Медия без
политическа реклама

Готови сме да управляваме, за да изкореним модела "Пеевски"

Гражданите трябва да се обединят на изборите около програма за ударна модернизация и връщане на демокрацията, казва съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

Снимка: Архив

- Г-н Иванов, започнахте война срещу управлението на Борисов, като поискахте оставката му. Докъде сте готов да стигнете?

- Трябва да стигнем до реална промяна в България. Тази промяна не е просто смяната на един с друг. Това е част от процеса, но реална промяна означава още и да имаме системни решения и политическа ситуация и конфигурация, способна да ги наложи.

Има разлика между това да съществува протестен заряд и някой да го канализира, скандирайки констатациите, които са ясни на всички за мафията и че Гешев е мутра, както и че Борисов трябва да си подаде оставката и т. н., и това да си способен да дефинираш какво трябва да се случи, че да минем напред. Протестирахме срещу Иван Гешев още преди да бъде издигнат за  главен прокурор. Предсказах първи, че той ще бъде номинацията на статуквото. Проведохме много тежка война срещу неговото назначение. Ще припомня, че бяхме и единствената политическа сила, която си спря кампанията за местните избори, за да протестира срещу неговия избор. Тогава никой друг от сегашните опозиционери не дойде при нас.

Сега мнозина са против Гешев. Но ако махнем Гешев и на неговото място дойде някой като него, ако махнем Борисов, а остане Пеевски, и на мястото на Борисов дойде някой също толкова зависим от Пеевски и задкулисието, това ще е недовършена работа. Но не казвам тези сега да стоят, за да не дойдат други. Казвам, че трябва да започнем сериозния разговор с българските избиратели как да минем напред и да гарантираме системния характер на промяната. Ние имаме такива конкретни предложения за системните отговори на структурните проблеми.

- Казвате нова ситуация, нова конфигурация. В каква посока ще е тази конфигурация и с кого?

- Фокусирането само на въпроса с кого е рецепта за претакане на едни и същи формации в различен аранжимент. Тоест старото математическо правило – като промениш реда на събираемите, не се променя резултатът.  За мен основният въпрос започва с как. Например, кои са онези политически сили и фактори, които са готови да застанат зад дълбока и реална реформа на прокуратурата, а не просто зад искането за оставката на Гешев. В момента повечето сме скандализирани – аз, Корнелия Нинова, Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, но някои от тези скандализирани хора освен да употребяват епитети, не смеят да назоват проблема. Не смеят да употребят думата прокуратура. Сега Нинова е пуснала поредното „кърваво писмо“, в което думата прокуратура не съществува. Пеевски не съществува, ДПС и необявената им коалиция с ГЕРБ не съществуват, сараят не съществува.

Има хора, които са скандализирани от случващото се в България, но не смеят да назоват едно име. Има хора, които говорят с имена, но не завършват своите заявки за реални действия.

Президентът Радев казва правилни неща. Обеща да инициира реформа на прокуратурата. Къде е? Президентът каза правилно, че НСО-охраната на Пеевски и Доган трябва да бъде свалена и поиска веднага да бъде събрана комисията, която може да го направи. Не се случи! Всъщност ние трябваше да отидем в Росенец, за да ги принудим под натиск да се откажат от охраната си от НСО.

- След всяко изявление Радев получава „шамар“ от прокуратурата - тя влезе с 30 тежковъоръжени в президентството и показно арестува хора от екипа му.

- Някои от нас ни шляпват от години! Знаем го. Въпросът е какво се случва оттук нататък?! Тази динамика, публичната драма ангажира вниманието. Факт е. Радев е на правилната страна на историята, бидейки критик на прокуратурата. Но, ако не можеш да дефинираш решения и да ги прокараш, включително и да довършиш свои заявки, е проблем. В крайна сметка хората освен да се събираме и да вентилираме абсолютно оправданото си негодувание срещу управлението, трябва тази вентилация да я превърнем в промяна, за да мръднем страната напред. Иначе сме я похабили.

Все повече нормални граждани в момента се обединяват за протестни действия. Ние не бива да вкарваме клинове между тях. Хората правят своята стъпка и излизат навън. Казват – „ние сме навън и искаме всичко това да се прекрати“. Задачата на политическите фактори обаче е да дадат рецептата. Затова разговорът трябва да е около какво решение сме готови да се обединим.

- Кой е този политически фактор и какво е решението?

- Даваме много ясни рецепти и поставяме въпроса кой е готов да се обедини около тях. Ако някой има по-добро решение, нека го предложи.

- Какви са вашите рецепти?

- Структурна реформа на прокуратурата и ВСС, поставяне на главния прокурор под ясна и демократична отчетност, провеждане на лустрация на конституционно ниво, така че в българския обществен живот тази гангрена, която я виждаме в казуса „Росенец“, да бъде премахната. Имам предвид примера с онова старо ченге, което има статут на някакъв “пенсионер с всесъюзно значение” и охрана от НСО като бивш президент, защото е почетен председател на задкулисието. Този статут не е случаен и докато той продължава, това е знак, че задкулисието остава в сила. Проблемът е дълбоката държава и ако искаме да я демонтираме,трябва да проведем лустрацията. Трябва да въведем правото на пряка конституционна жалба и конституцията да започне да се прилага пряко. Всеки български гражданин да може да пита КС за правата си.

