 (нов)

geo_19

Много добър материал.

 

Шегуваш ли се? Че това не е и половината от истината. И 1/10 не е.

 

Амира

👌 хареса ми тоя път, Бабикян 👍

Neopol

Хубава пиар теза, но напълно изфантазирана. И дори по-невнимателните читатели ще се впечатлет от кръпката с Д.П., което ще ги накара да се замислят. Тези, които могат де.

Имплозия няма и това ще се види още на евроизборите. До тогава ще тече спецоперация на задокеанска разузнавателна служба и местната й агентура, под мотото - "Да свалим правителството. Да спрем "Турски поток"." 

Но ефект ще има. И той ще е в две неща - очистването на Герб от зависими хора, и в това, че след Ердоган и Борисов ще разбере нещото така добре формулирано от Чавес - "САЩ не могат да имат съюзници. Те могат да имат или васали или врагове".

 

RanBosilek
снимка на RanBosilek
Ала-бала-портокала. Утре на изборите за кой ли пореден път куманизките пророци-клоуни пак ще има да се отрайват като пръднали.
Д-р Флекс

Бла бла бла... Като реферат на второкурсник. Напомня ранния Брихтман или късния Нойпол ...

g_ringo

Хубав материал.

 

Гугълът не можа да намери никакъв Брихтман, нито Нойпол.

Д-р Флекс

Е... Гугълът...Брихтман и Нойпол са герой в друг сюжет ☺️

 

len

А къде изчезна Брайтман, ника ли смени или въобще го няма? Нойпол е понемчено на Неопол /Neopol/

Sine_metu

Тука си е Ламби. Зает е. В момента обявява война на САЩ

Джиджи

За материяла и Бабикян – 👏👍👌

 

А тези от вас по–горе, които още не чувстват имплозията, ше я усетят при общото засмукване ... 😄

Justinian2
снимка на Justinian2

Бабикян е писал и доста по-добри текстове. Учудващо мек , иносказателен , с тази "имплозия" ни отпраща в полето на атомната физика , а не в полето на помийната яма ГЕРБ. Буди удивление софио-центричния наивитет да се вмъква герой под името "народ" , който на всичко отгоре негодувал и се присмивал над Борисов и шайката му. Това е дълбока заблуда , която тегне вече десетилетие над останките от БГ интелигенция. Три пъти развенчавана от същия този "народ" , който репродуцира упорито Борисов с избора си ! Ако това не е научило интелигенти като Бабикян , какво могат да очакват от този "народ" , толкова по-тъжно за тях... Политически и социални промени в БГ могат да настъпват САМО под напора на външни събития и фактори , дирижирани от тях. И никога спонтанно. Никога в резултат на просветление и поумняване(??) на този народ. Така е било в цялата история , така ще бъде и сега. Стоим и гледаме от задните редове the Dirty Show®BG.  Липсва ми еможа с пуканките.😎

Влез или се регистрирай за да коментираш

×