facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

ДС като днешна пищялка

3532

Наскоро влязох в пререкание с младеж, който упрекна вече починал известен наш автор, че бил ДС агент. Поводът за разговора бяха произведение на автора и неговите литературни достойнства. А достойнства произведението имаше, значи, авторът впрочем - също. 
Казах на младия човек, че внася сегрегационен елемент от един тип, политически, в интерпретация на явления от друг тип, естетически. Той заяви, че е време за "чистота на културния живот", за "истински морал в изкуството". Беше пламенен, 

излъчваше якобинска непримиримост 

Тогава се повгледах в самия младеж и се замислих за него и съдбата му. Младежът беше от провинцията, амбициозен, търсещ признание, търсещ и любов (дано е намерил вече), търсещ кариера и реализация в големия град, па ако може - и в големия свят. Съвсем нормални впрочем неща - може би за всеки младеж и навсякъде. Мене малко ме притесняваше във въпросния младеж, че търсейки любов (беше ми го намекнал снизходително преди това), недвусмислено ми заяви, че предпочита любима със собствено жилище. Или поне със състоятелни родители. Това също не ме настрои срещу него бог знае колко - човек се влюбва съвсем искрено в принцеса, хем с голяма чистота на чувството. Много приказки има за това. (Впрочем Жан-Жак Русо в безпощадните си "Изповеди" разказва един подобен парадокс със себе си. Ако видех две девойки, споделя той, едната от които по-хубава, но бедно облечена, без скъпи накити, от скромен произход, и друга - по-непривлекателна, но с богати украшения, хубави одежди и от знатен род, бих се влюбил във втората, не в първата. При това, признава класикът, той би се влюбил искрено, а не по сметка,  не за да се прояви като пресметлив брачен аферист. Та и това е част явно от двусмислената човешка природа.) 
Но си помислих тогава, че същият този младеж - напорист и амбициозен, ала с материални и емоционални дефицити, преди 35 години примерно вероятно би привлякъл интереса на службите. Те търсеха такива младежи - перспективни и с нужди. В средата на 80-те години на миналия век четох в една справка, че ДС е имала 61 000 информатори, или доносници. Горе-долу по един на 125-130 българи. (Смята се, че в Съюза на писателите са били към 50% от членската маса.) Спомням си, че бидейки млад член на Съюза на писателите, участвах в едно събраниe на Съюза, провело се в самото Народно събрание, мисля, в началото на 1989-а. Дойде 


самият Тодор Живков, поседя в президиума, 


нещо се разсърди и си отиде. Вече кипеше - откъм Изток Горбачов, а в Източна Европа - Полша, Унгария, Германия. И на събранието кипеше - един колега дори предложи от трибуната всички сътрудници на ДС, които не са писатели, да напуснат събранието. Беше пълно и с такива. Обаче нито сътрудниците не-писатели излязоха, нито писателите сътрудници. Сигурно щото щеше много да се оголи залата - мисля днес.
Както и да е. Онази обществена Система беше измислена от тоталитарни мозъци, тя разчиташе за функционирането си на военизирано, пагонизирано общество. Което чрез мрежа от тайни сътрудници контролира себе си, а управляващата Партия контролира него с пирамидалната си архитектура, чийто връх е устремен към абсолютната власт. За сътрудничество на службите се търсеха перспективни младежи с някаква примамка - я жителство да нямат, я жилище, я кариера да искат да градят и в чужбина да пътуват, я изпаднали в уязвимост, защото имат нещо неправилно в произхода или защото са със сексуални предпочитания към собствения пол. Тогава тези неща бяха с висока степен на политическа и юридическа уязвимост. Няма нужда да повтарям, че някои от тези сътрудници правеха обикновени подлости, а други - напротив - пазеха своя морал и чуждата чест, доколкото можеха, гледайки да надхитрят Системата. Работата е там, че тези разлики днес не подлежат на лесни и обективни критерии за "наместване на парадигмата". А и не очаквам такива. Но че днес се използват за социални изолатори с често компенсаторни, кариеристични мотиви - това пак е грозота, не го приемам. Един вид - тук е банката "чисти" - подходящи за кариера и държавни награди, а тук са "оцапаните" - неподходящи. Инак разделение с такива мотиви съществува по много линии - примерно тук са от нашата партия, подходящи за държавни поръчки, а тук - неподходящите. Тук са правилните - "патриотите", да речем, а тук неправилните - "джендърите". Или обратното - тук са умните и красивите, а тук - примитивите, бангладешците. Разбира се, и разделенията са част от човешкото, при това неизбежна част. Няма да изчезнат. 
Но въпросът с ДС се нуждае от морално погребение. Защото ДС е безусловно политическа гарнитура, но и социален модел - то 


