Quantcast
ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София

В районите, в които хората гласуваха за кметове от опозицията, инвестициите видимо намаляват
58 168
 Илияна Кирилова
Зад благото и кротко лице на столичния кмет Фандъкова се разкри отмъстителна администраторка, която оряза парите на половин София, която не гласува за ГЕРБ.

Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет представител на опозицията пред кандидата на управляващите, районът ще си понесе последствията. Отмъщението е по линия на парите за инвестиции, които централната власт в столицата, която е под тоталния контрол на партията на Борисов, ще отпусне на непокорния квартал. Това показва капиталовата програма на Столичната община за т.г., която ще се гласува днес заедно с бюджета. В нея районите, които м.г. смениха кметовете на ГЕРБ с хора от „Демократична България“, БСП или с независими, имат общ проблем – инвестициите за облагородяване на зоните им са силно орязани или направо замразени.

След почти десетгодишна пълна хегемония на ГЕРБ миналия октомври половината от 24-те района на столицата изгониха дотогавашните си кметове от управляващата партия и избраха нови лица. Коалицията „Демократична България“ спечели 8 кметски стола, БСП взе район „Изгрев“, а избирателите в „Младост“, „Панчарево“ и „Кремиковци“ подкрепиха независимите арх. Стефан Стефанов, Николай Гюров и Лилия Донкова. За краткия си престой в управлението много от новоизбраните кметове вече би трябвало да са си дали сметка, че системата е направена така, че кметът Йорданка Фандъкова и мнозинството в Столичния общински съвет държат безчетен брой лостове да контролират т. нар. малки кметове, да награждават лоялните и да наказват недоволните.

Преди днешното гласуване на бюджета в част от столичните райони се проведоха публични обсъждания по въпроса за общите пари. Всъщност единствено кметове от опозицията и независими организираха срещи с избирателите. Дебати имаше в „Младост“, „Красно село“, Слатина“, „Лозенец“, „Средец“, Оборище“. В районите, които управлява ГЕРБ, официални обсъждания на бюджета не се насрочиха. Може би така управляващите се опитаха да кажат на гражданите, че тяхното мнение е било важно до вота и че след това решенията вече ще са взимат от властта.

Като общ проблем в дискусиите се откроиха няколко теми. Първият е, че изброените райони изглеждат почти

напълно пренебрегнати в програмата на общината за ремонт на училища, детски градини и ясли.

В плана за 2020 г. са заложени 36 млн. лв. за работа по 26 училища и градини в София. Без една всички те се намират в райони на ГЕРБ - "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден". Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в "Средец", на който кмет е Трайчо Трайков от "Демократична България".

Неприятната тенденция бе предмет на специални обсъждания в останалите части на София. Кметът на "Лозенец" Константин Павлов заяви, че районът му е кандидатствал с проекти за няколко детски и учебни заведения и че от списъка е изпаднало всичко без неотложния строеж на училище в новия квартал „Кръстова вада“, която се изгражда вече няколко години. Освен него не е одобрен нито проектът за реновиране на сградата на 139-о училище „Захари Круша“ на бул. „Арсеналски“, което още се отоплява с нафта, нито на 120-о училище „Г.С. Раковски“, което е паметник на културата и което въпреки скорошен ремонт отново има предписания за спешно укрепване. Засега са отхвърлени и исканията за 35-то училище, за което има одобрен проект от 2012 г., както и за още няколко училища и детски градини в „Лозенец“.

Дълъг списък с отхвърлени предложения показа и кметът на „Красно село“ Росина Станиславова. „Не ми се иска да вярвам, че ресорните зам. кметове на София не дойдоха на това обсъждане, защото аз съм вашият кмет“, каза тя на съкварталците си. Станиславова е от „Демократична България“. В листата на „Красно село“ влизат отложеният ремонт на 8 ДГ „Проф д-р Елка Петрова“, на 25-о училище "Петър Берон", спешното укрепване на 162 ДГ "Вихрогонче", изграждането на два училищни салона и т.н.

Втори общ проблем е, че след победата на опозицията м.г. Голямата община е започнала да отказва пари за проекти, които при предишните кметове на ГЕРБ са били одобрени. Кметът на „Красно село“ съобщи, че в края на 2019 г. неговата администрация е върнала над 4,7 млн. лв. в бюджета на София като преходен остатък. „Голяма беше изненадата за нас, когато нито тези пари бяха заложени в новия бюджет, нито новите нужда на стойност 7,33 млн. лв“, коментира Станиславова. Като пример тя посочи, че „Красно село“ е превел обратно 2,1 млн. лв. от течащия ремонт на 124 ДГ "Бърборино". В новия бюджет на София обаче градината първоначално фигурирала с едва 500 000 лв. и едва след допълнителни разговори сумата била коригирана.

Друг проблем в непослушните квартали е, че Столична община и районните кметове имат

напълно различни виждания за това кое е спешно за решаване.

