Медия без
политическа реклама

Година след Гешев, или по следите на изгубеното време

Казусите, които биха помогнали на прокуратурата да се самоизчисти, стоят нерешени

Гешев влезе в политиката и се обяви за върла опозиция на политиците, на които до онзи ден се кланяше.
Булфото
Гешев влезе в политиката и се обяви за върла опозиция на политиците, на които до онзи ден се кланяше.

Една година без Иван Гешев на върха на прокуратурата, 4 години без Сотир Цацаров (той още е върховен прокурор), 18 години без Никола Филчев. На практика нищо не се е променило в прокуратурата. Тя все така остава силно зависима от политическата конюнктура, все така предизборно прекратява дела срещу политици (основно Бойко Борисов), а други държи на трупчета. Самият главен прокурор в момента е на трупчета.

На 12 юни миналата година Иван Гешев беше свален от поста главен прокурор. Това сложи точка на бурните събития по върховете на държавното обвинение в онзи период. А няколко дни по-късно Борислав Сарафов, дотогавашен заместник на Гешев и директор на националното следствие, беше сложен за временен главен прокурор, след като се превърна в най-яростния критик и разобличител на дотогавашния си шеф. Една година от този временен мандат вече се изтърколи. И по нищо не личи, че и в следващата година това ново статукво ще бъде променено.

50-ият парламент няма да има дълъг живот, а мнозинство да бъде продължена реформата, която сглобката започна, няма. Изобщо не е ясно какво ще се случи със Закона за съдебната власт, който трябва да уреди новите положения в системата, заложени с промените в Конституцията. Всъщност, неясно е бъдещето на самите промени в основния закон, по които се чака произнасянето на Конституционния съд.

Годината, в която Гешев не е на върха на държавното обвинение, се оказа

 

недостатъчно време, за да бъде разкрито кой стои зад взрива

 

край колата му на 1 май м.г. Не е известно да има резултат и от разследването, започнато покрай бурята по върховете на прокуратурата, тръгнало по сигнал на Сарафов срещу Гешев в три точки - че е ползвал като личен имот Регентската вила в Боровец, че е записвал незаконно разговори и че е извършил нарушения по делото "Барселонагейт". Сарафов говореше и че Гешев е имал частна структура за следене и записване, ръководена от Стефчо Банков. Не е известно обаче да има разследване за това или да е потърсена някаква отговорност от някого по темата.

Ако Гешев беше наистина разобличен, сигурно щеше да се стигне и до тези, които са му дърпали конците. Лъжа ли ще е тогава, ако кажем, че същите хора продължават да дърпат конците в прокуратурата, а и в съдебната власт като цяло... 

Междувременно Гешев влезе в политиката и се обяви за върла опозиция на политиците, на които до онзи ден се кланяше. Които го инсталираха на най-високия пост в държавното обвинение и които след това с лекота го посякоха, когато това обслужваше интересите им. Все пак неговият "Граждански блок" взе 3003 гласа на националните избори и 2310 на европейските. А Гешев събра в каскета си 565 преференции за евродепутат.

Опита се да се впише като адвокат и вероятно щеше да му се получи, ако не се беше разшумяло около това. Заведе дело срещу прокуратурата, за да си получи 250 000 лв. - 20 заплати, които магистратите вземат при напускане или пенсиониране (но не и при уволнение). Бившият главен прокурор съди за клевета и Никола Минчев (ПП), Атанас Славов (ДБ), както и адвокат Емануил Йорданов. Все заради техни изказвания, свързани с убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Освен това като новоизпечен политик Гешев се разби да дава интервюта. Отиде при много от журналистите, пред чийто микрофон като главен прокурор не би имал смелост да седне. В едно от тези интервюта говори за прикрити преписки срещу Бойко Борисов, за

 

"Манхатънгейт", което било нещо като "Барселонагейт".

 

От прокуратурата вече близо месец не са отговорили на въпросите на "Сега" има ли нещо вярно в тези твърдения. А съвсем логично идва и въпросът какво направи Гешев, докато беше начело на държавното обвинение. Да, в края на пътя си като главен прокурор, изведнъж събра смелост да иска имунитета на Борисов, но след като години наред казусът "Барселонагейт" стоя на трупчета. Толкова дълго, че дори и да е имало някакви доказателства за злоупотреби, те са заметени. Както, впрочем, се случи с всяко дело, свързано с Борисов - записи, кюлчета, пачки.