е част от начин за обществено управление


Нищо повече. И нищо по-малко. Ефективна част ли? По отношение на пазенето на властта и нейната всеобхватност - да. По отношение на икономическия възход на обществото - не. Взаимното следене и пронизаността на обществените слоеве от подобна мрежа, както и нуждата от заплащане на хилядите сътрудници правят такива неща като истинска конкурентност и ефективност неработещи. А по отношение на обикновената личностова свобода и достойнство - такъв обществен модел е уродлив. Защото създава паралелна оценъчна система, базирана не на обективни възможности и усилия, а на тайно преразпределяне на ресурси и наказания, често произволни, често - в замяна на тъпа лоялност. 
Ала днес, пък и всякога, позицията на хвърлящи камъни към вързания за кола е много уязвима. Sancta simplicitas e нелепа не само при старите бабички, и при младите игноранти е тъжна. 

Ключови думи:

ДС, Ламбовски, култура
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кой консумира зелника в културната каца?!

20.06.2019

698 1
Българи организират културен фестивал в Лондон

13.05.2019

262
Горящите катедрали и моралът на антихриста

Коментари

human_capital

Баща комунист, член на РМС, партизанин във Видин.... , че как няма да ви пищи в ушите ДС.

Ще ви пищи не, ами....

Бойко, не всички тук са от червено потекло!

Има и много страдали от поддържания от вас режим!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да ме прощаваш, байно/како, ама си се изказало в най-калпав доноснически стил -- стилът на анонимните доносчии по интригантска линия, респ. на активистките от партийната ядка или отговорника на кооперацията по линия на МВР. Не знам по каква линия се предават тия наклонности, но знам как се лекуват 💥

Желязко Желев

Така на първо четене -буламач.Второ няма да има.Познавам хора свестни и умни били в ДС.

Познавам и пълни боклуци също били в ДС.

Боклуците далеч надскочиха възюожностите си след 1990г.

Свесните се оправяха сами кой как може общо взето безуспешно.

Натъкъвал съм се на случаи старшина от милицията  сътрудник на ДС да взема по голяма пенсия от полковник в контраразузнаването.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Натъкъвал съм се на случаи старшина от милицията  сътрудник на ДС да взема по голяма пенсия от полковник в контраразузнаването.

Прецедателя на комисията за досиетата ли имаш предвид?

 

Статията на Ламбовски си е съвсем на място и добре е написана.

Обаче по нея могат да се изказват само бабички и дядовци 👵 👴

Желязко Желев

Толкова добре написана че нямам никво желание да я прочвта внимателно.Най важното и същественото позициите в обществото които заема днес ДС са подминати/онази безкруполната част от ДС щото другите нормалните ги изхвърлиха/

И много им се иска да внушат на общ. че тях ги няма.

Възпроизведоха се в уродлива форма.

Който има очи уши може да коментира.Фактите са пред него тук и сега не на обратната страна на луната.

 

Стоф

По лични наблюдения, бившите кадри на дс си направиха регионални и национални мафии. Що се отнася до персоналните им качества, те са два вида злодеи - по-тъпи или по-умни, но злодеи. 

Желязко Желев

          Ето ти два примера с журналисти.А.А с вид на охранен котак кандидатства няколко пъти в ДС.Отхвърлен втория път за лъжа в документите,първия за некъдърност стана депутат върл евроатлантик.

