Медия без
политическа реклама

ДАНС е мастър шеф на политическите али-бали

Какъв е смисълът от агенция със 160 млн.лв. издръжка, която плете само интриги

Така преди 15 години тръгна ДАНС - със Сергей Станишев, Петко Сертов, поп, лента и менче
Архив СЕГА
Така преди 15 години тръгна ДАНС - със Сергей Станишев, Петко Сертов, поп, лента и менче

Когато само преди месец предупредихме, че ако политиците не реформират и не поставят под контрол специалните служби, накрая службите поставят под контрол политиците, а после и преструктурират политическото пространство, сами не предполагахме колко бързо ще се окажем прави.

Защото докато главните управляващи от ПП-ДБ сутрин, обед и вечер се заканваха как ей сега ще направят кардинална реформа в сектора за сигурност, как смяната на ръководителите на службите е въпрос не на дни, а на часове, как ще превземат структурите с назначения на второто ниво, накрая се оказаха буквално "сготвени". И бяха принудени да се оправдават, обясняват, да замазват, да се мъчат да ограничавават щети. 

Министерският съвет ще гласува оставката на заместник-шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" Деньо Денев, съобщи на брифинг премиерът Николай Денков.

И това след сценка само с една справка на ДАНС, съшита с бели конци, но брилянтно пробутана само часове преди първия тур на местните избори. След нея ЦИК забрани използването на машини на вота. И дори това не е толкова важно, колкото създаването на усещането, че целият изборен процес е фалшив.

Би било по-естествено, ако въпросната справка бе подписана от шефа на ДАНС Пламен Тончев, който е в тежък конфликт със съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Защото двамата на няколко пъти, включително и от прословутия запис от срещата с актива, дадоха да се разбере, че една от най-важните им задачи е махането на Тончев. Той не им остава длъжен и ги обвинява в безразборно политическо говорене и внушения за държавна измяна и издаване на държавна тайна.

Оказа се обаче, че справката е подписана от зам.председател на ДАНС. Нещо повече. От човек, който същата тази ПП и нейното правителство назначиха само преди 2 месеца.

Тогава правителството назначи за зам.шефове на агенцията Петър Петров и Деньо Денев. Петров беше депутат от ПП, а от биографията му ставаше ясно, че от 2013 г. до началото на 2022 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на ДАНС. Както и, че е бил съветник в кабинета "Петков" и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Деньо Денев също е работил в ДАНС в периода от 2008 г. до 2018 г., а след това и в КПКОНПИ.  Последно е бил директор на дирекцията за борба с корупцията.

 

Интересно е, че и двамата са били дълги години,

 

включително и на ръководни позиции, в същата ДАНС, която сега Кирил Петков критикува остро.  Остана въпросът по какъв точно начин бившият и настоящите премиери - Петков и Денков, са стигнали до извода, че те са добрите, а другите лошите. 

Преди 1989 г. един от най-емблематичните изрази беше "по втория начин". Той се употребяваше за почти всяка сфера на социален, икономически, политически живот.

В крайна сметка се оказа, че справката, която удари в сърцето ПП, е подписана от Деньо Денев. Главният враг на Петков и Василев - шефът на ДАНС, започна да се дистанцира от документа, от случката, от заместника си, а ръководството на ПП-ДБ някак забрави да му иска оставката. Или поне вече не го прави настойчиво.

Тези кадрови игрички обаче са нищо пред основния въпрос - какъв е смисълът от съществуването на агенцията, за чиято издръжка отиват 163 млн.лв. годишно?

Всъщност, когато преди 15 години се създаде Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе ясно, че тя ще е много повече отдушник за общественото и политическото напрежение, отколкото ефикасен механизъм срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи. И времето го доказа много бързо. Тайната структура, в която механично се вляха военното контраразузнаване, финансовото разузнаване, Национална служба "Сигурност" (т.нар. цивилно или политическо контраразузнаване), дирекция “Защита на средствата за връзка” в МВР, затъна още в началото в такива кухненски проблеми и политически скандали, че за същинската й работа изобщо не й стигаха сили. А точно тя бе натоварена с множество надежди и очаквания. Тогавашният премиер Сергей Станишев

 

заложи целия си авторитет, за да прокара идеята си за тази мегаструктура,

 

с твърденията, че агенцията е приветствана и насърчена и от САЩ, и от Еврокомисията. И че това щяло да бъде българското ФБР.