Точката по "Барселонагейт", както и тази по разклонението "Истанбулгейт" беше сложена формално след залеза на Гешев.

Вече няма пресконференции с елементи на Боливуд. Няма кой една оставка да скъса театрално пред камерите. И.ф. главният прокурор се появява рядко публично. Но пък участва в конференции заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която не пуска язвителни забележки в Туитър по негов адрес, както правеше за Гешев (например, че се е видяла с него само от учтивост). Сарафов също така беше в САЩ по покана на правосъдното им министерство и получи от шефа на ФБР грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност. Американският посланик Кенет Мертен пък застана до Сарафов на пресконференция в Съдебната палата в София, за да обяви, че САЩ са готови да дадат 5 млн. долара за информация, която би ги отвела до криптокралицата Ружа Игнатова. Очевидно Сарафов може да се похвали с подкрепа от САЩ. Което сигурно би било от значение, когато някога стартира процедура за избор на титулярен главен прокурор, в която той сигурно ще влезе.

В годината без Гешев остават неразкрити убийствата на Алексей Петров (скоро ще станат 12 месеца и от него), както и на Мартин Божанов - Нотариуса.

 

Сагата "Осемте джуджета" не се разплита.

 

Да, бившият следовател и настоящ издирван адвокат Петьо Петров - Пепи Еврото получи задочен обвинителен акт за документна измама. Но изобщо не е ясно какво се случва с разследването на паяжината от зависимости, оплели самата прокуратура. Изглежда сега се чака просто обществото съвсем да забрави за тези скандали, за да им се сложи точка. Един прокурор беше наказан с намаляване на заплатата. Голяма работа. Същото може да се каже и за разследването на влиянието на групата на "Нотариуса". 

Чакаме и Даниела Талева, специалният прокурор, който разследва главния, да се произнесе по няколкото висящи преписки, свързани със Сарафов. Една от тях е точно от сюжета "Осемте джуджета".

"Изясняването на този казус е ключов залог за по-нататъшното нормално функциониране на прокуратурата. Ще направя всичко възможно обстоятелствата да бъдат изложени и случаят да бъде приключен, включително ако трябва да се вземе решение за активизиране на наказателна отговорност на отговорните лица", каза преди година пред Висшия съдебен съвет Сарафов. Казусът все така изглежда неизяснен. Дори напротив - става все по-неясен. И това

 

не работи за реформа в прокуратурата.

 

Сарафов няколко пъти нареди пълна проверка на дейността на прокурори, които влязоха в полезрението на обществото със странните си действия. Като например на обвинителите от Стара Загора, работили първоначално по делото "Дебора", взривило обществото преди година с неглижирането от страна на властите. Така постъпи и с прокурора, пуснал без мярка за неотклонение шофьорът, обвинен за катастрофата, при която загина Ферарио Спасов. Последният случай на такава проверка е на небезизвестния прокурор Димитър Франтишек Петров заради обвинението и ареста на продуцента Нико Тупарев. Да се чуди човек може ли такава акция да бъде проведена, без ръководството на прокуратурата, или поне на градската прокуратура, да бъде информирано. Чакаме резултати от всички тези проверки.

Както чакаме и бърза работа по делата, свързани с политици. Например така и не е ясно какво става с разследването покрай ББР и Лена Бориславова, прокуратурата дължи и бързи отговори по казуса "Корал", за да не изглежда все едно умишлено държи на трупчета тези дела.

Да не забравяме и делото за контрабанда в митниците, което беше извадено на тезгяха, когато стана ясно, че сглобката се е разпаднала. Тази акция веднага влезе в употреба срещу ПП-ДБ. И когато изигра ролята си, бързо-бързо спряхме да чуваме за нея. Нещо като "Нексо", скандал, заради който сега компанията съди държавата за 3 млрд. долара.

Единственият успех напоследък на българската правосъдна система е, че Евелин Банев - Брендо сам поиска да влезе в затвора. Накратко - още от същото. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев

Още по темата