Г.Л с вид на плъх се изяваваше в СКАТ пише книги и акт.  фейсбук блогер е приет от раз

Предполагам се сещаш за кого пиша.Ей ти пример за базкруполен злодей вън от структурата на Дс и нормален  човек вътре.Това е пример пред очите на всички.Имам и други примери но с непопулярни фигури.Безспорно при всички се наблюдава професионално изкривяване.Дори насложени-примерно полицай+дс сътрудник е зле.

генек

Дали списувателят знае какво е писал? Или търси отговор на въпроса какво е искал да каже?

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Бат Бойко

Атакуването на личността като метод за доказвана на грешките на тезите му от поне 2000 години е отрчено като метод за доказване/отричане на теза.

Относно агентите на ДС, д-р Менгеле е бил блестящ професионалист и уникален изрод. 

циникЪтхедонист

Ако сравним държавата с жив организъм, структурите на така наречената Държавна сигурност се явяват имунната система на този организъм.

Съответно здравето на държавата е в пряка връзка с правилното функциониране на тази система. 

В този аспект може да се каже, че нашата държава беше умишлено заразена със СПИН. 

И резултатите от това са видими. 

Стоф

Работата е там, че тоталитарната държава е болестно състояние на обществото. Съответно дс е част от белестта, след която все още бавно се възстановяваме. 

циникЪтхедонист

 

Името на структурата говори само по себе си

Държавна сигурност

Естествената и функция е да се грижи за опазване  здравето на  държавата, така както имунната система се грижи тялото да бъде предпазено от вредни външни въздействия.. 

А от тялото вече се носи специфичен аромат. 

Апропо, всяка държава е тоталитарна по природа. 

Желязко Желев

Сравнението на дър. със жив организъм ни отвежда при Ал.Стамболийски.За мен е един от пол.гений.

ДС може да е била имунна система но се е изродила в ракова.Франкенщайн.И никак не противоречи на първоначалното предположение Даже се вписват напълно в лотиката на развитие на паразитиращите организми.

Обаче;Защо съзирам внушението ДС я няма мит забравете. В статията в постовете в твоята теза?

циникЪтхедонист

Не знам защо съзирате внушения, колега, аз само споделям представа.

Която си мисля, че не е много по-различна от вашата такава, а именно, сегашното състояние на ДС  е вредно, да не кажа смъртоносно за държавата, ако я разглеждаме като жив организъм.

Проблема според мен е, че може би заболяването вече се е превърнало в автоимунно, демек няма лечение.

 

Желязко Желев

Продължавайки с аналогиитв и фактите.Ракът се е разпрострял върху ц.Оелия организъм.Лечението е извесно

Организма диша ,храни се жив е.Но изнемогва стопява се старее тежко болен.Трябва

радикално лечение.По Ал.Стамболийски трябва копраля

И ръка дето да я държи и да налага.И пак по А.С само произхода или занятието ти са гаранция за лоялност към народа.От генерали или синове на генерали от Дс служби и синове на служби не трябва да се надяваме на лоялност към народа.

циникЪтхедонист

Колега, аз съм лаик и  съм повърхностно запознат с икономическата история на България.

Не съм много наясно с практиките наложени от Стамболийски като управленец, но от известните ми, смятам, че въвеждането на трудовата повинност би била една добра лечебна терапия на първо време.

За съжаление ,както вече споменах, според мен диагнозата клони към автоимунно заболяване, в смисъл, че  в най-добрия вариант може да облеким симптомите, но лечението е невъзможно, каквито и радикални мерки да бъдат предприети от тук нататък.

HBK

Доста подличко. Младежът с „якобинската непримиримост”  към доказано „достойни” автори, но толерирани и (обичайно спонсорирани) от „гарнитурата” ДС, е недостоен да критикува (според автора) политическите мутри от близикото минало, защото е:

 

1. Млад, амбициозен, и търсещ признание (всичко това по презумпция).

2. Търсещ любима по възможност със собствено жилище (ах, какво престъпно желание!).