Приповдигнатите очаквания свършиха скоро. Малко след създаването й лъсна т.нар. разработка "Галерия", по която бяха подслушвани и следени журналисти и политици. 

През цялото време публична тайна беше, че ДАНС всъщност се създаде 

 

заради битката за информацията от службите по времето на тройната коалиция

 

Тогава конфликтът между премиера Сергей Станишев и вътрешния министър Румен Петков бе публичен. Именно това стана повод от 2008 г. министър-председателят да получи на свое подчинение нова мегаслужба, която включително може и да подслушва. И не му се налагаше да чака дали вътрешният му министър ще му даде или не информация, дали ще го подслушва или разработва. Просто и той имаше оръжието да прави същото. 

Службата беше пред закриване в началото на упралението на ГЕРБ. Още с идването си на власт, тогавашните премиер Бойко Борисов и вътрешен министър Цветан Цветанов пробваха буквално да я натикат в ъгъла и бавно да я убият.

Намаляването на бюджета за агенцията, неглижирането на дейността й, фаворизирането на ГДБОП, обезглавяването на ръководството й са само част от онази очевидна тенденция. След дълги колебания и противоречиви послания ГЕРБ накрая реши тържествено да не закрива структурата.

Независимо че преди това Цветан Цветанов твърдеше, че тя работи като политическа полиция, че той самият е нейна жертва и го разработвали преди вота, въпреки че жена му беше шеф на отдел там. А премиерът Бойко Борисов обясняваше, че

 

там се биели по коридорите и било цяло щастие, че не се гърмят

 

Но въпреки това Борисов и Цветанов отидоха тогава на крака при служителите на ДАНС, за да им съобщят, че службата остава. Борисов дори не спести хвалбите: "Мисля, че след днешния разговор съм оптимист. Видях в очите на хората заряд и желание да си изчистят името", "Контраразузнаването работи перфектно". Той дори даде картбланш ДАНС да работи и срещу фактори в ГЕРБ, като заяви, че ще "оцени най-високо" онзи служител на агенцията, който му донася разработка срещу действащи министри, зам.-министри и кметове на властта.

Какво стана после, всеки и сам може да си припомни. За един ден през юни 2013 г. я оглави Делян Пеевски, заради когото специално промениха закона. Списъкът на скандалите е далеч по-дълъг от списъка с успехи на агенцията в борбата срещу корупцията, прането на пари, шпионите, тероризма. Сеща ли се някой за арестуван, още по-малко осъден, корумпиран министър, депутат, висш чиновник, съдия, прокурор по разработки на ДАНС? Едва ли.

Изобщо да не говорим какво точно направи агенцията при проверките на имуществото на публичните личности зад граница. Едно голямо нищо. Както и срещу прането на пари. Или някой мисли, че в България не се перат милиони, че и милиарди? Или пък какво точно стана с проверките за големите приватизационни сделки? Или и при тях всичко е точно и законно? 

Да не говорим, че бе допуснат и терористичен акт на територията на България с взрива на летището в Сарафово. 

Да, изгонени бяха няколко руски дипломати, но пък бяха допуснати взривове в складове на оръжейни фирми, безпрепятствено движение на хора от руското военно разузнаване ГРУ, тровене на бинесмени и какво ли още не. Да не споменаваме, че пушилката с гоненето на шпиони стана още по-гъста, като се оказа, че поне 5 години руски свещеници с пагони са работили в църква в най-идеалния център на София.

Изобщо, както и да го погледнем, има структура, в която механично са вкарани дейности и задачи, които нямат нищо общо една с друга, едно размиване, харчене на десетки милиони годишно и на практика никакви публично известни резултати.

Нещо, което рано или късно ще унищожи заченатата в политически грях служба, която се храни години наред от политически скандали, безконтролност и безпомощни политици, които приличат повече на агенти и сътрудници, отколкото на държавници. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДАНС

Още по темата