Трябва и да отворим избирателния процес, така че на следващите избори да бъде дадена най-накрая възможност за дистанционно гласуване - електронно или поне по пощата. Това ще разшири участието във вота. Защото в противен случай ще продължи тенденцията изборите да се решават от комбинацията между няколко блока контролирани избиратели и много отвратени или направо изключени. Един елемент от преодоляването на тази тенденция е по-масовото   включване в процеса на българските избиратели от чужбина. 

- Казвате, че Гешев е човек на задкулисието, че не му вярвате и пр. Но в същото време за събитията от събота край Росенец и сараите на Доган и за проваления ви разрешен протест там, сезирате прокуратурата. Нали не й вярвате?

- Наше системно усилие е да изобличаваме проблемите на прокуратурата, да ги атакуваме и да даваме решения. В същото време е важно да настояваме институцията да бъде това, което трябва да бъде и да искаме да си върши работата по конкретни казуси. Моментът, в който се откажем да очакваме институциите да си вършат работата, е крайната точка, в която българската държавност умира. Ще продължим да сезираме прокуратурата за престъпления, независимо от критиките ни към нея или Гешев. 

- В тази връзка за 16 юли се готви голям протестен митинг в София.

- Подкрепяме го изначално. На всяко свое събитие призовавам за него. 

- Да речем, че Борисов хвърли оставка отново и не изкара мандата си. Как си представяте ситуацията след това?

- Много просто – искаме избори. Явяваме се на избори с програма, която има два големи компонента. Единият как да съживим българската демокрация, за което вече говорих по-горе. Вторият голям елемент е ударната модернизация. Ако искаме да се справим с икономическата криза, която се задава, е нужно да има точно такава модернизация. Не да харчим пари, а да ги инвестираме ударно в модернизиране на всички нива. Електронно управление, да отворим образованието, пазара на труда, бизнес моделите си към един много динамичен процес на иновации и пр.

Светът няма да се оправи и да излезе от кризата, която настъпва все повече, в рамките на предишния икономически модел. Ще започне да се налага структурно различен икономически модел на развитие. България трябва да съумее на изборите да се обедини около програма за ударна модернизация и да формира управление, което има експертите, волята и свободата да го направи, а не просто да говори за всичко това и след това да пренасочи парите към Пеевски и компания. Иначе ще загубим от този глобален икономически и геополитически преход, който започна. По много по-тежък начин, от този, по който загубихме от неуспешния преход по време на 90-те.   

На тези два съществени въпроса ще предложим решение, независимо кога ще са изборите. Ние искаме властта. Готови сме да разсъждаваме върху всякакви коалиции – управленски и тематични, с хора, които могат да отговорят не кой с кого да се съеши и сглоби, а около какво.

- Казвате, че искате властта и че сте готови за управлявате. Но как да ви повярват хората и как ще отговорите на критиците ви, които припомнят, че бяхте правосъден министър в предишен кабинет на Борисов?

- Факт. Но има и други факти -  аз поставих ребром въпроса за прокуратурата и за нейната реформа. Може би най-големият ми символичен медал от тогава е репликата на Георги Марков, че съм бил министърът, който е искал да вкара премиера си в затвора. Защото исках разследване по скандала „Двете каки“ или "Яневагейт". Подадох си оставката, а не ме изхвърлиха като мокро коте. Мисля, че е видно, че съм готов на конфронтация с Доган и Пеевски или с Иван Гешев.  Та не знам дали е толкова трудно да ми се повярва.

- През цялото време говорите за симбиозата между Доган, Пеевски, Борисов, Гешев и за задкулисието, което ни владее. Може ли да се разбие този омагьосан кръг?

- Затова отидохме в Росенец и дойдоха 10 000 души там. Все пак донякъде тези хора са ни повярвали, за да дойдат там, и то от цялата страна. Защото там е едно от физическите олицетворения на този модел. Затова и питаме за ревизионните актове за "Лукойл" и пр.

Искаме да ударим този модел в сърцето, което е задкулисието. Което означава говорене с имена, много ясна и постоянна диагноза кой не си върши работата и рецепти за системни решения.

В момента не виждам разговор за политическите решения. Ние искаме да го започнем. В името на тези решения сме готови да подадем ръка. Ще търсим конституционни мнозинства в следващ парламент, за да прокараме своите решения. Но с политици, които са готови поне да произнесат ясно срещу какво са.

- Борисов плаши постоянно, че ако той не управлява, държавата ще се „счупи“. Така ли е?

- Държавата може да се счупи много повече от това, няма защо да се лъжем. Но един от начините държавата ни да се счупи наистина е Борисов да продължава да я държи в състояние на  стара войнишка партенка, която вече е приела формата на крака му и никой друг не може да я обуе. Всяко управление, което ще дойде след Борисов, ще се сблъска с трудността как да се задвижи държавната машина да работи без него и да почне да се връща към някакви нормални рамки. Това ще бъде много трудно след 11 г. управление съгласно доктрината „Борисов“, която чухме изложена в един от последните записи: опростачване на всичко, превръщане на лъжата и манипулацията в закон, отрицание на разделението властите, изпразване на институциите от смисъл.

Слизането на Борисов от политическата сцена ще доведе до труден период на връщане на държавата в състояние на самостоятелни институции, които са изпълнени от хора с компетентност и свобода от зависимости. И колкото повече отлагаме този процес, толкова по-трудно ще е.