 

Аз не съм млад, вече не съм амбициозен и не търся признание. Но определено мисля като младежа. Всеки автор (дори и доказано кадърен), който е ползвал предимства в творческата си надпревара с останалите си колеги е НЕДОСТОЕН човек. Той мирише. ДС-толерираният автор (дори и талантлив) е като парче шоколад омацано от екскременти. Нищо достойно, камо ли привлекателно.

 

И още нещо:

 

Защото ДС е безусловно политическа гарнитура,

 

Айде, де. „Гарнитура? ДС си беше (и е) баш политическа ДИКТАТУРА. „Юмрукът на мафията” (пардон, на партията. Все тая!).

 

позицията на хвърлящи камъни към вързания за кола е много уязвима.

 

ДС вързана за кола? Айде, де. Не съм сигурен дали авторът си вярва на думите. Или се опитва да накара читателите да му повярват.

 

Позицията на автора (не на младежа) е твърде, твърде ... уязвима.

аман бе

"...ДС си беше (и е) баш политическа ДИКТАТУРА. „Юмрукът на мафията” (пардон, на партията. Все тая!)..."

 

През всичките тези години "преход" все се намираше някой, който да запита "Защо бяха расекретени архивите на ДС, но не бяха разсекретени архивите на БКП?" И, ако ДС е "юмрукът"/"сопата"/"мечът" и т.н., защо никой не иска да погледне "ръката", държаща и управляваща този "юмрук"/"сопа"...? Служби за сигурност имат всички държави. В тях работят или сътрудничат и порядъчни хора, и подлеци, но тези служби винаги са били само и единствено инструмент в ръцете на управляващите.

Желязко Желев

Защото:ДС придоби самостоуно значение още преди 1990г.Защото участваха в процеса на смяна на режима.Защото структурите им работят и до днес.Защото последното поколение вляло се легално в ДС днес е около 50г

БКП отдавна я няма,ДС днес обслужва новите господари.

П.п. ДС да не се бърка с днешните служби и да не се възприема като монолитно цяло.Говорим за мафия превзела Дс и държавата която функционира ДНЕС.

Уродливата част на ДС не е минало НАСТОЯЩЕ Е.

аман бе

Благодаря за поясненията, но:

1. Смятате ли, че "последното поколение, вляло се легално в ДС" (т.е. 1988-90 г.) има нещо общо като начин на мислене и светоглед с поколенията, работили там през 60-те и 70-те години на ХХ век? За по-ранните поколения няма да питам по обясними причини.

2. "ДС днес обслужва новите господари." Кого имате предвид под "новите господари"? Ако са управляващите държавата, значи сте съгласен, че ДС и подобните й служби са само един ИНСТРУМЕНТ.

3. "ДС да не се бърка с днешните служби и да не се възприема като монолитно цяло..." Защо? Днешните служби да не "пораснаха" на гола поляна? Повечето от шефовете им все още са започвали кариерите си в ДС. За втората част съм съгласен. Зтова и написах, че в службите (както и навсякъде другаде) работят и свестни хора, и подлеци. За съжаление свестните хора НАВСЯКЪДЕ, не само в ДС, трудно прогресират...

Желязко Желев

1.Сам си си отговорил в 3.Не са расли на гола поляна.Като прибавиш произход ,занятие и не много ум щото не са съобразили разпада характеристиката е ясна.Дс некролозите имат на разположение дееспособно поколение.

2,На кого служат.Във вътрешен план на самите себе си.Не мисля че са изпускали власта и за миг след 90г.

Новите господари са САЩ -служби и малко Ес.Те им позволиха да оцелеят и да забогатеят.Затова им служат вярно.Затова и се страхуват от проруско управление у нас.

3.Днешните.Нямам и на идев.Но пак казвам;Още преди 90г. част от ДС се орирнтира на кого да служи и естествено чистките след 90г.

засягат не лоялната част

 И не ме вземайте много на сериозно.С малко факти си изградих непротиворечива хипотеза.Като се сдобия с нов факт той се вписва.

Относно старите кадри.Познавах един преди девети е бил чирак след девети стига до полковник В средата на

60 го изхвърлят.Беше безкрайно честен и интелегентен човек.Почина на 96г.Правеше ми впвчатление колко бързо преценява хората въпреки напредналата възраст.