Малките кметове все по-открито се възмущават от решенията на Фандъкова и заместниците й за какво да отпуснат средства и кой ремонт да отложат. В „Лозенец“ Константин Павлов бе видимо учуден защо централната администрация отчита като инвестиция в района над 1 млн. лв., дадени за ремонт на зоната на маймуните в зоопарка. При положение, че той искал пари за улици и канализация в новите квартали „Кръстова вада“ и "Витоша", които не са отпуснати. „Не знам защо това е включено при нас, но се радвам, че поне нашите братовчеди ще живеят в европейско, добре изглеждащо, климатизирано и вентилирано място“, иронично коментира Павлов.

Сходни проблеми има и кметът на район "Слатина" Георги Илиев, който също е от "Демократична България". В капиталовата програма на София редица обекти в "Слатина", одобрени при предишния кмет от ГЕРБ, са замразени при новия. Какъвто е случаят с ремонта на ключовите улици "Атанас Узунов" и "Велчо Атанасов". За последно той бе одобрен м.г., но очевидно ще отпадне през тази. От 41 искания на Илиев единственият одобрен проект е за ремонт на ул. "Николай Коперник" и на част от "Атанас Узунов" на обща стойност 1 млн. лв. Отхвърлени са предложения за ремонт на инфраструктура, по която се движи градският транспорт и която не е реновирана от години. Отхвърлен е и ремонтът на 183-а детска градина, която е в окаяно състояние и за която през 2019 г. са отпуснати 305 000 лв.

"В същото време по предложение на Столична община се отпускат 6 млн. лв. за ремонт на "Шипченски проход" в участък, който е в цветущо състояние в сравнение с описаните обекти и който с нищо няма да подобри качеството на живота на хората от района. Не знам как да си обясня отношението към "Слатина", освен с това, че кандидатът на опозицията победи представителя на ГЕРБ. Другият вариант е управляващите да са решили, че "Слатина" се е обезлюдила и че вече в района не живее никой. На вас оставам да прецените кое е вярното“, коментира Илиев.

За дисбалансите в новия бюджет на София първи алармира независимият кмет на „Младост“ арх. Стефан Стефанов. На две поредни гласувания за кмет 120-хилядният квартал отхвърля кандидатите на ГЕРБ и предпочита техни опоненти, като победата на Стефанов м.г. бе пример за наказателен вот срещу депутата от управляващата партия Мария Илиева. Впоследствие обаче централната власт в София отреди вторият по численост район на града да получи само 1.05 млн. лв. от 471.2 млн. лв., предвидени за инвестиции в града. След това Стефанов първи призова съкварталците си да отидат на „Московска“ 33 и да изразят отношението си към решенията на Фандъкова и екипа й. Преди дни и жителите на район „Панчарево“, на който кмет е също независимият Николай Гюров, обявиха протест днес пред сградата Столичната община с настояване за отпускане на повече пари за селата в състава на района.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И бюджет 2021 на София не чу призивите за повече ремонти в кварталите
Никой не може да построи това, което София може да обещае
Новите сергии на "Славейков" ще струват по 47 000 лв.

22.02.2021

2729 15

Коментари

Дежурния

Реалността е, че районните кметове са с малко правомощия и бюджет, независимо от коя партия са. Новоизбраните опозиционери обаче обещаваха много неща, които очевидно не могат да изпълнят и сега трябват оправдания. При предсрочни парламентарни избори оправданията за неизпълнените обещания ще са необходими буквално веднага, а редовните избори са след година. Маяманоловщина в действие. Ще направим велики неща, но не ни дават парите за тях, ерго другите са виновни. Блато.

(Гласувал съм с ясно съзнание за новоизбран опозиционен районен кмет. Бил съм и на "предизборна среща" и с ушите си съм чул какво се обещава.)

Nick F

В момента положението е такова, че районните кметове без финансиране от общината могат да обещаят само, че ще кимат разбиращо когато гражданите им се оплакват.

g_ringo

Новоизбраните опозиционери обаче обещаваха много неща, които очевидно не могат да изпълнят и сега трябват оправдания.

Не можеш да ги упрекваш за това. Всички - повтарям, ВСИЧКИ - кандидаткметове, вкл Фандъкова, са давали нереалистични обещания.

А това, че ГЕРБ използват преразпределението на държавния и общинските бюджети за да укрепват властта си и да накажат непослушните избиратели, е отдавна известен факт.

Rio

А това, че ГЕРБ използват преразпределението на държавния и общинските бюджети за да укрепват властта си и да накажат непослушните избиратели, е отдавна известен факт.

И за съжаление няма да се промени, докато ГЕРП не бъдат изметени от всички възможни позиции. Няма място за калинките...

Forza NATO

Не е изненада, уви.

 

Вероятно същото щеше да стане и в общостоличен мащаб с националното дофинансиране на проекти, ако беше спечелила другата дама.

 

Послушко

Абе важното е за факултето да има по 4 бона за филтър на комин. Скъпо щото нямало комини.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Реалността е, че районните кметове са с малко правомощия и бюджет, независимо от коя партия са. Новоизбраните опозиционери обаче обещаваха много неща, които очевидно не могат да изпълнят и сега трябват оправдания. При предсрочни парламентарни избори оправданията за неизпълнените обещания ще са необходими буквално веднага, а редовните избори са след година.

 

Звучи убедително, но не е, защото управляващото мнозинство и Фандъкова целенасочено подкопават услията на местните кметове от опозицията. В матрялчето е даден пример - 120-о училище „Г.С. Раковски“. Това е училището, в което гласувам. Сградата е от времето на Стамболов. Предишния мандат му направиха едно освежаване. То "грейна" наистина, но още тогава стана ясно, че ремонът не е по предписанието за цялостно укрепване на сградата, а козметичен. И сега въпросът за укрепването си стои, но пари не дават - защото "вече било ремонтирано". Ако - не дай, Боже - стане някоя авария, не ми се мисли.

За необходимостта от училище в Кръстова вада вече от пет години се говори - забравих да попитам дали поне детската градина я направиха, защото от четри или пет години я обещават. 

А 1 млн лв. за инвестиции в "Младост" е такава явна подигравка, че всякакви дискусии са излишни.

Дежурния

Предишния мандат му направиха едно освежаване. То "грейна" наистина, но още тогава стана ясно, че ремонът не е по предписанието за цялостно укрепване на сградата, а козметичен. И сега въпросът за укрепването си стои, но пари не дават - защото "вече било ремонтирано".

Тоест по времето на двата мандата на титана Дреков са се ляли пари и са се строили училища и детски градини, а сега това нещо е спряло. И улици и тротоари също са се ремонтирали, а сега не. Истината е, че всички тези неща са в правомощията на "централната" софийска управа.

Мисловната схема с "наказване" е грешна. Следващите местни избори са далечко, а описваните "наказания" биха консолидирали дори гербаджийските гласоподаватели за вот срещу управляващите. Гербаджийският интелект не е от най-високите световни достижения, но открито да подритват 100-200 хил гласа преди парламентарни избори е малко недостоверно дори за тях.

Всъщност има обективен начин - да се сравнят "инвестициите" в гербаджийски и негербаджийски райони. Брадвата е за всички. Инвестиции в битови неща разбира се, защото ако е общо, сега-ревящия кмет на Младост с представянето на сумата за разширение на Околовръстното като инвестиция в неговия район ще падне от стола. Ако тръгнем да гледаме и това дето ще се прави около Св. Неделя и Ал. Невски като "инвестиция в район", то Трайчо е "получил" най-много от всички районни кметове. ?

Cixi 2

В статията пише, че за Младост са отделени 0.22 %  от средствата, предвидени за инвестиции в София.  При дял на населението 10 %.  Ние все пак не живеем на околовръстното, нали? Нито работим там.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тоест по времето на двата мандата на титана Дреков са се ляли пари и са се строили училища и детски градини, а сега това нещо е спряло. И улици и тротоари също са се ремонтирали, а сега не. Истината е, че всички тези неща са в правомощията на "централната" софийска управа.

Не бих казал, че чак са се ляли. Неслучайно споменах и "Кръстова вада".  По скоро са били неподходящо изразходвани едни пари.

Не мисля, че дадените от теб примери са подходящи. (да не говорим, че "Св. Неделя" е граничен, а "Св. Ал. Невски" е в "Оборище)". При това и двата проекта засягат пряко редица национални институции. Заедно с разширението на Околовръстното, те имат малко общо със столичните райони.

Дежурния

Примерите може да са неподходящи от гледна точка на реалния живот, но дискусията е за инвестиции по райони и в този контекст стават. Не заради Трайков естествено. С тези неща включени в бюджета сравняват и казват "ама на нас 0.22%". Просто районните кметове обещаваха много неща, които не са в техните правомощия и бюджет и сега трябва да реагират по някакъв начин. И аз мога да обещая чудесни неща за стотина милиона на район и след това да соча с пръст и да казвам, че не мога да ги направя, защото ония гадове не ми ги дават. За това е думата.

А, да, "Александър Невски" си е в "Оборище", но парчето около него, където ще се излеят най-много пари е в "Средец". Това в сферата на шегата, реално проектът наистина е за целия град а и с общодържавни елементи.

Проблемът със 120-то училище е отдавнашен и много сериозен.  Там и без партийни байрачета и разговорите и вариантите са много тежки, а с партийни боички ще са невъзможни за решаване. Това е място на възможна голяма трагедия и не само при земетресение а и пожар. И се знае от десетилетия.

 

Guro Gurov

Дежурен,

ОК, щом мислиш, че е само до обещание и изпълнение - що кметчетата на шайката си получават и не мрънкат, а другите само "ревяли"?

И не, не е само до този път, известно е, че за Младост се режат средствата не от вчера и не от този бюджет само.

Що?

Ми щото има куража да си избира кметове не от шайката.

И това ли ще отречеш?

И Иванчева ли?

Иначе си прав - догодина целият Младост ще е червен, но то това трудно достига до оная самотна сива клетка мандахерцаща се в черепа на шайката.

Послушко

Абе нашите кметове са по-добри в усвояването.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Абе нашите кметове са по-добри в усвояването.

Именно. Касая до такова разпределение на средствата, че само само ГЕРБаджии да възлагат.

Влез или се регистрирай за да коментираш