 

аман бе

👍🍻

letec55

ДС ряпа да яде!

Днес една държавна комисия може да ... такова майката на всеки големец само по сигнал. Без съд и без влязла в сила присъда. Същото  може да направи и всеки инспекторат с всеки един чиновник от по-ниски нива. С изкл. да общинските съветници. Тях закон не ги лови. И всичко по закон. 

Днес по приет закон, все още не влязъл в сила, друга държавна комисия ще може да глобява всяка медия, за чиято публикация реши, че нарушава закона за личните данни. Закон, за който лично шефът на комисията признава без притеснение, че в десет текста "развива" базовия регламент GDPR в посока, противоположна на негови основни предписания.

ДС ли? 

Желязко Желев

Какво те учудва.Президента Желев много преди да стане президент обоснова какво ни чака-фашизъм.Доган в прав текст каза че е проспал метаморфозата.Ще има извесни колизии относно кой да е дучето но май и това е решено.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Не случайно казах, че по темата имат предимство бабите и дядовците. Питайте тях първо, преди да си вадите панделки от ушите. Да, има живи свидетели на онова време. Та:

 

Живеехме в среда, в която доносът беше един от мощните фактори, определящ движението на информацията и взимането на решения. Малка подробност:

Доносите не идваха от сътрудниците на ДС! Ти да видиш.

 

Доноси правеха всички тия, които са родители на днешните волни ездачи -- мошеници от всякакъв вид, правещи от българския 21 век това, което имаме като общество, икономика, държавност. То не е любаво. Или?

Доноси правеше съседът отдолу, щото у нас идваха много гости. И той писа донос: у тия непрекъснато идват много хора! Факт.

Доноси правеше колегата. Щото разказвах вицове политически. Просто виждах как ушите му растяха експоненциално при което.

Доноси правеше роднината. Защото му се зловидели успехите на моята майка, та когато наш по-близък роднина стана невъзвръщенец, той написа донос в стихове за родотстъпниците. Непостижимо за ума, но факт.

 

И все пак ДС имаше роля в процеса на движението на този вид информация, доносите.

Сътрудниците на ДС трябваше да отсяват къде е истината.

Защото властите не можеха да пренебрегват доносите и авторите им. Нали на това се крепеше властта им! На изродясването на нравите. Но не можеха и да пренебрегват истината, за да не стане някакъв крупен фал. Трябваше им истината, а после -- тяхна воля какво ще правят с нея и с изродчето в доноса.

И сътрудниците на ДС изследваха, анализираха, пишеха своя извод.

Откъде знам ли?

От мой много близък роднина, който от 1969 година правеше тъкмо това, плюс още -- това вече по линия на външното разузнаване. Един от най-мощните интелекти и ерудити, които познавам. Е, работата му с ДС не му донесе нищо, освен големи ядове -- и преди, и после. Но знаете ли какво? Не съжаляваше, че е участвал. Е, не се и радваше. Живот. Истински, пълен, шарен.

Пък вий си лайте.

Желязко Желев

Описания механизъм след 1980г. не работеше.Малко ги интерисуваше истината.Лека полека почнаха да богатеят.Заплахата обаче съществуваше.Собствените колеги и некролозите от политбюро.Двете. пречки окончателно баха премахнати 1990г.Някои ДС идеалисти се самоубиха вкл.  генерал.Остана една заплаха БКП.Видяха и сметката така да се каже отвътре.Ж.Виденов поради младоста си късно осъзна какво става.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Хм, изглежда възрастта не ще да е единствено условие за адекватност къмто събитията.

Боя се, че нищичко не схванах от гореизложените мисли.

циникЪтхедонист

"Изродясването на нравите"

Май тука е заровено кучето

Подмяна на моделите за подражание и съответния резултат - изродясала система 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Бих преформулирала:

 

изродска система ➡️ изродясване на нравите ➡️ изродска система прим

 

(Благодаря на Карл М. за идеята)

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×